Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vattentät kamera

Canon Powershot D10 - vattentät och rund
Canon Powershot D10 – vattentät och rund

När man paddlar kajak eller överhuvudtaget rör sig vid eller kring vatten känns det lite säkrare med en vattentät kamera i alla fall om man vill ha några bilder från vattnet. Är det plattvatten kan man förvisso ta fram den vanliga kameran, men skvätter det lite känns det kanske lite väl riskabelt. Vi har haft ett antal kameror, de första var klumpiga saker med vattentäta hus medan kamerorna de senare åren varit vattentäta som de är.

Fördelen med ett vattentätt hus är att kameran i sig inte behöver vara så tålig. Huset får ta alla smällar och det salta och elaka vattnet. Dessutom får man en smidig kamera när man inte behöver huset. Men de blir lätt väl stora och klumpiga och kräver antingen stor flytvästficka eller förvaring på däck. På däck blir man så illa tvungen till att ha nån form av löst objektivskydd för att det inte ska bli vattendroppar framför objektivet och då blir det ett moment till och (ännu) färre snabba bilder.

Jag tycker om när det går att plocka upp kameran med en hand, starta den, och använda den samtidigt som man håller paddeln i den andra. Då går det hyfsat kvickt att ta bilder även när det är lite busigare förhållanden. Ska man först fästa paddeln, trixa för att få loss kameran under linor/cord och/eller behöva tråckla ut kameran ur en trång ficka försvinner många fototillfällen. Men visst, när man väl får upp den kan det i teorin bli bilder av bättre tekniskt kvalitet.

De flesta av våra kameror har fungerat alldeles utmärkt. Men på senare tid (2009 & 2010) har vi haft problem med lite olika kameror. I några fall är det definitivt så att kamerorna är lite väl känsliga för den salta och blöta miljön som de används i av paddlare. Troligtvis är det skonsammare med dykning där kameran antingen är blöt eller torr. Halvfuktig och instängd i en flytvästficka är nog ingen drömtillvaro för någon produkt egentligen (speciellt inte elektroniska) och vill man ha en liten kamera är det nog bara att inse att de tål inte vad som helst.

Sen beror det såklart väldigt mycket på hur kameran används, är man bara ute en kort runda över dan och kan skölja den igen efter ett par timmar så blir kameran gladare än om den får ligga i flytvästen lite halvfuktig under natten eller t.o.m. under flera nätter. Och sen var man paddlar; det är stor skillnad på salthalten längs med våra kuster. Med nästintill obefintlig salthalt i norr på ostkusten till skapligt salt i de norra delarna av västkusten.

Blöt eller torr kamera?
Och sen kan man ju paddla olika blött & torrt oxå. Paddlar man på tur på platt vatten och lyckas undvika att kameran & flytvästen blir blöta lär kameran hålla längre än om man är ett rolltroll som är lika mycket blöt som torr eller om man ibland paddlar i lite vågor som skvätter ner både paddlare och kamera.

Läs inläggen som är taggade med vattentät kamera.

Panasonic Lumix DMC-FT1 har börjat oxidera
Panasonic Lumix DMC-FT1 har börjat oxidera lite smått. Vattentät kamera i Panasonics första generation vattentäta.
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera