Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lyx på riktigt

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Det här med lyx är märkligt. Väldigt många lägger mycket tid och energi på att köpa ”lyxiga” prylar och låtsaslyxiga upplevelser. Men få anser sig ha tid/råd till den riktiga lyxen.

Vad är då lyx på riktigt, nedan några exempel:

Att sova ordentligt

Förutom att det är skönt att sova ett rimligt antal timmar är nog de flesta överens om att det är väldigt bra också. Kroppen behöver vila, knoppen behöver vila.

Slöa mornar

Att kunna ta det lugnt på morgonen. Läsa lite, surfa lite, dricka kaffe, somna om osv..

Friheten att välja

Att kunna välja vad man vill göra. Ofta. Kanske vill jobba lite, surfa lite, paddla lite, kramas lite, cykla en sväng, åka på utflykt osv.

Tid för lek och skoj

Alla har lika mycket tid men många missar leken efter man fyllt trettio. Många tar sig inte tid att leka, varken själv eller med sina barn. Trist. Ja, det flesta kämpar överlag hårt för att göra så lite som möjligt.

Lyssna till fågelsång

Underbart med fåglarna och de vilda djurens ljud.

Lyssna till naturens ljud

Många hade behövt lyssna till naturens ljud. Både för att det är avslappnande men också för att få förståelse för naturen, miljön & klimatet med mera.

Långa promenader

Alla mår bra av att röra sig lite lagom. Promenader själv eller i sällskap är ett skönt sätt att få lite vardagsrörelse och ett bra sätt att lätt se sig omkring hemomkring eller i nya miljöer. Dessutom ett ypperligt tillfälle för gött snack om man har sällskap annars ett bra tillfälle för telefonsamtal eller poddar eller att bara lyssna och känna in naturen.

Läsa böcker, sajter och se filmer

Alltid kul, givande och intressant att läsa. Både för att lära sig, utveckla språket och hålla igång knoppen.

Äta hemlagad favoritmat

Visst kan det vara skönt att låta någon annan stå för matlagningen då och då men att äta något man verkligen gillar hemma med andra man gillar är svårslaget.

Njuta av solnedgångar

Alla mår bra av och i solnedgångsljuset. Uppleva solnedgångar i naturen är fantastiskt. Lätt att gå in och fastna framför teven, i båten, i tältet i soffan lite för tidigt.

Frihet att uttrycka dig själv

Skriv, rita, måla, skapa något. De flesta mår bra av att göra saker själva. Som inte tvunget måste inbringa slantar. Kreativitet på riktigt.

Tupplur på soffan under dagen, gärna tillsammans med någon du älskar

Det här med tupplur är klart underskattat. Att kunna ta sig sig tid till en eller kanske flera tupplurar är grymt. Extra mysigt om man kan hålla om någon under tiden.

Bra snack

Träffa andra och umgås med andra och snacka med andra. Kan vara kompisar, livskamrater, nya och gamla bekanta, arbetskamrater, släkt osv osv.

Njuta av soluppgångarna 

Just soluppgångarna är de flesta sämre på. Kräver lite mer ork och insats stor del av året. Det är det värt!

Ha tid till hobbies, familj och intressen

Det här är egentligen självklart men ofta svårt att få till för många.

De flesta av ovanstående handlar om tid. Värt att tänka på. Vad vill du göra mer av? Vad är lyx för dig? Tror du att all lyx är köpt lyx?