Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Säkrare och bättre kanot- och kajaktur

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det finns få sätt att ta sig fram på vatten som är härligare än att paddla kanot eller kajak. Men för att riktigt känna friheten när du paddlar är det viktigt att du också känner dig säker. Det gäller oavsett om du ska utforska okända vatten eller låta forsen föra kajaken nerför älven. Kunskap och erfarenhet är faktorer som givetvis skapar trygghet och ger säkrare turer på vattnet. Men A och O är att ha rätt säkerhetsutrustning för att verkligen kunna njuta av naturen och upplevelsen.

Utrustning som är ett måste för en lyckad tur

Det finns garanterat utrustning som du vill ha, men viktigast är utrustning som du behöver ha. Vi vet alla att det är lättare att koppla av och njuta till fullo när vi känner oss trygga. Säkerhetsprodukter för kajak och kanot är de som kommer att se till att din tur på vattnet blir både bättre och säkrare. Här hittar du det mesta som behövs för en lyckad tur.

Viktiga säkerhetsprodukter du absolut bör ha är:

  • Flytväst
  • Våtdräkt
  • Paddelflottör
  • Paddelsäkring
  • Länspump för kajak
  • Vattentätt fodral för mobil

Flytväst tar vi för givet att alla som paddlar använder. Vi rekommenderar att du använder en som är anpassad för paddling. Du får mer rörelsefrihet och paddlingen kommer att kännas enklare. Även en våtdräkt gör dig mer avslappnad, för även om det är badsäsong kan det bli snabbt kallt i vattnet, särskilt längre ut. Utan våtdräkt finns risken att du snabbt blir nedkyld i de svenska vattnen, även på sommaren.

En sak som gör det lättare att komma i kajaken eller kanoten om du kapsejsat är en paddelflottör. Du fäster den på paddelbladet och den fungerar då som en ponton för att hålla kajaken stadig när du tar dig upp igen. Ramlar du ur i exempelvis en fors finns även risk att paddeln följer med strömmen, så satsa gärna på en paddelsäkring så att du inte förlorar den.

Håll kanoten torr inuti

Det kommer dessutom ofta in vatten i kanoter och kajaker eftersom du är så nära vattenytan. En länspump för kajak är därför bra tillbehör eftersom det kan vara svårt att tömma den trånga sittbrunnen med ett öskar. I en kanot är det enklare men att ha en länspump är ändå en smidig lösning även i det fallet.

Sist men inte minst, införskaffa vattentätt skydd för mobilen så att du kan larma om olyckan skulle vara framme. Men ta gärna även med en gammal hederlig visselpipa ifall mobilens batteri skulle ta slut.

Lämna ett svar