Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SOTO Muka – lätt och lättanvänt bensinkök

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Soto Muka på fina klippor
Soto Muka på fina klippor

Soto Muka – lätt och lättanvänt bensinkök

Vi köpte ett SOTO Muka direkt när de fanns tillgängliga sommaren 2011. Nu när detta skrivs har vi haft och använt det lite drygt 1,5 år. Inte jättemånga turer men kanske 60-70 utenätter i alla fall.

Soto är ett japanskt märke som har en del finurliga och trevliga prylar i sortimentet, förutom bensinköket Muka har de även ett toppmonterat gaskök som verkar väldigt trevligt (har bara testat det kortkort).

Jämfört med många andra bensinkök kan Muka vid första anblicken se lite väl hitech ut, och det är nog lite mer tech än andra. Men det är nog oxå det som gör att det är så pass lättanvänt. Man får pumpa mycket för att få upp trycket och det finns en liten tryckindikator vid pumpen. Tända är inga konstigheter, man vrider ett reglage till Start och tänder och när sen lågan indikerar att det är varmt nog slår man bara över vredet till Run och så är det bara att tillaga maten.

Man gör alltså förvärmningen i ett svep vilket känns smidigare än mycket annat.

Muka med vindskydd och markskydd
Muka med vindskydd och markskydd

Men hur är det att använda då? Lätt att tända som sagt och lätt att reglera lågan. Till att börja med tyckte vi nog att det var lite svårt att köra på sparlåga men det har vi blivit bättre på nu fast fortfarande inte helt enkelt. Tillägg 2014: Soto har uppdaterat Muka så på nyare kök är pump och reglage förbättrade vilket gör det mycket smidigare att reglera lågan och köra på lägre effekt.

Effekten anges till 4000W och det stämmer säkert, det är bra tjong i det i alla fall. Första turen vi använde det gick det åt massa bensin, men det har vi också lärt oss, precis som med andra kök finns det ingen (sällan i alla fall) anledning att köra på full effekt eftersom den mesta värmen/energin bara försvinner ut i luften. Men på lite rimligare effektnivåer drar det ungefär som vårt gamla Optimus Nova.

En liten nackdel är att det är relativt liten brännare, alltså inte så stor diameter vilket gör att värmen blir koncentrerad till ganska liten yta. Inte heller direkt unikt bland friluftskök, men jämfört med t.ex. vårt Primus Gravity (gaskök) är det stor skillnad. Men om man ändå sitter där och dräller vid köket går det ju att röra lite på och i kastrullen 🙂

Vi är mycket nöjda helt enkelt och tror köket kommer få hänga med på många turer framöver. Hade lite läckage i vintras, efter drygt ett års användning, så då fick vi köket utbytt.

Tillägg 2014/2015: Sen 2013/2014 levereras Soto Muka med ny pump och reglage som gör finreglering avsevärt mycket bättre så det är mycket lättare att köra köket på låg effekt. Rekommenderas! Kostar inte många slantar att byta.

Sök efter Soto Muka hos Amazon

www.sotooutdoors.com

1 svar på ”SOTO Muka – lätt och lättanvänt bensinkök”

Lämna ett svar