Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Det här en en fråga som ofta ger upphov till långa diskussioner där det ofta blir två läger.

Det ena säger att roder är värdelöst och det andra att roder är det enda som funkar.

Den andra säger precis samma fast med skädda.

Som vanligt har ingen sida/läger rätt utan alla har lika fel. Det beror på hur du tänker paddla. För de allra flesta är nog roder att föredra för normal paddling. För mycket manövrering, sväng, rockhopping och lek är oftast skädda att föredra, men precis som med mycket annat fungerar det mesta för det mesta.

Roder krånglar mycket mer
Det här är ett väldigt vanligt argument bland skäddaförespråkarna. Att roder är mycket mer komplicerade, går sönder, trasslar in sig osv osv.

Efter våra 15+ års paddling i blandade kretsar och förhållanden, på små och stora kajakträffar och där vi träffat paddlare från de flesta läger vill vi nog säga att det nog är precis tvärtom. 

Det är vanligare att skäddor krånglar. Ganska vanligt att även vana paddlare lyckas få in sten och grus i sina skäddaboxar och att skäddan därmed inte går att använda. När gruset fastnar försöker många som regel med våld försöka pressa ut skäddan genom att dra som tusan i skäddareglaget och då böjer många vajern.

Fast det vill man såklart inte erkänna 🙂

Krångligt att ställa in roder
Ett annat mot-roder-argument är att de är krångliga(re) att ställa in. Visst kan det vara så men på en kajak som inte är uthyrnings/lånekajak/klubbkajak håller man ju inte på att ställa in pedaler eller rodersystem hela tiden. Möjligtvis att pedalerna behöver flyttas när man går från tjocka vinterstövlar till sandaler eller barfota men det händer för de flesta inte flera gånger per utflykt. Att ändra styrpedaler är i de flesta fall inte svårare eller mer komplicerat än att ändra vanliga fotstöd som finns i de flesta skäddakajaker.

Lär dig använda det du har
Att det är många skäddaanvändare som inte förstår hur man använder sin skädda ser man ofta. En del använder sin skädda som av/på. Man sätter mig i kajaken för att börja paddla och då drar man ner skäddan fullt. När man slutar paddla för paus tas skäddan upp. Man har helt enkelt missat att skäddan används för att hålla kursen i förhållande till vindriktningen. Mycket märkligt, samma personer kan med bestämdhet hävda att skädda är överlägset… Att de sen kämpar som galningar när kajaken behöver svängas, hålla kursen osv verkar de inte reflektera över. Att ha en skäddakajak och inte lära sig svänga och manövrera ordentligt känns också märkligt, lite som att köpa en bil och inte lära sig använda ratten 😉

Många roderanvändare kan inte heller använda sitt roder, man sitter och trycker höger/vänster för varje paddeltag och kajaken slingrar sig fram. Här finns såklart en hel del dåliga lösningar där det är svårt att ha fotstöd utan att styra hela tiden men mycket handlar nog här om att förstå att man behöver trycka på pedalerna när man ska svänga och annars (99%) av tiden kan bara ta stöd för att få en effektiv framdrivning.

Så oavsett vad du väljer. Lär dig använda det du använder!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera