Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tälta på klippor

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Bogserlina funkar inte bara som tvättlina, perfekt för tältet med :)
Bogserlina funkar inte bara som tvättlina, perfekt för tältet med 🙂
Speciell klipptältpinne
Speciell klipptältpinne

Måste man man ha fristående tält? eller i alla fall självstagande? Såklart att man inte måste. Måsten (och ska & bör) överlag är väl bra att undvika 😉

Men hur sätter man fast ett tält på klippor? Även ett fristående och självstagande tält vill man oftast sätta fast, i alla fall lite, det kan komma en rejäl vindpust. Inte för att det är så vanligt men visst hör man rövarhistorier om kupoltält som rullar över öar och även ner i vattnet.

Vi använder (och har använt) lite blandade tält. Både helt fristående, oftast av typen Kupoltält (Staika, Allak, Soulo) men även mer eller mindre självstagande (Tarra, Saivo) och även tunneltält (Nallo 3GT, Keron, Nammatj osv) & kåtor från t.ex. Tentipi samt Golite) som behöver ganska mycket pinnar och linor för att stå bra på en klipphäll.

Snörslingor
Vi har slingor av tunt snöre/tältlina på de flesta av tältens fästpunkter. Detta för att kunna lägga stenar i/på slingorna istället för direkt på tältet eller direkt på de vanliga tältlinorna. Klart smidigt tycker vi. Med vassa stenar sliter man ut tältlinor fort om det blåser lite, men dessa slingor byter man lätt när de är slitna. Till de flesta slingor har vi Relags Polypropylen-lina men några är i Hillebergs randiga 🙂 Vi köpte en 200m-rulle för massa år sen och den räcker till mycket, inte bara snörslingor till tälten. Det vi gillar med snörslingorna är att de tar väldigt liten plats och väger i stort sett ingenting och de kostar dessutom inte mycket. Våra slingor är cirka 50-70cm så det går alltså åt den dubbla längden lina.

Remmar
En lyxigare variant på snören är remmar. Packremmar av alla de slag. Finns i oändliga varianter, tjocklekar och längder.

Vattenläglar/vattendunkar
Lite större vattenläglar fungerar finfint som tälthållare. Kanske inte räcker med en tvåliters men ett par sexliters räcker en bit på väg och tioliters funkar nog även när det blåser lite.

Bogserlina
Bogserlina, eller annan längre lina, fungerar ofta kanotbra. Går ofta att hitta ett träd, en kanot, en klipphäll, större sten osv som linan kan dras runt och fästas i.

Speciella tältpinnar för klippor
Känns inte jättevanliga men finns några stycken.

Påsar
Ta med tygpåsarna som normalt används för shopping (eller sy/köp speciella). Lägg i några stenar eller sand och fäst med karbinhake, snöre eller på annat sätt vid tältet.

Kajaker
Även en lätt kajak håller ett tält på plats och två ännu bättre.

Muttrar, skruvar, spikar och annat
En enkel variant är att ta med lite blandade muttrar, skruvar, bultar eller annat järnskrot i blandade storlekar. Lite linor och snörslingor till de så har man fästpunkter som passar i blandade klippskrevor. Vill man ha nåt som är mer hållbart än snören så fungerar såklart olika varianter av ståldtråd och najtråd bra.

Klätterkilar
Funkar utmärkt i olika storlekar av hål och skrevor. Dock skapligt kostsamma.

Trälister
Tunna trälister som träs genom tältöglor och tältlinor fungerar också. Då kan man sen lägga stenar på trälisterna (eller grenarna).

Vintertältpinnar
Vintertältpinnar är lyxvarianter av trälister & pinnar 🙂 Har man redan vintertältpinnarna kanske de även kan få följa med på sommarutflykt?

Finns många varianter. Prova några olika så hittat du garanterat det som passar dig och ditt tältande.

Köp tälttillbehör hos Outnorth

Snörslinga att lägga sten i
Snörslinga att lägga sten i
Tältlina fäst i kajak
Tältlina fäst i kajak
Tältlina fäst i kajak
Tältlina fäst i kajak
En vattenlägel räcker långt, eller flera :) Kanske inte om det blåser orkan men då är vi ju oftast hemma
En vattenlägel räcker långt, eller flera 🙂 Kanske inte om det blåser orkan men då är vi ju oftast hemma
Kan bli många stenar om det ska blåsa.
Kan bli många stenar om det ska blåsa.

1 svar på ”Tälta på klippor”

Lämna ett svar