Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Att tillverka praliner är himla roligt, och ju mer jag lär mig desto roligare. 😀

Jag har i några år varit medlem i facebookgruppen ”Pralinmakare”. Där finns hur mycket kul som helst. Mycket tips och alla är väldigt schyssta när man behöver hjälp eller har märkliga frågor. Finns även en grupp som heter ”Praliner för nybörjare” Är du det minsta intresserad av att tillverka egna praliner, så kan jag verkligen rekommendera dessa två sidor. Där finns även receptregister och allmänna råd samlade i olika dokument.

Flera återförsäljare har oxå recept och tips, tex marron.se, åsö.se, tantfondant.se mfl

2021 var det 3:e året som det Det Stora Pralinslaget hölls. En tävling för alla som är intresserade av choklad och praliner. Man skickar in 20 praliner av samma sort med minst tvåsmaksättningar som en jury smakar sig igenom och sen utser vinnaren av Det Stora Pralinslaget. Även ett publikpris finns, sveriges snyggaste pralin, som man röstar på online. På denna sida finns oxå en del fina recept på praliner. Nedan recept är från denna sida, med några små justeringar.

Saltlakritskola med mjölkchokladsganache

Räcker till ca 2,5 form CW2295 (minst ett brätte, 96 kulor)

  • 1 dl grädde
  • 40g smör
  • 1 nypa havssalt
  • 8g lakritspulver
  • 3g salmiakpulver
  • 125g socker
  • 85g glykos
  • Svart karamellfärg
  • 50g ljus choklad

Värm grädden och lägg i smöret, låt det smälta innan du blandar i salt och lakritspulver. Ställ åt sidan.

Hetta upp glukosen i en ganska stor gryta och häll i sockret. Värm till bärnstensfärgat (enligt receptet 155 grader men jag kom aldrig så högt upp i temperatur)

Flytta grytan med glukos- och sockerblandningen från plattan och häll i gräddblandningen, chokladen + den svarta karamellfärgen. Värm till 95 grader.

Precis innan du tar av grytan från plattan vispar du ner salmiakpulvret.

Häll av för att svalna. Jag hällde över i en spritspåse och knöt ihop.

Mjölkchokladganache

  • 150 g grädde
  • 250g ljus choklad

Koka upp grädden och häll i två, tre omgångar över den hackade chokladen och rör om. Använd mixerstav för att få en smidig ganache

Häll över i en spritspåse och låt svalna. 

När fyllningarna har svalnat, varken kallt eller varmt, är det dax att fylla formarna/kulorna till hälften med kolan och avsluta med ganachen. 

Låt vila till dan efter, innan lockning.

Med kulorna så rullade jag först i smält choklad och sen i en blandning av 2dl strösocker, med lite svart karamellfärg, lakritspulver och salmiaksalt (pulver)

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera