Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Slapøy – Husvær

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Morgon på Slapøy - rätt grön ö med skog vilket många andra öar inte har.
Morgon på Slapøy – rätt grön ö med skog vilket många andra öar inte har.

19/7: Vaknade ganska tidigt och försökte få liv i Erik. Tog ett litet tag men till slut kom han upp. Åt frukost i lä av tältet. Vi bestämde oss för att fortsätta söderut mot Husvær och Havnomaden Kajakksenter, som ägs och drivs av ett danskt/norskt par, Inge och Bent Skauen, som vi träffade på Lovund 2004.

Erik på väg söderut, strax utanför Dønnamannen
Erik på väg söderut, strax utanför Dønnamannen
Grönt och klart
Grönt och klart

Vid halv elva satt vi i kajakerna, bra tajming då det var högvatten 🙂 Med vinden i ryggen styrde vi mot Dönnamannen och dess sydliga udde. Nedanför berget var det riktigt fina stränder som sträckte sig en bra bit. Vi fick reda på att det finns toaletter att nyttja om man skulle vilja tälta där. Vågorna var ganska stora, lite drygt metern och branta vid inloppet mellan Dönna och Langøy, där tidvattnet var på väg ut. Jag vågade inte paddla på för att fånga vågorna och surfa… kajaken dök för snabbt, så jag tog det lugnt.

Lunchställe
Lunchställe

Lunchen intogs precis norr om Herøy och vi passade på att ringa och kolla så det fanns plats hos Havnomaden. Efter lite felpaddlingar, där vi trodde att det skulle vara genomfart men var igenbyggt med väg, hittade vi till slut vägen mellan Nord- och Sør-Herøy. Här var det gott om båttrafik så det gällde att hålla sig in till kanten. Fortsatte sen söderut följandes Sør-Herøys ostsida, innan vi tog oss över till Præstøy och Husvær.

Sju systrarna i bakgrunden
Sju systrarna i bakgrunden
Havnomadens anläggning sedd från vattnet. Stor segelbåt på besök
Havnomadens anläggning sedd från vattnet. Stor segelbåt på besök

Havnomaden Kajakksenter ser på håll ut som en stor grå byggnad, men när man kommer närmre ser man att hela fasaden är klädd i gråbruna stående träplank. Supersnyggt! Saknar bara att man på håll kan se att det handlar om kajaker här… De har verkligen lagt ner mycket jobb på att fixa till den gamla byggnaden och byggt till för att passa de krav de själva har. Kajakuthyrning av bla NDK/SKUK Romany och Explorer mfl. Kan verkligen rekommenderas! Puben var öppen när vi kom 😉 Inge mötte oss, och kom faktiskt ihåg oss. Imponerande! I normala fall har de inte någon matservering mer än frukost om man säger till. Men har man fått in lite bra råvaror så kan det hända att man blir erbjuden en fin middag för en liten penning. Idag hade vi tur… laxsnittar och gigantiska krabbklor som vi fick äta ute. Tur det för det kladdade och skvätte duktigt! 😀

Öppen pub hos Havnomaden, perfekt. Puben är för övrigt en samlingspunkt för öns bofasta invånare.
Öppen pub hos Havnomaden, perfekt. Puben är för övrigt en samlingspunkt för öns bofasta invånare.
Stora krabbklor, direkt från närområdet
Stora krabbklor, direkt från närområdet

Skönaste upplevelsen var nog ändå att få duscha! 😉

Distans: 35 km
Lunch: Varma koppen och macka
Middag: Laxsnittar och krabbklor
Väder: Soligt och blåsigt, 8-10 m/s

föregående dag Hjærtøy till SlapøyHusvær & Havnomaden

Lämna ett svar