Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VHF, PLB, Spot och andra kalla på hjälp-prylar

Eller ska man kalla det kommunikationsprylar, säkerhetsprylar?

För inte så många år sedan stack man bara ut och paddlade, över dagen, över helgen eller kanske en längre tur på några veckor. En del meddelade nog anhöriga innan man stack ut eller kanske paddlade iland då och då, lånade en telefon eller letade upp en telefonkiosk och ringde hem och berättade var man var och hur man hade det.

Funkade såklart finfint. Kajakpaddling är ingen risksysselsättning, speciellt inte i våra svenska skyddade skärgårdar som de flesta av oss utövar vår paddling i. Numera finns lite mer möjligheter till kommunikation och enligt devisen den som har flest prylar vinner så kan man släpa med sig mycket ut 😉

Vi tillhör dom som tror att kajakpaddling är en riktigt lågrisksysselsättning. Och att den säkerhet som är viktigast sitter inte i prylarna utan framförallt i skallen på de som paddlar. Nu kan det såklart hända saker ändå. Men på det stora hela känns det bättre att försöka undvika att hamna i trubbel än att ha med massor av prylar för att försöka klara sig efter trubblandet 🙂

Men vad kan man ha om man vill kunna kommunicera med omvärlden och kanske kalla på hjälp?

Mobiltelefon
De flesta har nog med sig en. Perfekt för att meddela omvärlden var man är, lägga ut bilder på nätet osv. Fungerar kanon så länge man har batteri, täckning och allt är torrt. Extrabatteri finns det massor av med numera som inte är så stora och inte kostar så mycket, köp ett batteri som kan ladda telefonen flera gånger minst, det går snabbt åt vid lite toksurf i tältet en regnig och lite svalare dag. Täckningen är oftast okej i våra skärgårdar. Det finns även vattentäta fodral till smartphones som gör att man vågar ha dem i flytvästen och använda på vattnet (vi har använt Lifeproof i ganska många år och är mycket nöjda). Tänk på att med svalare fingrar, blöta fingrar, blött fodral, handskar är det inte alls säkert att pekskärmen på den smarta telefonen fungerar över huvudtaget. Så för nödbruk är en vattentät telefon med knappar klart att föredra.

VHF
VHF-radio är inte särskilt vanligt bland paddlare och friluftsfolk men används mycket bland båtfolket, både yrkestrafiken och nöjestrafiken. Det finns massvis av varianter, från enkla som ”bara” går att prata/anropa i till sådana med inbyggda GPS-er och nödsändare. Längs kusterna finns VHF-stationer som täcker hela kusten och nödkanalen avlyssnas av bland annat sjöräddningen hela tiden. En VHF kan även pejlas från helikoptrar och sjöräddningsbåtar. Med en VHF kan man ropa på hjälp som då hörs av alla med påslagna VHF inom räckvidd. Räckvidden är dock sådär, speciellt när man sitter lågt i kajaken så VHF-täckning är säkrast i områden med mycket båttrafik eller nära kuststationerna. Öar begränsar kuststationernas räckvidd så utanför en ö en bit ut från kusten kan det vara noll täckning. Längs med t.ex. Norges kust, Göteborgs skärgård, Stockholms skärgård, Öresund är det till exempel perfekt medan i Misterhults skärgård, Fjällbacka och Blekinge är det inte säkert att man får kontakt med någon alls om man är en bit ut eller bakom öar. En VHF kan inte bara används i nöd utan kan även användas för att kommunicera med andra VHF:er. Vid överfarter i trafikerade områden kan man t.ex. säga till på VHF att ”vi är tre kajaker som nu startar överfart mellan ön x och y” för att få lite uppmärksamhet och även meddela när man kommit över/fram. VHF kräver certifikat som är lätt att ta.

SPOT
Spot är en kombinerad meddela-var-jag-är och nödsändare. Kräver ett speciellt abbonemang. Kan kopplas för att rita rutt på karta på nätet som kan visas privat eller publikt, skicka meddelanden via sms, mail, facebook, twitter m.m. Kan även skicka behöver-hjälp-men-ingen brådska liksom ett riktigt nödmeddelande. SPOTen skickar signal så räddningsenheter bör hitta en snabbt. SPOT kommunicerar via satellit och fungerar därför varsomhelst (i stort sett, finns lite fläckar på klotet) man än är oavsett om det är längs kusten, vid en sjö eller i fjällvärlden. Konfigureras enkelt via webgränssnitt för olika personer och/eller olika turer. http://kajaktiv.se/post/116-varfor-spot.html

PLB
Personal Location Beacon. Enbart nödsändare. Små och kompakta och i princip med endast en knapp (bakom nån säkerhetsflärp så man inte drar igång den av misstag). Trycker man på den sätts räddningaktion igång var man än är. Det mest effektiva för att kalla på hjälp när det verkligen behövs. Kan alltid sitta i flytvästen och har ett batteri som räcker jättelänge (flera år). Även dessa pratar via satellit så de fungerar överallt. En PLB är personlig och vid registrering kan man även ange hur den kommer användas.

När det gäller alla räddningsinsatser så lär det ta en stund innan man får hjälp. Man kan såklart ha tur att en räddningsbåt eller helikopter finns i närheten men det kan lika gärna dröja nån timme eller två innan de är på plats och man hittas. Så bara för att man kan kalla på hjälp är det inte sannolikt att man får hjälp inom kort.

När ska man trycka?
En viktig sak som det verkar som många glömmer är att om/när det börjar bli så pass skrynkligt vatten att det känns som läge att kalla på hjälp är det nog väldigt många av oss som har fullt upp med att hålla balansen i kajaken med hjälp av paddeln och då är det inte säkert att man tycker det känns sådär jättekul att släppa med ena handen även om det så bara är en knapp som ska tryckas in på VHF’n, PLB eller Spoten. De gäller alltså att larma strax innan det blir FÖR mycket och man verkligen är i nöd. Och det är kanske det allra svårast beslutet att ta?!

När detta skrivs har vi själva bara med oss mobilerna ut och de är mest tänkta för fotografering, sociala medier och allmän toksurf 🙂 Har lånat en Spot några gånger och det var kul grej men annars tycker vi nog som sagt att den typen av paddling vi håller på med i skyddade skärgårdsvatten är skapligt ofarlig och inte kräver så mycket extra säkerhetsprylar och då är vi ändå rätt mycket Trygghetsnarkomaner. Less Is More och Keep It Simple är bra uttryck. Det är lätt att det blir så mycket prylar att man glömmer bort paddlandet och utenjutandet.

Läsvärt om ett par skillnader mellan PLB och SPOT, https://www.adventure-journal.com/2017/01/5-things-know-personal-locator-beacons/

2 svar på ”VHF, PLB, Spot och andra kalla på hjälp-prylar”

Lämna ett svar