En del gillar att slösa, andra att spara. Att slösa för mycket eller spara för mycket är sällan vettigt, men nånstans mitt i mellan är väl lagom bra 🙂
Boendet
För de allra flesta är boendet en av de högsta utgifterna. På sikt är det som regel alltid bättre ekonomiskt att äga sitt eget boende. I övrigt är det smart att inte bo onödigt stort. Det är också bra om boendet är energisnålt. Finns det möjlighet att delvis värma med ved och man har tillgång till billig ved är det inte dumt, i alla fall inte som backup/reserv. Det som drar energi i ett hus är uppvärmningen, både av huset som sådant med även av varmvatten, varmvatten till disk och tvätt. Vill man spara så börja med uppvärmningen av huset, sen disk, tvätt, varmvatten. Där går det att spara mest. Sen är det såklart idé att slå en kik på alla småförbrukare så som belysning, standby, kyl, frys osv enligt tanken många bäckar små. Vad det gäller bostadsytan så är det verkligen intressant att vi hela tiden längtar efter större och större. Känns som mer och mer yta som används allt mindre.
Transporterna
Kan man undvika att transportera sig kostar det såklart gratis. Att bosätta sig där man har arbete, fritid, hobbys, umgänge nära eller inom gång & cykelavstånd gör enorm skillnad. Att pendla till jobb och mycket annat kostar både tid och pengar. Lätt att missa detta och tro att man ”måste” köra/åka långt för att jobba, umgås, leka, utöva sina och sina barns fritidsintressen med mera. Annars är det som regel lägre kostnad med en mindre bil som både kostar mindre i inköp och har lägre förbrukning. Vill man lära sig köra snålare finns det kurser i ecodriving och där finns mycket att spara. När man ser hur folk kör inser man snabbt att det kan i alla fall inte vara för kostsamt med bränsle. När det gäller transporter är det många som köper fordon efter värsta tänkbara scenario. Typ ”vi ska åka till fjällen med hela familjen och tre extra personer och vi måste ha med oss halva hemmet och det är garanterat 40 minusgrader och snorhalt” sen inträffar det scenariot aldrig men man kör runt ensam med en tvåtretons fyrhjulsdriven bil på torr asfalt som rymmer sju personer 🙂
Maten
Alla behöver äta men vad? Det är inga problem att äta mat som kostar under en tia per person. Det är heller inget svårt att köpa mat på restaurang för 1000 kronor per portion/måltid. Egentligen är det inget svårt att få ner kostnaden för maten, det finns både böcker och hemsidor som fokuserar på mat som kostar mindre. Några enkla tips är: Ät mer växtbaserat, laga maten själv, ät råvaror som det är säsong för, släng ingen mat. Slå en kik på de olika kedjornas erbjudanden och börja använda tjänster som Matpriskollen.
Fritiden
Rikast är den vars fritid kostar minst var det nån som sa eller skrev. Fritid och hobbys som gör en glad kan såklart få kosta men det blir lätt även här att det blir lite slentriangöra för att ”alla andra gör det” eller andra konstiga anledningar. Fundera på vad du vill göra och om du tycker det är värt det. Många fastnar i att intressena blir mer shoppa-prylar än att använda och göra.
Abonnemangen
Det är lätt att man skaffar sig några abonnemang till. Mobilabonnemang, abonnemang för strömning av film typ Netflix, Disney, Youtube, Apple+ osv och sen några för musik och sen nåt extra mobilabonnemang till surfplattan, till eboksläsaren, några för eböcker och några för ljudböcker, sen kanske ett par konton för molnlagring. Sen kanske man vill ha en extra försäkring för både sig själv, prylar, barnen osv. Här är det idé att se över vad som behövs, vad man villhöver osv. Lätt hänt att det blir för många som varken används eller behövs. Kan vara idé att med jämna eller ojämna mellanrum även jämföra priser på försäkring, telefonabonnemang, teveabonnemang osv.
Göra eller shoppa?