Standard för liggunderlag, r-värde

R-värde för liggunderlag är ett mått på hur väl ett liggunderlag isolerar. R-väde har angetts på liggunderlag i många år men det har inte funnits någon standard.

Förrän nu. Sedan januari 2020 använder många av liggunderlagstillverkarna standarden ASTM F3340-18. Det fina med en standard är att R-värdet anges/testas på samma sätt. Det går nu att jämföra isoleringsegenskaperna mellan olika liggunderlag från olika tillverkare. Tokbra, helt enkelt

För en del tillverkare gör det ingen skillnad, de har sedan tidigare angett vettiga r-värden medan andra kanske får skärpa till sig. Tydligen så fick Thermarest’s liggunderlag högre isoleringsvärden än tidigare iochmed den nya standarden, kul.

Hur högt r-värde behövs då? Nedanstående bild är från SeaToSummit. Upp till 1/2 kan man enkelt säga är enbart högsommar med varma nätter. Mellan 2&3 bör fungera hela sommaren. Ska liggunderlaget isolera tillräckligt för frost kanske runt fyra och ska man vara ute mycket i rejäl vinter så kanske r-värde högre än fem är att föredra.

Bra med standard, det gör det enklare att jämföra. Nu täcker denna standard bara isoleringsvärdet. Lika intressant för en god natts sömn är tjockleken men det är ett annat kapitel 🙂 Sen kan jag tycka att det hade varit vettigare, enklare och mer pedagogiskt med en temperaturangivelse istället för ett isoleringsvärde menmen man kan ju som bekant sällan få allt 🙂 Vill du läsa mer om liggunderlagstandarden ASTM F3340-18 finns här ett par länkar. Finns en hel del att läsa om man vill fördjupa sig i ämnet. R står för resistance. Nu är inte r-värde unikt för just liggunderlag utan r-värde används till exempel inom byggindustrin (och alla andra områden där man pratar isolering) och där finns massor att läsa.

Spana liggunderlag hos Outnorth

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera