Smidigt att läsa böcker i mobilen

Bluefire reader, inställningar och två boksidor
Bluefire reader, inställningar och två boksidor

I somras provade jag att läsa en hel bok i mobilen för första gången. Var nog lite skeptiskt till hur det skulle fungera. Är inte skärmen för liten? för blank? Ja, det går ju att hitta massa nackdelar om man är lite bakåtsträvare, men lika bra att ge det en chans.

Men det finns ju fördelar:

  • Man slipper en fysisk bok som samlar damm
  • Man slipper en pappersbok som tar plats
  • Man ka ha med i princip obegränsat antal böcker vartsomhelst

Nu har jag inte läst massvis med böcker men kanske ett tiotal e-böcker i telefonen sen i somras och tycker det fungerar riktigt bra. Jag har lånat böckerna (gratis) på elib.se och läst dem i läsaren Bluefire. Senaste boken var Steve Jobs Biografi så även lite tjockare böcker fungerar.

I läsaren kan man ändra storlek, marginal, ljusstyrka och även välja att köra nattläge då blir det vit text på svart bakgrund istället för som vanligt.

Som sagt; det funkar riktigt riktigt bra Enda nackdelen jag ser är batteritiden, läser man hemomkring, på jobbet eller i närheten av civilisationen spelar det ju mindre roll eftersom man kan ladda varsomhelst. Ute till skogs eller sjöss blir det lite trixigare såklart och det beror på hur mycket man ska läsa, i somras hade vi med varsin jättesspännande e-bok och då var det lite kris på batterifronten ett tag i Misterhult 🙂 Men det finns ju rätt vettiga och smidiga batteripack som laddas hemma och solcellsdito om man ska vara ute längre. Dessutom tar ju ett par extrabatterier inte mer plats än en pocketbok 🙂

Jag har inte provat att köpa nån e-bok än men det finns ett  hyfsat utbud både hos vanliga internetbokhandlare men såklart även via iBooks hos Apple. På elib kan man bara låna två böcker åt gången har jag för mig men de säljer även e-böcker och mp3-böcker.

Och jag/vi har bara provat på iPhone/iPad eftersom det är det vi använder men jag utgår från att det finns liknande (men säkert lite krångligare) lösningar även för andra telefoner.

Vi har även läst en del på iPaden och det är i princip samma sak fast större. En riktigt optimal läsplatta skulle nog i mina ögon kunna vara som en halv ipad då hade den alltid kunnat följa med. Eller drömprodukten som är som en halv ipad och har både en monokrom skärm för läsning/tangentbord och en färgskärm för surf/film och övrigt, hopfällbar som en bok blir kanotbra.

Prova läs en ebok! Klart smidigt, tar ingen plats och samlar inget damm och man kan ha med hur många som helst! Nu ska man bara bli av med alla pappersböcker och elda upp bokhyllorna 😉 Att göra sig av med musik/film-skivor var lätt och likaså diabilderna men text-på-papper-prylarna dröjer nog ett tag till 😉

Men papperskänslan då? Den är ju såååå viktigt säger en del. Det får man såklart tycka och det kommer nog finnas pappersböcker och papperstidningar även ett bra tag framöver för de som gillar det bättre.

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på LinkedIn
Dela på pinterest
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera