Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Takräcke på plats

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Kajakerna ligger bra i kajakhållarna 874
Kajakerna ligger bra i kajakhållarna 874

För oss som gillar kajak och paddling var takräcke på husbilen en självklarhet. Givetvis vill vi få med våra kajaker på utflykt, vad ska man annars hitta på? Kan ju inte bara sitta och grilla utanför 🙂

För vår stugbil Winzent som är en Fiat Ducato från 2004 fanns det inte jättemycket att välja på, men det som fanns var bra grejer och då gör det inget att det inte finns 20 lite sämre lösningar att välja på 😉

Lastrullen
Lastrullen

Vi köpte lasthållarrör från Thule. Thule Professional 175cm långa. Lastfötter med lås samt Kit för Fixpointfästen. Började med två rör men kompletterade med ett till. Hade egentligen tänkt ha fyra rör/bågar men mitt för det ena paret fästen sitter den stora takluckan fram och den sticker upp lite för mycket. Fast tre rör räcker långt. I princip kommer det bakre användas för att skjuta upp kajakerna och de två främre för kajakhållarna. Byter vi stugbil kan fötterna bytas för att passa nya bilen. På tre lastbågar ska man på denna bilen få lasta 150 kilo så det bör räcka till

På det bakre röret som sitter nästan längst bak på bilen fäste vi en rejäl Thule lastrulle med 110cm bredd. Den var rejälare än väntat och känns riktigt bra. Blir perfekt att dra och skjuta upp kajakerna på.

Vi köpte även lite lastöglor från Thule, Eye Bolt 320, som kan fästas i nåt av de tre spåren. Också de här rejäla öglor som ser ut att tåla mycket.

Våra kajakhållare/kajakvaggor från Thule passade bra i det övre spåret på rören så det var inga problem att få sakerna på plats. Ibland funderar vi på att uppgradera till de nyaare vaggorna K-guard 840 men så har inte skett ännu. Ska fler än tre kajaker lastas får det bli på högkant med höglastare.

Varje lastbåge / laströr väger cirka 2 kilo inklusive fötter, lås m.m. Med lastrullen bak och öglorna hamnar alltihop på cirka 8 kilo och kanske 10 när kajakhållare och remmar är med.

Eftersom markisen satt i samma fästen som räcket nu sitter i fick vi först plocka av markisen. Vi får se hur mycket vi saknar den och om vi i så fall ska fixa fästen för befintlig markis, Fiamma F65s, eller skaffa nån variant som har fästen för takräcke. Thule har markiser i sitt sortiment för att fästa på just professionalrören. Vi får se vad det blir.

Sök efter Thule hos Amazon

 Bred lastrulle 110cm i bakre spåret på bakre laströrer
Bred lastrulle 110cm i bakre spåret på bakre laströrer
Lastögla i under spåret
Lastögla i under spåret
Thule Professional har tre spår, ett uppe, ett bak och ett under
Thule Professional har tre spår, ett uppe, ett bak och ett under
Tre bågar rör ger bra stabilitet och flexibilitet
Tre bågar rör ger bra stabilitet och flexibilitet

Lämna ett svar