Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hilleberg Saivo

Fin morgon på Hestmona
Fin morgon på Hestmona

När vi gjorde oss av med vårt TNF VE25 ville vi ha en ersättare, alltså ett rätt så stort, med stora absider, gärna snäppet mindre än VE-25, som är enklare att sätta upp än VE-25. Vi hamnade på Hilleberg Saivo som uppfyller alla de kraven, jämfört med VE25 är det aningen lättare, har rätt mycket större absider och är lättare att komma in i än VE25, dessutom plättlätt att sätta upp. Men det är inte lika tyst och stabilt som VE25 fast Saivo är nog ett av Hilleberg stabilaste och tystaste tält i alla fall. Är nog bara Hilleberg Tarra som står tystare av Hillebergs tält.

Vi har mest använt det när det spås bli trist väder och på vinterhalvåret, det är då vi gillar lite större ytor. Och vi har kanske använt det ett 50-tal nätter, det känns klart lovande. Tyckte det funkade riktigt bra på t.ex. Norgeturen 2009. Konstruktionen med fyra stänger som korsar varandra ger ett suveränt stabilt tält och med riktigt bra rymd.

Vi bytte det dock för ett Hilleberg Tarra.

Köp Saivo hos Outnorth

www.hilleberg.se

Saivo hos Prisjakt

Hilleberg Saivo
Hilleberg Saivo på Dannholmen i Bohuslän
Hilleberg Saivo på Dannholmen i Bohuslän

2011 kom Saivo i en uppdaterad variant som vi lånade och använde under ett par veckor. Son vanligt inga längre expeditioner, äventyr eller annat ängsligt utan ett tiotal-20 nätter fördelat på lite kajakpaddling och några nätter i skogarna hemomkring.

Nu görs alltså jämförelserna nedan mot ett Saivo av 2009 års modell. Nya Saivot har fått lite brantare absider och på båda absiderna finns numera ventiler av samma typ som på flera av tunneltälten (strutventiler). Ventilerna ger såklart bättre ventilation men även lite extra höjd inne i absiden vilket i alla fall vi upplever som kanonbra när man vill använda köket i absiden och en hel del av ångorna från köket kan smita ut genom ventilen med.
Ventilen har myggnät och blir som ett litet fönster som både gör det lite ljusare inne, men framförallt kan man kika ut utan att trixa med dragkedjor.

Vidare har Saivo inte längre krokuppsättning på bågarna utan kanaler (med ett par krokar nederst på de två mittstängerna). På ett så stort tält som Saivo kan krokupphängningen vara lite svår att nå om man inte är 190 lång, så detta känns klart smidigare. Ventilhatten uppe på toppen sitter numera på plats hela tiden, i och med att man inte behöver komma åt krokarna under. På det stora hela smidigare att resa än föregångaren.
Saivo har två likadana absider och dessa har man som sagt gjort lite brantare och Hilleberg har även ändrat dragkedjan en del. På förra modellen kunde man öppna hela kortsidan, det kan man inte längre, inte lika lätt i alla fall. Det har också tillkommit en flärp som regnskydd för dragkedjan vilket känns vettigt (det fick vi påsytt som extra på vårt gamla Saivo).

Sammanfattningsvis tycker vi att det är vettiga uppdateringar allihop. Ventilationen upplevs som bättre, det är lite lättare att resa och det känns bättre att laga mat inne i absiden både vad avser höjd ovanför köket och ventilationen. Saivo står tokigt stabilt och tyst med sina fyra lika långa korsade stänger. Det nya är dock liiite ljudligare i vind i och med att ventilationsstrutarna kan fånga vind och fladdra lite.
Vill man ha ett rejält självstagande tremans kupoltält kan Saivo mycket väl vara kandidaten som står högt upp på inköpslistan. Saivo är dock ej fristående då det behöver två tältspik (eller annat) i varje kortända för att spänna ut absiderna.

Hilleberg Saivo på Valö
Hilleberg Saivo på Valö
Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

4 svar på ”Hilleberg Saivo”

  • I Saivo tycker jag inte man blir kindklappad så lätt, men det tycker jag iofs inte jag blivit i så många andra tält heller… Men det kan ju bero på att när det blåser så mycket är vi oftast hemma 🙂
   Absiderna på Saivot är ju på kortsidorna så man har 1,5 meter absid vid huvudet och fötterna, dessutom har tältet fyra lika långam rejäla bågar vilket gör att det står riktigt stabilt. Det är dock inte lika stabilt och tyst som VE25, men nog ett av Hillebergs tystaste och stabiliaste tält är det nog. Tarra är nog i samma klass.

   Svara
 1. Hei Erik,
  Det er egentlig ikke Saivo jeg vil kommentere, men derimod Terra.
  Hvordan går det at sætte op i skærgården, når der teltes på berghällar?

  Med venlig hilsen og Godt Nyt Paddleår
  Lars

  Svara
  • Hej
   Både Tarra och Saivo kräver två fästpunkter i varje kortände för att spänna ut absiderna. Det är ofta inga problem att hitta lämpliga stenar för detta. Ibland använder vi kajakerna eller vattenläglar, ibland extra spetsiga tältspik, klätterkilar, bogsersystem runt en klippa en bit bort osv. Det brukar fungera finfint 🙂
   Gott Nytt Paddelår!

   Svara

Kommentera