Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Skärmstark

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Boken Skärmstark av Elza Dunkels borde alla läsa. Visst är det lätt att få skärmpanik och skylla allt på skärmarna…

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete. Hon har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. Utöver sin forskning arbetar Elza med att folkbilda och delta i samhällsdebatten. Som opinionsbildare tar hon ställning för barns och ungas rättigheter till digital kompetens och menar att hennes forskningsområde ofta är utsatt för känslomässiga och onyanserade reaktioner.

Fast det kanske är stillasittandet som är ett större problem? Eller nåt annat? Kanske videovåldet, bokläsandet, luftföroreningarna, transporterandet med bil eller annat transportmedel som går snabbare än när vi enbart transporterade oss till fots.

Kanske var var det bättre när vi läste på gamla pappersrullar eller var det ännu mer bäst med hällristningar? 🙂

När jag var yngre (inte i förrgår då alltså) var det många som var oroade för videovåldet, det hör man inte så ofta numera och en del av de som ojade sig mest verkar ha tittat på rörliga inspelade bilder sen dess utan superstor skada.

Tydligen var det en del bokpanik när boktryckandet kom, hur ska man liksom kunna lära sig nåt när man inte får det berättat för sig eller inristat på en bergshäll.

Tänk på radiopaniken. Hur ska man kunna få reda på nåt genom att bara lyssna på det via en apparat.

Bibliotekspaniken. Hur ska en författare kunna överleva om man kan låna dennes verk på ett bibliotek? Dessutom utan extra kostnad.

Musik på internet paniken. Ingen kommer producera musik och kunna leva på det om man inte kan/får sälja skivor…

osv.

Läs boken. Har du barn eller känner någon som har barn eller har hört talas om nån som har barn eller som är yngre än dig så läs den.

Sök efter Skärmstark hos Amazon

Lämna ett svar