Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Underställ – ull vill man ju ha

Underställ vill man såklart ha, nåt skönt, värmande och fukttransporterande närmast kroppen. Vad som funkar här beror som så mycket annat på allt möjligt, till exempel hur svettbenägen man är, hur frusen man är, hur fort/långsamt/brett/smalt/högt/lågt man paddlar osv…

Vi har använt en hel del blandade underställ genom åren; Craft, Houdini, Lundhags, Smartwool, Ullmax, IceBreaker, Haglöfs, Ruskovilla, Aclima, Woolpower och säkert ett par till. Lite blandat plast (syntet) och ull och diverse blandningar.

Senaste åren har vi glidit över mer och mer åt ullhållet av flera skäl:

  • det känns som regel skönare mot kroppen
  • känns som om materialet anpassar sig bättre till rådande temperaturer
  • alltid trevligare med naturmaterial än plastdito
  • känns inte klibbigt mot huden
  • luktar inte tokäckligt efter kort användning

För vår del används underställen förutom till paddlingen även till skogsdräll, promenader, cykling, mtb, vandring, lite skoglufs, längdskidåkning, utförsåkning (låååångsam jogging) och andra aktiviteter när vi behöver nåt under.

Vi använder i princip nedanstående varianter för tillfället:

Smartwool microweight, väldigt tunna och sköna. jag använder kortkalsonger, långskalsonger, långärmad tröja och kortärmad t-shirt från dem. Pia ungefär samma uppsättning. Jämfört med t.ex. Woolpower så är de inte lika slittåliga, men de håller ändå hyfsat länge. Blir de blöta får man vara lite extra försiktig då är de extra känsliga. Smartwool har även andra tjocklekar där vi använt lightweight som även det är mycket skönt.

Woolpower (ullfrotté). Har en blanding av ull och ”plast”. De är väldigt sköna och grymt tåliga. Här kör vi långkalsonger, t-shirt, långärmad tröja, tjock 400/600g ”jacka”, buff, väst och strumpor. Kan tvättas i 60 grader vilket är lite ovanligt. Jag skulle vilja att de kom med kortkalsonger. Som sagt mycket tåliga och väldigt bekväma. Frottéstickningen gör de väldigt luftiga och sköna direkt mot huden. Dessutom stickas och sys allt i Östersund vilket gör det hela ännu trevligare. Woolpower finns numera även i slätstickad variant (LITE) som är mycket sköna och hållbara. Lite sämre på att hålla formen dock.

Vi har även ullställ från Ruskovilla som vi haft rätt så länge. Tjock ull i dem, känns lite grövre att ha direkt mot huden, men väldigt varma och de verkar mycket tåliga.

Jag köpte en Aclima hoodie för ett par år sen, ett mycket trevligt plagg med multifuntionshuva. Lite grövre (Warmwool) gör att jag gärna tar en tunn ulltshirt närmast kroppen. Vi har även använt en hel del plagg (t-shirts, långkalsonger och kortkalsonger) i Aclimas Lightwoolserie och tycker att de är mycket sköna. Dessutom har vi använt Aclimas Woolnet en del, riktigt sköna och väldigt bra på fukttransport, dock känsligare än vanliga plagg. Kul att se ut om en kassler 🙂

Icebreaker gör också väldigt fina ullunderställ. De har flera olika tjocklekar där deras tunnaste är mycket skönal Icebreaker har lite mer designade kläder med roliga tryck m.m.

Det är dessa vi har mest erfarenhet av. Sommarhalvåret och under t.ex. torrdräkten är de tunna Woolpower Lite, Smartwool Microweight & Aclima Woolnet kanonbra. Vid för mycket stillasittande under svalare årstider så blir de lite väl svala så då får man komplettera med något mer.

En Smartwool microweight, Icebreaker tunnaste och Aclimas Lightwool t-shirt eller motsvarande kan man dock alltid ha nytta av. Funkar under det mesta till vardags, fest, friluftsliv med mera.

Men plastunderställen då? Jo, de har säkert sin plats, vi har några kvar, men efterhand som vi sliter ut dem så tror jag inte vi kommer skaffa nya, det blir mer och mer ull framöver. Men tycker man plast är skönare eller om man gillar att tvätta ofta eller helt enkelt gillar när syntetunderställen luktar illa så är de nog fortfarande modellen…

Köp underställ och underkläder hos Outnorth, Outdoorexperten.

Lämna ett svar