Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Självkörande bilar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Självkörande bilar kommer bli så himla bra. Att hela fordonsbranschen står för en ganska omfattande omställning tror jag de flesta är ense om. Hur lång tid det tar är det såklart ingen som vet och gissningarna varierar avsevärt.

Dels handlar det om en omställning av drivmedel. Diesel, bensin och annat fossilt ska fasat ut eller i alla fall minskas rejält. Rena elbilar och biogas blir det nog mer och mer, säkert vätgas och bränsleceller också, i en övergångsperiod säkert en hel del hybrider.

Fossilfria zoner
Redan nu börjar en del städer införa dieselförbud i vissa zoner. Läste om några som trodde att det kommer bli förbjudet med fossilbilar överlag i städer inom fem år. Det låter tidigt men ibland sker förändringar snabbare än man kan föreställa sig eller tro.

Självkörande
Självkörande bilar är riktigt koolt. Färre olyckor när datorerna styr, bromsar osv. De har ingen dålig dag, inte sovit dåligt, kollar inte sociala medier medan de kör och kan dessutom hela tiden hålla koll på var alla andra bilar är. Om bilen 200m bort upptäcker att det är lite halt kan bilarna bakom få reda på det direkt. Om tio år kanske det är helt förbjudet att själv framföra fordon på allmänna vägnätet? Blir människostyrda bilar enbart på bana och inhägnat område. Med självkörande bilar behöver inte vägnätet byggas ut som det tänks nu, bilarna som hela tiden har koll på varandra kan köras mycket tätare.

Om man rör sig på någon form av väg där det kör bilar idag inser man snabbt att det hade varit suveränt med bilar som körde själv av flera anledningar:

 • Ingen bil hade kört för fort
 • Inget fordon hade kört om en cyklist för nära
 • Ingen fordon hade kört för nära en gångare
 • Inget fordon hade parkerat olagligt i en korsning, vid en utfart, vid en affär osv
 • Inget fordon hade behövt ligga onödigt nära
 • Ingen fordon hade vrålkört förbi en ryttare på häst
 • Bilar hade inte halkat av vägen för att det helt plötsligt är halt eller man inte ”hunnit” sätta på vinterdäcken.
 • Föraren hade sluppit sitta och titta på telefonen halva körtiden för att se var man är eller för att kolla tiktok, Instagram, eller nåt annat jätteviktigt.
 • Bilar hade inte behövt ligga mitt i vägen för att föraren inte vet var högersidan är på sin stora suv…

Osv. Allt ovan ser och upplever man i princip varenda gång man promenerar, cyklar, kör bil, stugbil eller tar sig fram på annat vis på eller i närheten av en väg.

Inte äga själv
Om en hög med år när vi inte får köra själva kommer det säkerligen vara mindre attraktivt att äga egen bil och husbil. Bättre att knappa in i appen (eller räcker kanske med att tänka tanken då) när man vill ha bilen, om den behöver vara specialutrustad med takräcke, cykelhållare, drag osv. När den kommer är det bara att kliva in och surfa, läsa, jobba, umgås till man är framme. Några kommer säkert äga sina egna fordon även framöver typ husbilar och andra specialfordon osv.

Färre fordon

Det kommer dessutom kanske bara behövs en tiondel eller tjugondel så många bilar och fordon. Dessa kan stå parkerade tätt på ett fåtal parkeringsplatser eller parkeringshus när de eventuellt ej används. Kommer snabbt när de beställs.

Mer ytor till annat

Med färre bilar och bilar som används mycket behövs färre parkeringsplatser både vid hus men även vid affärer, köpcentrum osv. Kan göras parker, odlingslotter och grönområden i städer som på sikt kommer ge både friskare och gladare människor. Mindre hårda ytor gör det bättre för naturen, miljön, klimatet, djuren, ja det mesta såklart,

Säkrare transporter

Dessutom hade väl antalet olyckor gått ner till en tiondel eller tjugondel direkt vilket hade sparat massa liv, massa lidande, massor av vårdslantar med mera.. Bilarna hade redan från börjat var mycket säkrare överlag än vi mänskliga som tror vi är såå duktiga. Dessutom blir det självkörande algoritmerna bättre för varje körd km istället för tvärtom med oss halv- och helkorkade bilister. Självkörande biliar kan snabbt byta väg om hinder uppstår.

Mindre energiåtgång med självkörande fordon

Med självkörande fordon hade energiåtgången kunnat minska avsevärt. Alla fordons körmönster kan optimeras efter rådande förhållanden, last osv. Alla fordon kör ecodriving hela tiden hade säkert minskat energiförbrukningen direkt med 20-30%. Dessutom massa energi som sparas när fordon inte behöver tillverkas osv.

Kul när utvecklingen går framåt 🙂

2 svar på ”Självkörande bilar”

  • haha, perfekt! behöver inte ens köra riktiga bilar, datorerna kan tävla i datorn 🙂 Kan vi odla mat på motoranläggningarna.

   Svara

Lämna ett svar