Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Myggskydd

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det är lätt att bli lite trött på, och störd av, myggor, knott, andra flygfän då och då. Speciellt om de förekommer i större mängder.

Samtidigt kan man tänka att det är bra med myggor, flugor och andra insekter. Ju fler de är och ju större variation desto större biologisk mångfald. En plats där det inte finns några insekter eller djur är ju död. Myggor, knott och mycket annat är mat åt till exempel fåglar.

Vara inomhus

Klart effektivast men svårt att utöva friluftsliv då kanske 🙂

Kläder

Kläder som täcker är effektivt. Även relativt tunna kläder håller myggornas snablar utanför. Lätt att använda och man har det som regel med sig.

Myggnät

Myggnät är klart effektivt. Finns både stora och små, både som hattar med nät runt huvudet men även som stora varianter som hängs upp i träd, under en tarp osv. Myggnät fungerar bra, gäller bara att maskorna är tillräckligt små och att nätet håller tätt där det ska i kanterna och nere vid marken. Hattar med inbyggt myggnät fungerar helt okej men ofta är nätet rätt tätt inpå huvudet så man har surrandet lite för nära för att det ska vara behagligt. Vi använder stort myggnät hemma ofta när vi sover ute sommartid, tycker det gör stor skillnad med nät runt våra huvuden. Gärna rymligt nät så man inte behöver ha myggorna klampande och surrande precis vid huvudet. Ett större myggnät på utflykt kan göra att det går att sitta skyddat och laga mat och umgås.

Myggmedel

Det finns blandade varianter på myggmedel, både sådana som köps i olika varianter av spray, smörja-på, roll-on med mera. Vad som upplevs fungera bäst verkar också vara olika. Vi tycker Hav & Sjös spray fungerat mycket bra.

Myggsamlare

Myggsamlare är ofta relativt stora och klumpiga. Mer lämpade för hemmabruk än utflyktsbruk. Har inte så bra koll på dessa men många drivs med både gas och el. De avger nåt gottigt som myggor och knott gillar och drar dem till sig. När väl odjuren är på plats samlas de i en behållare och dör där. Funktionen är där, myggbehållaren blir full rimligt snabbt men frågan är om myggen i omgivningen minskar. Verkar som om de drar till sig mer och mer mygg från den närmsta omgivningen så i många fall kan det nog vara så att det blir mer mygg i myggsamlarens närmaste omgivning.

Myggskrämmare

Myggskrämmare finns i lite olika varianter. Dels en del som går på el/batteri men även gasdrivna. Vi har haft en Thermacell med små gaspatroner som bränner en myggskyddsmatta som håller myggen på avstånd. Vi tycker vår Thermacell har fungerat suveränt. Den täcker en ganska liten yta, de uppger 20 kvadratmeter, så perfekt på uteplatsen, kring tältet, utanför husbilen med mera. Myggskyddsmedlet i dessa är giftiga så egentligen ingen höjdare att använda. Fast med tanke på hur lite tid dessa produkter används är det nog klart rimligt ändå. Troligtvis värre utsläpp när man tar bilen till utflykten, sätter igång gasgrillen, bygger altanen eller vad man nu sysslar med.

Naturliga myggfångar – Svalor, småfåglar och Fladdermöss

Har man egen tomt, skog eller mark kan man försöka skapa bra miljöer för fladdermöss, svalor och andra fåglar. En fladdermus sägs äta uppemot 1000 myggor per timme.