Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Spel är som en extra skatt för dumma

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Spela eller spara

Spel har aldrig lockat mig även om jag såklart shoppat några trisslotter och spelat några lottorutor och annat.

Spel är som en extra skatt för dumma
Någon sa/skrev: Spel är som en extra skatt för dumma. Inte så snällt kanske. En mildare version är Spel är som en extra skatt för de som inte förstår sannolikhetslära.

Den här gången var det jättenära
Det här hör man ofta från spelarna. De var nära att vinna, ibland tillochmed jättenära. Nära skjuter som bekant ingen hare. Ibland vinner de lite; en ny lott, ett tröstpris (ofta nåt skräp man absolut inte varken behöver eller vill ha).

Spelar man inte har man ingen chans till vinsten
Förvisso sant men det är också så att chansen för vinst är pyttepytteliten att även om chansen ökar oändligt när man börjar spela är det fortfarande i princip oändligt liten chans för vinst.

Spara istället
Många av de som spelar sparar inte utan man går all-in på att vinna storvinsten på spel. Att spara så lite som de spelar för tycker de inte är lönt. Det tar för lång tid. 

Men det är bara en femhundring
Många verkar spela på t.ex. Postkodlotteriet och lite annat blandat. Varsin lott där för ett par och nån extralott, nån triss, ett par lottorader, lite trav och tips är en femhundring per vecka vilket är tvåtusen mer månad.

99,9% chans
Spelar man för 500 spänn per vecka är det cirka 99,99% chans att man efter 1,2,5, 10 och även 40 år har cirka noll kronor kvar (förutom några småvinster och tröstpriser).

Sparar man 500 kr i månaden med noll procent ränta är det i princip 99,9% säkert att man har

  • 240 tusen efter 10 år
  • 480 tusen efter 20 år
  • 960 tusen efter 40 år

Investerar man 500kr per vecka i en indexfond med 6% avkastning är det 99,9% säkert att man har

  • 316 tusen efter 10 år
  • 882 tusen efter 20 år
  • 3,7 miljoner efter 40 år

Nu är det såklart inte säkert att man får 6% i avkastning på sitt sparande, men historiskt har investerande i en bred indexfond gett mer än det. Det kan också vara så att det ger 10% framåt och då blir siffrorna enligt nedan.

  • 382 tusen på 10 år
  • 1,37 miljoner på 20 år
  • 10,6 miljoner på 40 år

Blir ganska stora slantar av ganska små slantar över tid. För lång tid tycker någon och för långsamt och löjligt att spara tycker en annan. Lätt att inse att tiden spelar väldigt stor roll.

Man gör vad man väljer. Välj väl.

Solnedgång deluxe