SUP – Stand Up Paddling

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Stand up paddling, Paddelsurfing eller SUP som de flesta kallar det är en kombination av paddling och surfning.

Vi hade ett par brädor när SUP var lite nytt i Sverige. Runt 2010-2012 tror jag det var vi använde dem.

I början var det i princip bara James Venimore på Kajaktiv som pratade sig varm om SUP-paddlingen i sverige. Många gamla traditionella (sittner)paddlare fnös och rynkade på näsan åt SUP som fenomen. När sup senare blev mer och mer populärt fick de flesta krypa till korset och konstatera att det där med sup var ju jätteroligt 🙂

Fördelen med sup jämfört med traidtionell surfning är i första hand att det går att ta fart med hjälp av paddeln och därmed fånga betydligt fler surfar och att det är lättare att transportera sig till bra surfställen.

De flesta använder dock sina SUP-brädor mestadels på plattvatten. Jämför med klassisk sittner-paddling får man betydligt mer träning för hela kroppen, även på plattvatten märker man att hela kroppen får arbeta och går det sedan små vågor känns det än mer. Dessutom är SUP-paddling väldigt bra för balansen. Tror många gillar SUPandet också för att det verkar enkelt, en bräda och paddel och sen iväg. Jämfört med vanlig kajakpaddling där det oftast blir mer krångel direkt med pump, flytväst, torrdräkt, allt är livsfarligt osv.

När man står upp och paddlar får man dessutom bättre utsikt, både som vy åt sidorna men även nedåt blir det en helt annan vinkel ner i vattnet vilket gör det mycket lättare att se botten, djur och natur under ytan.

Många av brädorna är uppblåsbara vilket gör de lätta att transportera.

Läs mer hos Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Paddelsurfing

Lämna ett svar