Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Takräcke på stugbilen

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Lastrulle i bakre spåret på Profeesionalrör för att enkelt kunna skjuta upp kajakerna
Lastrulle i bakre spåret på Professionalrör för att enkelt kunna skjuta upp kajakerna

En bil utan takräcke och lastmöjlighet känns skapligt onödigt. Nästan som ett boende utan odlingsmöjlighet, en säng utan madrass, hus utan tak, kajak utan skrov, hem utan frisk luft osv, för oss alltså 😉 Nu har i alla fall vår stugbil Winzent fått takräcke på plats.

Thule professional fick det bli, beställde först två rör/bågar med fotsats och kit för fixpoint (alltså den typen av fäste som sitter på taket). Passade finfint så det fick bli en båge till. På taket finns fästen för fyra rör men den stora (större) takluckan fram sticker upp för högt och kan dessutom vara go att kunna öppna ibland.

Vi har bara använt Thules vanliga räcken innan så Thule Professional var nytt för oss. Känns väldigt rejäla och det är bra det för de är skapligt mycket längre (175cm) än på en vanlig smalbil. Thule Professionals rör/bågar har tre spår, ett uppe, ett i bakkant och ett i underkant. För vår del fäste vi kajakhållarna i det övre spåret tillsammans med några lastöglor, Thule Eye Bolt 320. Det bakre spåret använder vi i dagläget endast på det bakre röret för en bred lastrulle som underlättar att skjutsa upp kajakerna. I det undre spåret sitter fötterna men även lastöglor på den sidan där vi har stora skjutdörren. Lastöglorna där kommer vi använda för att sätta fast tarp, torklina och annat som kan behöva hängas upp.

Det är cirka två meter mellan de två rören som används för kajakhållarna, kajakerna ligger väldigt stabilt. Så skulle taken utnyttjas även på personbilar istället för fåniga korta rails 🙂

Eftersom markisen satt i samma fästen som räcket nu sitter i, fick vi först plocka av markisen. Vi får se hur mycket vi saknar den och om vi i så fall ska fixa fästen för befintlig markis, Fiamma F65s, eller skaffa nån variant som har fästen för räcke. Thule har markiser i sitt sortiment för att fästa på just professional-rören. Vi får se vad det blir. Just nu har vi med oss tarp och tarpstänger istället för markisen.

Än så länge har vi inte fått in snitsen på att lasta av och på men övning sägs ge färdighet och öva har vi inte gjort så det kan vi kanske skylla på ett tag i alla fall 🙂

Vi använder en lös hopfällbar stege som ryms i bagaget men vi kanske satsar på en fast stege på ena bakdörren framöver, vi får se vart det landar.

Kajakerna på plats, lite slarvigt spänt men det tar sig :)
Kajakerna på plats, lite slarvigt spänt men det tar sig 🙂
Bred lastrulle, 110cm, på det bakre röret
Bred lastrulle, 110cm, på det bakre röret
Rejäla öglor för remmar eller annat som kan behöva hängas upp
Rejäla öglor för remmar eller annat som kan behöva hängas upp
Kajakerna på plats
Kajakerna på plats
Thule Professional Eye Bolt - rejäla öglor
Thule Professional Eye Bolt – rejäla öglor

5 svar på ”Takräcke på stugbilen”

 1. Hej. Vi har en identisk husbil som ni och har nu kommit över en gammal kanadensare som vi vill få upp på taket (säkert 40 kg). Den bakre lastbågen är alltså en rulle som ni skjutsar upp kajakerna på? Har ni fått in någon bra snits? Läste att Thule har något som kallas Hullavator men den kostar ca 7 tkr. Och slutligen har ni löst markisfrågan?

  Stort tack på förhand.

  Svara
  • Hej,
   Kul med likadan Plåtis och kanadensare 🙂
   Det är en bred lastrulle som sitter i det bakre spåret på den bakre lastbågen.
   Har inte övat mycket alls så dåligt med snitsen, får väl bli framåt vårkanten.
   Inte löst markisfrågan men jag tänkte kolla med en smidesverkstad både om plåtar på taket för att kunna gå där och även nån bygel för att kunna fästa markisen på takräcket. Återkommer.

   Svara
   • Ja men kanske kan vara något, att prata med en plåtverkstad eller liknande. Jag har inte köpt lastbågar ännu heller.

    Det är en härlig bil för övrigt. Vi har två små barn (2 och 3,5) som vi försöker få plats med också 🙂 håller på sneglar på något alternativ att bygga en säng som man fäster över framsätena. Planeringsstadiet där också.

    Tack för ditt svar.

    Svara
 2. Koolt och imponerande med 4 personer i bilen 🙂 Har sett lösningar med säng där fram, går säkert att hitta på nåt smart.
  Angående Thule Hullavator ser den klart vettig ut, har inte sett den användas på högre bilar men det borde gå, finns liknande lösningar från bland annat engelska Kari-tek också.

  Vi gillar vår mkt, finns såklart saker vi kommer på att vi vill ha annorlunda till nästa men på det stora helnöjda. Skulle bara shoppat en för 20 år sen 🙂

  Du har kanske sett det men finns ett nystartat forum för plåtisar, och en fb-grupp som heter Vi med Plåtisar, https://www.facebook.com/groups/platis

  Svara

Lämna ett svar