Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tjärö – en pärla i Blekinge

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Tjärö är en riktigt fin bullerby-ö med de röda husen och de vackra gröna omgivningarna. Hagar, skog och stenhällar. Får och hästar går lösa, och det känns som om man är förflyttad tillbaka till 1700-talet. Det finns färja om man inte vill paddla eller simma hit.
På ön finns fin restaurang och café med det mesta man kan tänka sig som våfflor och kladdkaka 😉 På Tjärö kan man både bo inomhus eller tälta, finns vandrarhem och stugor för inneboende.

Det är en kort paddling från Järnavik och söderut eller från Svalemåla och västerut. Inne i Järnavik vid vandrarhemmet Gula Huset ligger även Paddelkompaniet och här går det alldeles utmärkt att hyra kajak.

Tjärö ligger skyddat i Järnaviks skärgård för de flesta vindar, även sydliga när man paddlar ut till ön. Söder om Tjärö är det öppet till Polen och det kan bli bra med lekfulla vågor vid Allböle, sydväst om Tjärö. Fortsätter du vidare västerut, förbi Allböle, hamnar du i Hällaryds skärgård.
Det är inga problem att aktivera sig i flera dagar om man vill det men det går såklart alldeles utmärkt insupa miljön och bara ta det lugnt. Ligga i gräset, lyssna på fåglarna och låta tankarna vandra med blicken i det blå. På ön finns vandringsleder, flertalet eldplatser, bastu, klippbad, badstränder, bastu, bryggbad med mera.

Ön förvaltades tidigare av STF. Numera drivs den i privat regi och har boende för de flesta, från vandrarhem med flerbäddsrum till egen kupé på hotell. Sedan 2016 ägs anläggningen i ny privat regi och stora satsningar görs på ön för att återskapa den till forna dagars glans. Ny restaurang har byggt och mycket har renoverats. En finfin ö blir ännu finare! Gästhamn finns också för den som kommer båtledes.

Fler platser på Paddelkartan

Lämna ett svar