Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Självräddning

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Självräddning är som namnet antyder när man räddar sig själv upp i kajaken efter att ha kapsejsat. Vid kamraträddning hjälps man åt antingen som badare eller räddare medan vid självräddning ska man klara sig själv.

Självräddning är som, mycket annat, vettigt att kunna. Det kan vara skönt och bra att veta att man reder sig själv. Även i en grupp kan det vara enklare att kunna rädda sig själv, det ger extra säkerhet för alla.

Sen är det oftast som så att ju mer du klätttrar och badar med din kajak, desto tryggare blir du i din paddling och har lättare för både rollar, kamratäddningar och det mesta annat i paddlingsväg. Blir du en fena på självräddning lär du förmodligen klara av kamraträddning galant både som räddare och att bli räddad.

Hur gör man då?

”Det är bara att hoppa upp” brukar en del säga, oftast de som precis börjat med surfski och som ska övertyga nån annan typ av paddlare 😉

och så är det ju, det är bara att hoppa upp i kajaken och sätta sig, men det är inte alltid det där bara är så enkelt.

Har man bra balans, flyt, stabil kajak och och har tränat kan det vara så lätt som att bara hoppa upp men ofta är det lite svårare. Övning krävs nästan garanterat i alla fall. Fungerar det att komma upp säkert utan hjälpmedel är det såklart det snabbaste och smidigaste. Det finns många varianter på självräddningar där cowboy rescue är en där man hoppar upp på kajaken en bit bak, där den inte är så bred och sen gränslar (som en cowboy) och klättrar framåt och sen glider ner i sittbrunnen.

Hjälpmedel vid självräddning
Flottör är ett populärt hjälpmedel vid självräddning, det finns både hårda flottörer som har flytkraft direkt och uppblåsbara som kräver att de blåses upp. Det finns även slingor, stigbyglar, pontoner, fästen för att hålla fast paddeln vid kajaken osv. Hitta det som fungerar för dig. Klarar du dig utan massa hjälpmedel är det nog bättre enligt devisen Less is More.