Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tanneskär i Göteborgs södra skärgård

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Tanneskär i Göteborgs södra skärgård ser inte mycket ut för världen när man paddlar förbi, mest sten överallt. Men det finns lite gräsplättar mellan stenarna och ön ligger bra till om man vill ha vy ut mot Vinga och farleden in mot Göteborg. Och jag tror inte den är så välbesökt av båtfolket ens under högsäsong.

Ser stenigt ut
Ser stenigt ut

Tanneskär ligger nordväst om Känsö och söder om St Stårholmen och Galterö. Tror det går att hitta flera tältplatser, men vi har bara tältat på den norvästra udden. Okej att gå iland på västra sidan av viken som går in från norr. Det är plats till i alla fall 2-3 tält med mjukt underlag. Flyttar man upp några meter så har man bra spanläge ut mot horisonten. Klart begränsat med lä.

Fin ö med fin vy och som kan vara en klart lämplig kandidat om man vill pausa på vägen till Vinga och/eller gillar horisontspan.

Solnedgång sett från Tanneskär
Solnedgång sett från Tanneskär

Tidigare har det varit fågelskydd på ön, men det är borta sen 1996. Men även på en del nyare kartor finns det med, kan vara bra att känna till.

På sjökorten heter detta Tanneskär istället Tunneskär (smidigt…). Finns fler Tanneskär i göteborgskrokarna, bland annat en nordost om Vinga och en vid Vrångö.

Vi har bara bott på Tanneskär en handfull gånger, första gången var när vi var ute och testade Triton. Fler gånger lär det bli.

En riktigt skön runda när vi passerade Tanneskär var Allhelgona 2008.

Februarikvällsljus på Tanneskär


Visa Paddelkartan på en större karta

2 svar på ”Tanneskär i Göteborgs södra skärgård”

  1. Ja, Tanneskär är fint. Jag tog en långlunch där sista dagen på min semester. Det finns en jättefin fikaspot på en klippavsats vid sydligaste udden som är väl skyddad mot västliga vindar.
    Undervattensfilmade också framgångsrikt från land med kameran fasttejpad på grönlandspaddeln. Hoppas ingen såg mig.

    Svara

Lämna ett svar