Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Telia fast mobilt bredband

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vi bor i fiberlöst land, eller det finns fiber ganska nära men inte just precis hos oss 😉 Bjäre Kraft grävde ner fiber runtomkring oss men vår lilla vägsnutt fick de inte tillräckligt med bidrag för. Vi har haft bredband via ADSL sen vi slutade med modemuppringt internet. Kopparnätet är visst på väg att kopplas ner så Telia föreslog fast mobilt bredband vilket kan låta som en motsägelse. En antenn (på bilden nedan) sattes på fasaden och sen tråd in till modem/router. Nu har vi bara haft det 3-4 månader och det fungerar rimligt bra. Snabbare än vår ADSL-koppling vi hade tidigare. Klart slöare och mer ostabilt än fiber men man får ta vad som bjuds.

Nu sitter vi inte i högupplösta videomöten eller streamar video i enorm upplösning och inte några storspelare heller direkt. Tar dock backup till Google Drive. Ska bli intressant att se hur denna varianten fungerar framåt våren när de där bladen på träden kommer fram igen.

Hoppas fortfarande på fiber men det kan nog dröja. Starlink kan vara ett alternativ men känns onödigt kostsamt tycker vi allt.

Den här typen av mobilt bredband är visst relativt vanlig även bland villaägare där det finns fiber. Farten är för de flesta tillräcklig och så är startkostnaden betydligt lägre än fiber.

2 svar på ”Telia fast mobilt bredband”

  1. Vi hade fast 4G Telia och yttre antenn i vårt kopparlösa hus innan fibern kom förbi. Med rätt riktning på yttre antenn så hade vi 60M/60M och riktigt stabil uppkoppling. Vi har kanske lite närmare till basen, men det funka bättre än adsl vi hade i annat hus.
    Gunnar

    Svara
    • vi ligger långt ut på kopparkabeln så vårt adsl var klart osnabbt 😉 Tyvärr inte fri sikt mot nån antenn heller men klart snabbare än adsl. Tydligen inte så ovanligt med över 100Mbit med bra antenner som syns.

      Svara

Lämna ett svar