Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tarp

Tarp som extra absdid på Långeskär i Fjällbacka
Tarp som extra absid på Långeskär i Fjällbacka

Att det regnar när man sitter i kajaken spelar sällan någon större roll ej heller att det blåser (om man inte har motvind). Men när man är på land så är det inte roligt med regn, snö eller blåst, det blir snabbt kallt och ruggigt.

Oftast kryper man in i tältet, om det är med, när vädret är lite emot. Är man flera är det trevligt att kunna umgås och dessutom blir det oftast bättre vy under en tarp. Visst kan man sitta i regnställ och laga mat och umgås, men det är rätt skönt med någon form av skydd.

Vi har ganska ofta med en tarp, i alla fall på övernattningsturer. Med en tarp kan man lätt få tak som täcker stor eller liten grupp beroende på storlek. Eller sätta upp tarpen som vindskydd eller kanske som tak över tältet eller i alla fall över en av tältets ingångar för att få en extra absid. De senaste åren har vi använt en tarp på cirka 3,5x3m, alltså runt 10 kvadratmeter yta (Hilleberg Tarp 10 UL), det räcker ganska lagom som rejäl extraabsid till tälten eller för att samla en mindre grupp under. Ska man bara ha en som ger en liten extraabsid till tältet räcker det med mindre.

Äntligen lite tälteri
Äntligen lite tälteri
MIddag under tarpen inne bland tallarna
MIddag under tarpen inne bland tallarna på Mini Brändö i Misterhult en adventshelg

En tarp är inga konstigheter, det är en tunn presenning som ska vara helt tät. Fästpunkter för linor, markpinnar och stänger är såklart smart och brukar ingå. Till de flesta ingår även linor men sällan markpinnar och stång/stänger. De flesta är rektangulära men här finns varianter som är vingformade m.m. För att de ska hålla tätt är det bra med så lite sömmar som möjligt mitt på. Det kan verka smart med massa fästpunkter här och där men tänk på att alla fästen ska sys dit och sömmarna påverkar både styrkan och vattentätheten, det är oftast i sömmarna  det läcker.

Ett alternativ till presenning/tarp är att köpa ett färdigt litet vindskydd. Det finns alla möjliga varianter och hittas bland annat hos lågpriskedjor som Jysk och liknande men även friluftsmärken som t.ex. Primus har vindskydd i sortimentet. Vindskydden är ofta som ett halvt kupoltält med ett par bågar. Ger vind- och lite regnskydd för 1-2 personer. Är ofta tänkta som strandtält skulle vi tro.

Ytterligare ett alternativ till snabbt vindskydd är en vindsäck. Vindsäckarna används som regel som nödbivack vid turskidåkning men funkar alldeles utmärkt som snabbt fika- och lunchskydd vid paddling. Dock inte lika bekvämt som en tarp som man kan röra sig fritt under men en vindsäck som rymmer 2-3 personer tar också väldigt lite plats.

Vindsäck på en av Kullabergs fina stränder en sval januaridag
Vindsäck på en av Kullabergs fina stränder en sval januaridag

Jag tycker nog som regel tarp är vettigast, mest mångsidigt och tar ändå väldigt liten plats. Tarpen spänns enkelt upp med hjälp av ett eller flera träd, annars med hjälp av t.ex. paddlar som tarpstänger och det finns även speciella tarpstänger. En kil i en klippskreva kan fungera alldeles utmärkt.

Köp tarp hos Outnorth & Outdoorexperten.

Satte upp den lilla tarpen vi hade med
Liten minitarp som extra miniabsid på Hilleberg Allak. Dannemark i Bohuslän
Inutitarpfika
Inutitarpfika när ett åsk- och regnväder snabbt drog in
Vy under tarpen. Hilleberg UL10 i rött.
Vy under tarpen. Hilleberg UL10 i rött. Robsonpaddel som tarpstång

Lämna ett svar