
Rössjöholmsån är vårt närmaste bad- och paddelvatten. Badar gör vi där skapligt regelbundet men paddlar är det lite sämre med även om det förekommer. Roligaste badplatsen i Rössjöholmsån är nog Laxtrappan i Munka Ljungby men vi badar mest vid ”vår” badbro hemmavid och så då och då lite längre upp strax ovanför gamla Rössjöholms kraftstation längs årundan/Ugglemossavägen som är riktigt mysigt.
Ån rinner från Rössjön där tillflödet till ån regleras med dammluckor, förbi oss i Kollebäckstorp, via Munka Ljungby och Laxtrapporna vidare mot Ängelholm. Strax utanför Ängelholm går den ihop med Kägleån och kort därefter rinner den ut i Rönneå en knappt kilometer uppströms hamnen och havet i Skälderviken.
Längs Rössjöholmsån ligger det flera kraftverk så för paddling krävs det en del lyft. Ån innehåller flera partier med lite lättare forsar här och där. Mest fors är det nog precis nedanför Laxtraporna i Munka Ljungby men, som sagt, lite forsar här och där. Från oss går det att paddla uppströms till det gamla kraftverket inne på Ugglemossavägen. En fin runda på några kilometer även om det är relativt igenväxt. Nedströms oss är det tyvärr väl trixigt med träd en bit. Innan Gudrun paddlade vi från precis nedanför Rössjön och hem, en riktigt fin runda.
Mer och mer översvämningar längs Rössjöholmsån
Ån är relativt flack på en hel del partier så den har ganska lätt för att svämma över på sina ställen. Så har det nog alltid varit men verkar som om det blir värre och värre för varje år som går. Det beror nog mestadels på att ån växer igen mer och mer så inte jättekonstigt. Tror den rensades i lite större skala 1994 eller 1995 (det var i alla fall innan vi flyttade hit 1996). På en hel del partier ligger det kvar ganska mycket träd sen Gudrun 2005 och så buskage, blandade träd som växer ut i kanten i kombination med trillade träd och buskar (plus allt som inte syns under ytan) lär påverka flödet till det sämre. Synd, även om det är bra för naturen och miljön med våtmarker längs med ån så är det kanske inte kanon när det blir för mycket vatten där det inte önskas, ja, förutom att det är svårpaddlat då såklart 🙂 Blir intressant framöver, det är väl mycket som talar för att nederbörden kommer att öka i och med klimatförändringar. Många sjöar, dammar och annat går inte att höja mycket heller utan att man dränker annat längre upp, i detta fallet ligger det till exempel några hundra fritidshus i Äspenäs och Ljungabolet sjönära Västersjön. En annan anledning till översvämningar kan säkert vara att mer och mer yta hårdgörs och inte tar upp vatten längre, kan vara plattläggningar, padockar, mer grusytor, mer hästhagar med kort betat gräs där det tidigare var ängar, odlingar med mera som sög upp och höll vattnet, mer hyggen där träden tidigare höll och sög upp vatten. Mycket som påverkar och som var för sig kanske inte gör så stor skillnad men många bäckar små…
Kul med badå och paddelå hemmavid!








