Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Stockenträffen 2004

Foto av författare

By Erik Sjöstedt


Stockenträffen på Orust blev även i år en synnerligen trevlig tillställning. Verkade vara lite mindre folk än vanligt, kanske beroende på vindprognoserna? Vädret bjöd på allt från svaga vindar på fredagen till ganska hårda vindar på lördagen, jättevågor på lördagen, lite mindre blåst och vågor på söndagen en hel del sol och en del regn.
Mycket trevligt folk och umgänge, möjlighet att provpaddla massvis av kajaker. En höjdare!

2004-08-26–29 Stockenträffen
Jag och Pia anlände Stocken camping strax innan 22 på torsdagskvällen. Det hade kommit ett tiotal andra redan. Tältet slogs upp och vi bekantade oss med resten. Vindstilla och uppehåll gjorde att knotten trivdes lite väl bra varför det blev en tidig kväll.

På fredagen var vädret hyfsat och SMHI spådde svaga vindar på fm och sedan ökande. Vi; Jag, Pia, Rolf, Andreas och Lasse tog en sväng ut till Härmanö huvud där fika/lunch intogs och sen gick vi utanför Vallerö, genom det smala sundet mellan Vallerö/Tornö och sen via småöarna tillbaka till Stocken. Jag paddlade Qaanaaqen och den gick mycket fint i sjön även när vågorna blev aningen större, men man kan inte sitta och slöpaddla; man får vara med hela tiden och det kändes i ryggen när vi kom tillbaka.
Erik, Andreas och Rolf, här syns det tydligt att Qaanaaqen är ganska låg.

Nu hade det kommit mer folk och vinden hade ökat. En del gav sig ut för att surfa/leka i vågorna medans de flesta ägnade sig åt umgänge bland tälten och en del shopping hos OrustKajak.

Vinden ökade en hel del och regnet kom i rejäla skurar. Restaurangen var öppen så valet var lätt ? inte vidare ”fältmässigt” men smidigt och gott! Restaurangen hade dessutom öl i 66cl flaskor vilket gav många pluspoäng ?
Framåt nattkröken letade vi upp tälten igen, det blåste som attan och regnet kom i ihärdiga omgångar men sömnen var inte svår att uppnå!

På lördagsmorgonen var det ibland lite uppehåll mellan skurarna så frukost hanns för en del med utomhus men inne i tälten och under tarparna funkade bra det med.

Jag, Pia, Magnus Henriksson och Henrik Hübinette gav oss så småningom ut på en tur, i rejäl motvind kämpade vi oss ut mot Härmanöhuvud där vi tog lunch och spanade på riktigt rejäla vågor. De som var ute och testades inför instruktörscertifiering låg ute i skummet och övade/testade kamraträddningar och annat.

Efter lunchen stod vi på klipporna och tittade på när Johan Linder från GKF visade hur stora vågor och skum skulle hanteras. För egen del fegade vi de stora vågora och gick i lä bort mot Vallerösundet och ”nosade” lätt på de i vårt tycke lite väl stora vågorna innan vi surfade i den härliga medvinden in mot Stocken igen.

På kvällen var det gemensam middag på Stockens restaurang, fisksoppa till förrätt och sen vegetarisk eller kötträtt, helt ok mat framförallt fisksoppan. Restaurangpersonalen hade aldrig varit med om att folk käkade så pass mycket, men jag tror alla lyckades bli mätta.
Framåt natten ville restaurangpersonalen gå hem, men de visade var man släckte ner och sen satt vi kvar ett tag till.

På söndagen var det avsevärt mindre vind. Jag & Pia lånade en NDK Triton och gav oss ut på en kort provtur. K2:an svarade fint på kantningar, styrtag och annat men kändes ändå stabil och trygg, att rolla den var inga problem och vi paddlade tillbaka för att få med en fotograf ut, Johan Wagner från Escape sprang som en bergsget över klipporna och vi sammanstrålade där vattnet var djupt nog för lite rollar. Efter 20-talet rollar, 150 bilder och ett antal BalanceBrace började jag & Pia känna oss nöjda, på väg in mot campingen anslöt vi till Björn Thomassons genomgång av hur man använder sin Eskimåpaddel till paddling och rollning.

Hur använder man egentligen sin eskimåpaddel?

Vi var hyfsat trötta efter det blöta förmiddagspasset så efter lite lunch låg vi mest och sippade efter luft.

Jag lyckades dock uppbåda kraft och sätta mig i kajaken igen och tog Romanyn ut till Härmanöhuvud och sen en sväng bort mot Vallerö, ”nosade” lite lätt på vågorna som var avsevärt mycket mindre än dagen innan och paddlade sen tillbaka in mot Stocken, lite rollar på vägen rensade näsan.

En mycket trevlig helg! Lite mindre deltagare än de senaste åren troligtvis beroende på vindprognoserna. För de som jagade vågor fanns det gott om den varan, speciellt på lördagen! Och lite shopping blev det som vanligt, men det blev ingen Triton; det var fel färg på den ?