Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Torrdräkt för kajak och paddling

Torrdräkt (ibland även kallad sparkdräkt eller baddräkt) är som namnet antyder en hel dräkt som håller innehållet (dig) helt torr. Vintertid, eller rättare sagt när det är kallt i vattnet, och det är det ju ganska lång tid på våra breddgrader (typ 10 månader om året) kan det vara skönt att hålla sig torr(are).

Som med alla andra saker så finns det massvis av åsikter om torrdräkter, vissa hävdar att det är värdelöst, att man blir svettig, varm och att man knappt kan röra sig i dem. Några påstår att alla ska, måste och bör ha torrdräkt alltid! Andra tycker de är suveräna för att man håller sig varm, torr, känner sig säkrare osv… Jag tillhör dem som tycker torrdräkt är suveränt. Med dräkten på vågar man tänja lite gränser trots att det är svalare i vattnet och man kan vara ute på off-säsong-turer bekvämt. På övernattningsturer är det superskönt att efter en heldag paddling kunna ta av sig dräkten och krypa direkt in i sina pålandkläder eller direkt ner i sovsäcken.

Material.
En bra torrdräkt för paddling är oftast i någon form av tunt vattentätt material med någon form av membran som släpper ut överskottsfukt men som håller helt tätt på andra hållet (typ GoreTex).
Vidare måste materialet vara smidigt och inte alltför tjockt så att man inte hindras i sina rörelser. I en torrdräkt som inte kan släppa ut fukt på något vis blir man ganska blöt på grund av svett. De som hävdar att man blir plaskblöt i en torrdräkt har troligtvis testat en som inte släpper ut fukt på något vis, eller så kämpar de helt enkelt för mycket.

Det finns en hel del så kallade ”överlevnadsdräkter” och annat som är väldigt tjocka och otympliga och som inte lämpar sig särskilt väl för paddling utan mer för stillastående/stillasittande aktiviteter. De som hävdar att en torrdräkt är svår att röra sig i har nog testat en variant av dessa.

Nakensnöänglar är såklart att föredra men ibland kan det var gött med torrdräkt även i snön :)
Nakensnöänglar är såklart att föredra men ibland kan det var gött med torrdräkt även i snön 🙂

Tätningar.
Många (de flesta) torrdräkter har tätningar av latex vid handlederna, halsen och fötterna. Andra har varianter i neopren, några har sockar i goretex eller samma material som dräkten i övrigt och några har hela latexfötter.
Latextätningar kan kännas lite läskiga första gången man provar, men det går snabbt att vänja sig. Latexmuddar är enkla att hålla rena och luktfria medan neopren är i princip omöjligt att hålla luktfritt några längre stunder tycker jag. Hela latexfötter tycker jag blir kallt och dessutom är det ganska bökigt att få på sig, speciellt när de är lite lagom fuktiga och det är några minusgrader ute på morgonen. Så jag föredrar alltså latexmuddar och tygfötter. Latexmuddar i benen har jag provat ett par gånger men det känns klart pyssligt att komma i/ur.

Kostnad.
En bra torrdräkt kostar förvisso en slant (det gör väl det mesta som är bra och roligt iofs), men den håller å andra sidan ganska många år. Dessutom är det synd att samla alla pengarna i madrassen… 😉
Det är väldigt skönt att kunna vara helt torr när man vill. Och torrdräkten förlänger ju även säsongen avsevärt för blöta aktiviteter så som räddningsövningar, rollar m.m.

Fukten ska ut
En del pratar om att dräkterna andas, men det gör de såklart inte, det är bara levande organismer som gör. Men det som menas är att tyget/membranet släpper ut överskottsfukt. Och detta är det som då i mina och många andras ögon goretex är bra på.
Största behovet av att få ut fukten tycker jag man har på campingturer med övernattning. Är man bara ute och leker, rollar, surfar ett par timmar eller en halvdag gör det inte så mycket om man är helfuktig inifrån (eller utifrån). Men på övernattningstur är det suveränt att kunna vara torr. Visst kan man bli svettig även i en dräkt med fuktutsläpp om man tagit i och kanske speciellt under åtsittande kapell och flytväst. Fast om man öppnar upp när man kommer iland och släpper in lite frisk luft, stänger igen, och sen packar ur kajaken, sätter upp tältet och pysslar lite så har dräkten hunnit släppa ut fukten, har man då ett underställ i ull under är det bara att ta av dräkten och krypa in i pålandkläderna eller direkt ner i sovsäcken utan att vara fuktig. Funkar riktigt riktigt bra och är värt mycket.

Dubbel midja?
En del dräkter har dubbel midja där man kan stoppa in kapellet för att det ska täta ordentlig. Dubbel midja är riktigt bra vid mycket blöta övningar men vid normal padding tillför den inget, snarare tvärtom då det blir ännu mer tyg runt midjan och både knöligare och svettigare. Har man ett rimligt tajt kapell och flytvästen utanpå det, så kommer det ändå inte in mycket vatten i midjan.

Öppning fram/bak eller?
Jag tror det flesta trivs bäst med öppning fram. Ryggöppning verkar många ha problem med öppna/stänga själva och det känns ju sådär lagom smidigt. Har bara provat ryggöppning själv vid ett par korta tillfällen, jag kommer nog inte välja det framöver. De finns även någon dräkt som har öppning på insidan av benen, kan nog vara rätt så vettigt eller i alla fall smidigt att komma i/ur men sämre om man vill öppna upp och vädra. Så öppning fram är nog modellen, speciellt om man inte alltid vill behöva ha hjälp för att komma i och ur. Finns även en del tvådelade torrdräkter med delning runt magen, kan se lite klumpigt ut med dragkedja där men verkar ändå fungera mycket bra.

Goretex är modellen?
Av de dräkter jag provat så har det varit de med goretex i som släppt ut fukt bäst och det verkar som om många är samstämmiga i att det är så. Vi kommer nog köpa och testa lite andra dräkter också, men i dagsläget lutar åt att de flesta kommer vara i goretex.

Huva eller inte?
Huva på dräkten är riktigt skönt de dagar det är kallt, blåsigt och nederbörd. De andra 99,73% av paddeldagarna är en huva mest i vägen, väger mer, tar plats, och skopar vatten vid badövningar. Tycker nog utan huva är vettigast och så en rejäl yllemössa på sig eller lättillgänglig. På t.ex. Kokatats senare dräkter (efter 2010) är det en ganska smidig hopprullningsbar huva som förvisso inte är jättemycket i vägen men det är ändå mer tyg och har man badat eller det regnat ska huvan rullas ut och torkas hemma så det blir allt mer pyssel med huva oavsett om den används eller inte.

Sköta torrdräkten

En torrdräkt kräver egentligen inte heller så mycket skötsel men en och annan avsköljning i sötvatten blir den bara gladare av. Att tvätta muddarna från hudrester gör att de känns lite fräschare, detta är extra viktigt med neoprenmuddar som blir skapligt ofräscha (och luktar illa) ganska snabbt när man svettats in dem och lämnat lite hudrester där. Latexmuddarna smörjer vi in med 303-Spray som även kan användas till gummiluckor och lite annat. Kan nog ana att Vinylglans är ungefär samma sak.
Dragkedjorna brukar vi smörja in då och då med en liten vaxbit annars blir de så tröga. En vanlig ljusbit funkar också men flagar mer och brukar inte hålla lika länge (kanske beror på ljuskvaliten oxå…).
Då och då kör vi våra torrdräkter i tvättmaskinen på snällt program (handtvätt) utan centrifugering och med snällt tvättmedel för goretex eller tvättnötter. Efter det behöver de en impregnering och det görs lämpligast med spray, Nikwax TX.Direct som exempel. Det går såklart även att impregnera i maskin eller balja men då får man ju lika mycket impregnering på insidan och det är ju verkligen inte där man vill ha den.

Byte av muddar
Latexmuddarna går sönder efter ett tag. Hur länge de håller beror bland annat på hur mycket de används, hur mycket sol de utsätts för (bra med nåt över muddarna som skyddar) och hur ofta man tar på/av dräkten.  Vi brukar lämna in våra dräkter till en lokal dykfirma för byte av muddar, klart smidigt. När dräkterna i övrigt ett fåtal gånger har läckt av vi skickat dem till Gores servicecenter där vi fått kanonservice till rimliga slantar. Det går finfint att byta muddar själv, lite mer pyssel såklart men betydligt mindre kostsamt än att låta någon annan göra det och dessutom ofta kul när det går att fixa själv.

Torrdräkt eller paddeldräkt?

Som namnet säger är en torrdräkt torr. Alltså innehållet i alla fall. Det finns dock en del dräkter som kallas paddeldräkter, semitorr, halvtorra, semidry osv. Det som oftast menar är att själva tyget håller tätt, ofta är de även helt täta vid fötter och armar men kanske har enklare tätning i halsen. Vi har varsin Kokatat-dräkt som har hela tygfötter, latexmuddar i armarna men lite enklare neoprenstängning i halsen. Egentligen är dessa halvtorra dräkter skönare att paddla i för de flesta. För mycket bad- och plaskövningar är dock de heltorra att föredra.

Hur länge håller en torrdräkt?
Det beror såklart jättemycket på hur den används. Använder man dräkten mest för normal paddling och är rimligt rädd om den på land håller de många år, man får såklart byta muddar då och då och kanske impregnera om den. Men om man håller på mycket med kajakklättring, alltså räddningsövningar där man klättrar, kravlar på kajaken så slits de avsevärt mycket snabbare. Vid flitig användning med mycket klättring och kanske lite klipphäng på land avverkar man lätt en torrdräkt på ett år eller två.

Min första torrdräkt köpte jag vintern 2001, den var från PolarSafety och i GoreTex och ganska lik Ursuits dräkter av idag. Ingen vidare passform men rätt tunt och följsamt tyg. Den hade latexmuddar vid handlederna och en huva i nån form av tunn Goretex; drog man upp den höll det nästan tätt vid halsen. För att få den helt tät kompletterade man med en Neoprenhuva ytterst och då är det bara ansiktet som blir blött.

Hösten 2003 var jag sugen på en ny dräkt och då blev det en Kokatat Expedition. Kändes som många slantar men den kändes också väldigt bra. Bra sydd och bra passform, inte lika klumpig som min gamla. Latex även i halsen kändes väl sådär till att börja med men man vande sig snabbt.

Våren 2004 var det dags för Pia att bli med torrdräkt, det blev en likadan som min, men en dammodell, Kokatat Expedition Women, med lucka bak. Det var inför vår första norgetur till Helgelandskusten 2004 som det kändes som torrdräktsläge även för henne.

Vi har gjort av med ett par dräkter av samma sort därimellan och senast sommaren 2012 hösten 2009 köpte vi nya, då blev det en helröd Kokatat Expedition för mig och en blå/gråfärgad Meridian (GMER) till Pia. Sommaren 2012 köpte vi även varsin Kokatat Goretex Lightweight Paddle Suit för att ha nåt tunnare, lättare, både för att de ska vara lättare att ta med men även smidigare att ha på, kanske inget för mycket badande då det inte är latex i halsen, men verkar klart trevliga som turdräkter.

2009 valde jag att prova Kokatat Meridian GMER som är en något enklare variant utan huva och Pia valde återigen en Kokatat Expedition men utan baklucka. Istället valde hon en med lucka fram, liknande herrmodellen, fast den sitter lite längre ner och är placerad för användning av FUD (Female Urinating Device)!! 😉 Något som Pia inte använt ännu… Verkar lite pyssligt. Baklucka är klart smidigt, men kan vara lite i vägen beroende på sits och storlek på sittbrunnsöppningen. GMER har ingen huva, inga fickor på armarna och lite enklare skydd för latexmuddarna men annars samma tyg och sömnad.

Jag köpte mig en Stohlquist b-pod sensommaren 2009. Tanken var att hitta en lite enklare dräkt att ha som komplement. Jag använde den 10-20 dagar i lite olika temperaturer och förhållanden. Jag tyckte tyvärr att den släppte ut fukt alldeles för dåligt för att vara ett fullgott alternativ för mig, så jag sålde den vidare igen. Annars kändes den och såg klart välsydd ut med ett smidigt tyg.

Jag har även använt en lånad Artistic-dräkt en helg för ett par år sedan men tyckte även den släppte ut fukt för dåligt. Och den hade även latexfötter och det gillar jag inte, tycker det känns både fuktigare och svalare.

Reed/Chillcheater har vi också provat i både jackor, tröjor och dräkter men de släpper inte ut mycket fukt de heller. Däremot luktar de nog värre än värsta syntetunderstället när man använt dem ett tag 😉 Men för bad/lek och sen tvätt/sanering funkar de helt ok. Mer som en variant på våtdräkt eller våtvarmt omslag alltså. För vår del är Chillcheater perfekt som kapell men inget att ha på sig, i alla fall inte om man har tanken/ambitionen att hålla sig rimligt torr&fräsch.

Även när det är varmt (för att vara på våra breddgrader) i vattnet kan det vara skönt att krypa i sparkdräkten för blöta övningar, istället för att vara helt nerkyld efter 1 timmes rollande och plaskande kan man (nästan) hålla på hur länge som helst!

Hade först lite tankar på Kokatats Tropos-material men haft en jacka i det och tyckte både det var dålig hållbarhet och dålig fuktutsläpp på den fast den jackan var nog bara i enlagers Tropos. Har provat Ursuits tunna variant på land och var lite sugen på en sån, väldigt smidigt material men tyvärr lite väl mycket potatissäck över passformen på deras dräkter så det blev Kokatat Goretex Lightweight Paddle Suit istället . Smidigt med en liten och lätt dräkt som går lätt att få med sig.

torrdrakterpaoro.jpg

Och skulle man nu bli lite varm på vattnet så har man ju faktiskt tillgång till obegränsat med kylvatten på väldigt kort avstånd, bara ner att doppa sig och är man riktigt varm kan man ju ligga under ett tag så går nog värmen över!

Jag pressar ur luften ur sparkdräkten innan avfärd från Örö, november 2003
Jag pressar ur luften ur sparkdräkten innan avfärd från Örö, november 2003

16 svar på ”Torrdräkt för kajak och paddling”

  1. hej! Jag undrar hur länge man kan vara i vattnen med den temperatur som är på våren med torr dräkt av Kokatat? Ifall olyckan skulle vara framme så att säga =)

    mvh kristin

    Svara
  2. Hej jag undrar lite över paddling på vår/höst! tycker sommarsäsongen blir alldeles för kort, men de eftersom jag är rätt ensam med detta intresse där jag bor så börjar jag fundera över ”säker”klädsel (+flyttväst då såklart)! Är det bara torrdräkt som gäller i dessa sammanhang eller finns det alternativ och hur bra är dessa??

    Tack på förhand
    Per

    Svara
    • Hej Per,

      Det är ju ofta både extra fint och extra folktomt vår och höst så det rekommenderas verkligen. Vad som är ”säkert” och vad som ”gäller” beror dock på allt möjligt som så mycket annat.

      Vanliga kläder och att hålla sig nära land och bara paddla när det är lugnt vatten kan fungera alldeles utmärkt och vara tillräckligt säkert.

      Vill man försöka hålla sig torr och tänka lite mer på hur det skulle vara om man skulle hamna I vattnet så kan en jacka med täta eller rimligt täta armslut och hals tillsammans med dito byxor vara ett alternativ. Och går man upp ett par snäpp och skaffar en bra paddeljacka och bra byxor blir det nästan samma som en torrdräkt.

      Våtdräkt tycker jag blir för svampigt så det använder jag själv bara i undantagsfall vid fors, surf eller kortare buspaddling

      Men att prova att vara i lite svalare vatten med sina normala paddelkläder är en bra plan. Det inte så många som testar (”det händer aldrig mig”). Då får nog många sig en tankeställare. Det rekommenderas verkligen! Det är inte samma sak att bassängbada som ett ligga vid sidan av kajaken i april eller majvatten…

      Man kommer väldigt långt med sunt förnuft utan alltför märkvärdig utrustning. Och man behöver ju inte överdriva på något håll. För de allra flesta är ju inte det här med paddling nån stor riskaktivitet.

      För mig är torrdräkt i släpp-ut-fukt-material inte i första hand en säkerhetsgrej utan mer en komfortgrej. Det är skönt att kunna komma iland, lufta lite lätt och efter ett tag har dräkten luftat ut eventuell fukt inuti. Men en del tycker inte alls om att vara instängd i en torrdräkt och är man bråttom och/eller svettpaddlare blir man kanske så blöt inuti oavsett material att det är obehagligt på det viset.

      Svara
  3. Hej!

    Har du koll på de torrdräkter som finns på marknaden nu? Jag paddlar till och från jobbet några gånger i veckan och behöver en torrdräkt som är tunn, bekväm och andas så mycket som möjligt. Gärna som är lätt att ta på och av. Jag paddlar duktigt intensivt och blir svettig. Paddlingen tar 25 minuter en väg. Några idéer?

    Svara
  4. Det här menyvalet (torrdräkt) låg så långt ner i menyn (chrome) att jag fick zooma ut till pyttetext för att kunna välja det i nuvarande layout.
    Sökte lite läsning efter att ha varit ute och badat med min PeakUK One Piece Creek (6år) och latexhalsen börjat ge sig.

    Svara
  5. Tack för en fantastisk webbplats. Vi tänkte oss till Helgoland i början av juli. Tycker du att torrdräkt är lämpligt. Jag har en, men min käresta har ingen.

    Svara
    • alltid svårt att råda andra om klädsel. Vi har haft torrdräkt när vi varit där den årstiden. Många andra har paddlat där då och när det är/varit kallare och inte haft det. Tror medeltemperaturen på vatten och luft är 12 grader. Sund förnuft och försiktighet är nog betydligt viktigare än torrdräkt 🙂

      Svara

Lämna ett svar