Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stockholm skärgård

Foto av författare

By Pia Sjöstedt

Precis utanför vår huvudstad, i utkanten av EU, ligger Stockholms skärgård. En gigantiskt finskuren skärgård som bjuder på många typer av öar, miljöer och paddling. Här går att hitta all typ av paddling, från stadspaddling, snirklig tät skärgårdspaddling, stora öar, små öar, öar med skog, utsatt vågig överfartspaddling, rejäla vågor för surf, lek och bus längst ut och så vidare.

Skärgården är relativt lik andra skärgårdar på t.ex. södra ostkusten men mycket större och mer utsträckt. Där man i t.ex St Anna & Misterhults skärgård (och även hela Västkusten) tar sig från fastlandet, via innerskärgård & mellanskärgård till yttersta skären i ytterskärgården på en till två timmars paddling kan man i Stockholm ta samma tur på flera dagar eller veckor. Från stockholms centrum ut till Svenska högarna längst ut i öster är det mer än 80km fågelvägen!! 

Det sägs att Stockholms skärgård har mer än 24000 öar så det finns skapligt många att besöka och paddla runt 🙂 Längst in är det skapligt med bebyggelse och längst ut enbart kala klippor och obebyggda öar, där mellan finns allt från sandstränder, skogsbeklädda öar med mera.

Hur långt sträcker sig Stockholms skärgård

Det beror säkert, som så mycket annat, på vem man frågar. En infödd stockholmare kanske bara tycker det är öarna närmast centrum. De flesta kan nog sträcka sig betydligt längre än så och för oss som bor utanför Stockholms län är det i från nånstans kring Nynäshamn & Torö upp till Norrtälje typ 🙂

För egen del har vi bara nosat på Stockholms skärgård ett par gånger och även om man paddlar där varje vecka kan man nog hålla på ett helt liv 🙂

Lämna ett svar