
Att Thule gör takräcken och takboxar är det nog inte så många som missat. Att de dessutom gör rikigt bra kajakhållare känner nog de flesta paddlare till. Just på kajakfronten kommer det inte en massa nya hållare varje år, men nu har Thule tagit fram en som de kallar K-guard.
Vi har lånat* ett par Thule K-guard ett par månader och har använt dem en del, mest lite kortare turer hemomkring men även ett par 30-40-milaresor i blandade vindar, väder och farter.
När man först packar upp K-guard känns de stora, ja riktigt brutala, men på plats på räcket är det inte så farligt. Använder man dem på någon av Thules aero eller vingprofiler med spårmontering ovanifrån kan man utnyttja hela räckets bredd och det får ändå plats två kajaker liggande, även på relativt smala bilar.

Jag tycker kajakerna ligger riktigt bra i de nya hållarna och vippfunktionen gör det enklare att lasta iochmed att man sparar cirka 10cm lasthöjd när den vippas.
De medföljande spännremmarna som både har inbyggt klipp-av-skydd (inbyggd vajer) och låsning av spännet är rejäla, nästan lite för rejäla för vardagsbruk tycker jag då vi nog hellre tar vanliga remmar. Men vet man med sig att man ska parkera ett tag i okända trakter är det mycket smidigt att kunna låsa kajakerna vid räcket. Till att börja med känns remmarna styva som attan, fast de brukar oxå mjukna efterhand.
Jämfört med
Parallellt med K-guard har vi använt Thule Hull-A-port pro som funnits ett par år (och är en fällbar utveckling av vanliga Hull-a-Port) och även våra gamla Thule Kajakhålare 874 som vi använt ganska många år.
Den största fördelen för K-guard jämfört med 874 är; vippfunktionen, att K-guard känns rejälare, att både hållaren och remmarna är låsbara och att K-guard funkar till flera olika skrovformer utan justering. (874 är förvisso också nedfällbar, men inte lika smidigt)
Fördelen med Hull-a-port är att det är lättare att få plats med fler kajaker på taket i och med att man lastar lite snett på högkant, men jag tycker ändå det är svårt att få hållaren/kajakerna att bli stabila. Ska man lasta på högkant gillar jag bättre helt stumma enkla ”pinnar”.
Tillsammans med K-guard har vi även använt Thules nya takbågar med vingprofil. Vi har både använt (och använder) vanliga fyrkantsprofil, men de senaste åren mest Thules ovala Aero som vi varit mycket nöjda med. Vingprofilen är ännu tystare än Aero och man har minskat bruset och vinandet en hel del tycker vi.
Ska man vara lite pipig kan man tycka att K-guard är aningen kostsamma med cirka 2500:- för en kajak. Men å andra sidan kan man ju inte ha alla slantarna i madrassen 😉 Vi är nog nära att uppgradera till K-guard i alla fall.
* K-guard fick vi låna av Thule Concept Store i Malmö som har fullsortiment av Thules prylar.

Vågar man hoppas att någon från Thule läser här?? Jag framför hursomhelst två önskemål. Och det gäller ett par principer att kanske ta i beaktande gällande alla kajakhållare.
Tanken är att låta det fina spåret som finns på ovansidan av Aeroprofilen och Vingprofilen ligga på baksidan av profilen. Spårmonteringen i övrigt är ju bra; det ger den flexibilitet i att placera hållarna var man vill.
Det finns som jag ser det två stora fördelar med att ha spåret för spårmontering på baksidan av profilen. En fördel är redan nämnd i texten av Erik; man kan komma ännu LÄGRE med kajakhållaren med ett spår på baksidan (infästningsmekaniken behöver inte bygga i höjdled). Det betyder att man behöver lyfta kajaken mindre högt vilket är en rätt rejäl fördel för nästan alla paddlare. Den andra fördelen är att språret blir TYST. På baksidan av profilen är luften redan turbulent så den där visslan slipper man… Jag har behövt tejpa över spåret i min snygga Aeroprofil för att få den tyst och så småningom ser så den dyra fina Thule-profilen rätt sunkig ut av gammal av sliten vävtejp (fördel Thule; fler köper snygga profiler som håller sig SNYGGA).
Så Thule; varsågoda. Nu är det bara att leverera! 🙂
Ingen dum idé P. Vi har petat gummilist i våra spår så de är tysta, men det är ju joxigare om man ska flytta eller byta. Jag skulle kunna tänka mig att ha infästningen på baksidan på den bakre och på framsidan av den främre lastbågen, då hade man vunnit nästan 10cm längd vilket kan vara glädjande och bra för de med kort avstånd mellan lastbågarna. Kanske tillochmed 15cm med de nya breda vingprofilerna. Fast då hade det nog blivit ännu ljudligare utan list och tejp. Tejp fram kan dock ha den fördelen att alla flugor fastnar där så kan man ta bort den sunkiga flugtejpen och köra runt med rent fintakräcke 😉
– Jag har olika kajaker (hav och surfski som är olika breda) och olika många (oftast en, bra med två, men trångt och trevligt med tre) så jag hoppar över att klippa gummilist i den lagoma (?) längden och sen pussla beroende på hur jag har det. Jag tar ny silvertejp över de gamla fnasiga resterna av gammal silver tejp. Fult! Och synd då det i grunden är onödigt om man tar spåret bakåt.
Det finns för övrigt redan Thuleräcken med spåret bakåt, jag har sett på hantverkarbilar. Men ännu har inte kajakhållarna kommit ifatt.