Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Såklart man inte ska tälta inom fågelskyddsområde!

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Fågelskyddsområdestältplats på Tanneskär/Tunneskär
fd. Fågelskyddsområdestältplats på Tanneskär/Tunneskär

Vi har som regel att alltid undvika fågel- sälskydd eller andra djurskydd. Resonerar att skyddsområden finns där för att underlätta för djur, fåglar och naturen och då finns det ju ingen anledning att klampa omkring där eller paddla för nära osv…

I fredags kväll när vi paddlade söderut på väg mot Valö från GKF/Saltholmen i Göteborg blev draget mot solen/solnedgången och horsionten för stort så vi svängde västerut runt Mosskullen och siktade på Tanneskär (på sjökortet) / Tunneskär (på terrängkartan). En ö som vi bott på tidigare, men alltid lite mer utanför säsong än nu.

Slog upp tältet när sista kvällsljuset damp ner, spanade horisont, åt och drack gott hade det gött. Innan läggdags blev det en nätnotis om var vi var. Efter frukost i lördags morse hade Anders från göteborg kommenterat att det var fågelskydd på ön vi var på. Näe, men vad pinsamt tyckte vi såklart. Vårt sjökort (Tyvek-variant) visade inget fågelskydd och vi kunde inte se och har inte sett några fågelskyddsskyltar tidigare. Pinsamt! Länstyrelsens webplats www.lansstyrelsen.se/vastragotaland känns sådär när det gäller den infon. Man kan hitta en ganska otydlig pdf och de har en karttjänst där skydden visas i vissa zoomlägen men inte andra (när de visas verkar det vara terrängkartan rakt av).

Hoppas att fågelskydden kommer med även på tyveksjökorten och gärna skyltar oxå. Skyltarna är bra tycker jag, slöpaddlar man omkring ser man dem på hyfsat långt håll utan att behöva ha full koll på kartan/kortet.

Och, näe, det är inte för att skylla ifrån oss; såklart vi borde haft koll på det. Men vi hoppas fåglarna hittade tillbaka och att vi inte störde naturen alltför mycket.

12 svar på ”Såklart man inte ska tälta inom fågelskyddsområde!”

 1. Hallå!

  Attans, jag bodde där för två år sedan. Har också Tyvek sjökort. Verkligen synd att det har missats. Bra jobbat att söka reda på infon.

  Svara
 2. Fick svar från Länstyrelsen i Västra Götaland; ”Fågelskyddsområdet upphävdes gm beslut 28 juni 1996”.
  Så då var det ju inte så pinsamt i alla fall 😀

  En sak man kan undra över är hur ofta (eller sällan) Terrängkartan uppdateras? Går man in på http://www.lantmateriet.se och klickar sig fram till Tunneskär är där markerat fågelsskyddsområde ?? Som upphävdes för 13 år sen…

  Svara
 3. Håller med om att tydliga skyltar ute i naturen är det som fungerar bäst. Att trycka information på kartan är också bra men kan som i ditt fall bli inaktuell. (Speciellt om man har en karta som är tänkt att hålla för mer än en utfärd.)

  Vi på Utekartan har valt att inte markera fågelskyddsområden med datum etc utan hänvisar till Länsstyrelsen för aktuell information.

  Svara
 4. Friluftsfrämjandet Jönköping ska till Vänern i helgen, runt i skärgården kring Läckö. Jag sökte på länsstyrelsens hemsida och hittar ingen info, bara gammalt förslag om ändringar. Börjar googla och hittar hit, men ingen bättre info. Skickar ett mail till till länstyrelsen med frågan och att det är svårt att hitta info. Efter 5 timmar blir jag uppringd och guidad via ”tittskåpet”. Den personliga servicen var utmärkt, men infon på hemsidan bristfällig.
  Rätt väg var http://gis.lst.se sedan välja skyddade områden, djurskydd aktivt, uppdatera kartan, klicka på ”i” och sedan på symbolerna i kartan. Hur naturligt som helst.

  Svara
 5. Hej!

  Bloggar om bla havskajakpaddling, flugfiske/sportfiske, MTB, alpint, resor och mycket mycket mera som gör livet kärt i ”Outdoor” miljö.

  Tummen upp för er sida!!! ;0)

  Mvh Peter

  Svara

Lämna ett svar