Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tält

Tält – inte bara tak över huvudet

Att bo bra är mycket viktigt, både när man bor hemma och när man bor ute i naturen.

Paddlar man på sommaren och det är fint väder kan man ju sova under bar himmel.

De flesta vill nog ändå ha ett ett tält med sig, det är skönt att krypa in och få lä, djur- och regnskydd.

Tält vi gillar och använt mycket:

Hilleberg Tarra

Hilleberg Allak

Hilleberg Nallo 3GT

VE25 på Tomma, Helgelandskusten, Norge
VE25 på Tomma, Helgelandskusten, Norge

Kolla tält hos Outnorth, Outdoorexperten  samt Amazon

Ett grundkrav på tältet är förstås att det är 100% vattentätt och att det står stabilt när det blåser, men sen är det andra faktorer som också spelar in. Paddlar man mycket där det mest är sten och klippor uppskattar man nog ett tält som är helt eller i alla fall nästan helt, självstagande, dvs. ett tält där man slipper trycka ner pinnar i marken för att det skall stå upprätt men å andra sidan är det lätt att använda kajaker eller annat för att få fast tält på klippor Det är också väldigt bra om tältet har bra ventilation så att man får ut så mycket av fukten som möjligt.

När det är sämre väder är det skönt att ha plats i tältet eller absiden för matlagning och packning. När man paddlar behöver man oftast inte bry sig så mycket om tältets vikt och inte heller så mycket om storleken, de flesta kajaker är som bekant ganska rymliga. Men samtidigt är det skönt om tältet inte tar alltför stor plats och väger alltför mycket. Vi har på senare tid börjat försöka använda lite färre och mindre/lättare prylar, men det är svårt att lära om.

Tältstorlek: Tillverkarnas rekommendationer för antalet sovande är ofta lite optimistiska i mina ögon. I alla fall om man vill ha det lite extra bekvämt. Står det 3-mannatält är det som regel lagom till 2, liksom ett 2-manstält är lagom till en person. Visst funkar det att sova 2 i ett 2-manstält, men är det lite sämre väder och man kanske tillbringar en del tid i tältet så är det skönt med lite extra plats.

Absider: Lite absider för förvaring av prylar tycker vi är bra. När man paddlar kan man förvisso ha en hel liggande i kajaken. Men när man vaknar och det störtregnar är det skönt att slippa gå till kajaken för att hämta frukostprylarna. Att kunna laga mat i absiden är oxå en höjdare. Smidigt med varsin absid när man är två eller att ha en för prylar och en för matlagning till exempel.

Ingångar: Visst räcker det med en ingång, men det är smidigare med två om man är fler än en person.

Fästa: Normalt används tältpinnar för att sätta fast tältet. Tältar du på berghällar fungerar det bra med stenar vilka som regel kan hittas i omgivningen. Vi har oftast med oss 4-5st kilar (klätterkilar) som man kan stoppa ner i små sprickor/skrevor. Fungerar kanonbra, även om vi inte använder dem så ofta. Istället för klätterkilar fungerar muttrar i olika storlekar med en lina i alldeles utmärkt, kanske inte lika hållbart som en klätterkil, men ska man inte hänga i dem så… Det finns även speciella tältpinnar för sprickor/skrevor som fungerar bra.

Typer: Det finns olika typer av tält, de vanligaste är kupoltält, tunneltält, ryggåstält, kåtor och varianter på dessa. Kupoltälten är som regel helt självstagande. Nackdelen med dessa är att de ofta har små absider. Tunneltälten behöver oftast bara två pinnar (1 på varje kortsida) för att kunna stå upp. Tunneltälten har ofta stora absider och finns ibland i förlängda versioner med gigantiska absider. Kåtorna har gott om plats för både personer och packning. De kräver dock förankring i marken och har inga absider, utan man får ha allt inne i tältet.

Färg: Tält finns i olika färger, ofta gröna och mörka men det finns även gladare och ljusare alternativ. Vi har haft gröna, gråa, röda, gula, oranga m.m. Tidigare tyckte jag nog bäst om mörka tält; man syns mindre och det kändes bra när det var mörkt i tältet när man ska sova. Fast numer vill jag ha ett ljust tält i lite ”gladare” färg. Jag tycker man blir gladare i ett ljust tält, det känns varmare i ett gult eller rött tält och ger inte ett grottliknande intryck som t.ex. mörkgrönt. Och röda, gula och gladfärgade tält gör sig mycket bättre på bild och oftast gör det inget att man syns ute på kobbarna.

Kallt och fuktigt att sova i tält? 

Vissa hävdar, ibland med bestämdhet, att det alltid är kallt, fuktig och rått att sova i tält. Alla är vi ju olika.

Men på det stora hela tror jag man kan säga: Det får man tycka. Men med det är fel 🙂

Ventilera mera!

Många kryper in i tältet och tycker det är ruggigt så då drar man igen så mycket man kan och då blir det såklart lite mindre dragigt och luften står still och känns varm. Men så är det bara ett tag, efter en stund blir det fuktigare eftersom man strypt ventilationen och när man andas och avger fukt. Fuktigt är lika med svalare.

Öppna istället upp för mycket ventilation, ha gärna myggnäten också öppna (undantaget värsta mygg- och flugperioden i juli. Öppna upp i överkant så det kan blåsa genom tältet men att du själv ligger i lä därnere.

Sen tror jag ganska många bestämt sig för att det SKA vara kallt och fuktigt att sova i tält och där hjälper ju inget. Troligtvis har man det mycket varmare i sovsäcken än hemma men ändå fryser man. 

Med ett välventilerat tält ( som inte täcks igen) ett rimligt bekvämt liggunderlag och en lagom tjock sovsäck är det fantastiskt att sova i tält och under bar himmel året runt! Sov ute mera så blir det troligtvis bara bättre och bättre och bekvämare och bekvämare. Mycket handlar om vana.

Här är lite om de tält vi har i vår ägo och använder nu. Längre ner tält som vi använt och haft tidigare

2012 – Hilleberg Tarra

Hilleberg Tarra på Helgelandskusten
Hilleberg Tarra på Helgelandskusten

Vi tyckte Saivo var lite onödigt stort och ville ha något ännu tystare så det blev ett Tarra. Väldigt likt Saivo men lite mindre. Ännu mer spänt gör det tystare. Dessutom mindre ”hatt” vilket oxå verkar bidra till tystheten. Ett grymt tält.

2009 – Hilleberg Saivo

Hilleberg Saivo på Klåvskär
Hilleberg Saivo på Klåvskär

Vi ville ha en ersättare till TNF VE-25. Det blev ett Hilleberg Saivo, ett vindtåligt och lättuppsatt tält med god rymd och höjd. Skapligt stora absider gjorde att vi gillade det.

Hilleberg Nallo 3 GT
Eftersom vi inte var helt nöjda med Jannu’t till att börja med så skaffade vi ett annat alternativ. Som lättviktsalternativ, men ändå med god plats. Väger lika mycket som Jannu, men är betydligt rymligare, å andra sidan inte lika stadigt. Fastnade för Nallo GT i och med man kan öppna upp hela gaveln för att få fin vy men ändå sitta skyddat inne. Dock så kräver det en himla massa pinnar för att stå bra om det blåser det minsta och det låter ganska mycket även vid beskedliga vindar delvis på grund av den tunna väven. Ventilationen känns ok, men inte helt 100%. Väldigt enkelt/snabbt att sätta upp.

Nallo på Huvfallsö i Misterhults skärgård
Nallo på Huvfallsö i Misterhults skärgård

2008-2011, 2013- Hilleberg Allak
Den efterlängtade lättviktsvarianten av Staika kom äntligen. Ungefär lika stort, lite prassligare iochmed tunnareväv. Inbyggd hängränna! Helt fristående och precis tre kilo.

Hilleberg Allak, Rössjön, tältpremiär

2008-2011 Hilleberg Soulo
Ett självstagande Akto? Eller ett Unna med absid? Vad det än är så var det också efterlängtat; ett helt självstagande enmanstält. Vi har inte använt det jättemycket ännu, men det verkar lovande.

Hilleberg Soulo och Clapotis SeaKayak

2007-2011 Marmot Aelos 2P
Vi spanade efter ett någorlunda lätt och hyfsat självstagande 2-manstält med två ingångar och absider och fastnade för detta. När detta skrivs har vi använt det två säsonger och kanske 50 nätter och är nöjda så här långt. Vi önskar oss dock en version med en aningen större absid på en sida. Tyvärr ”hoppade” både de små fönstren ut under en tur i Blekinge, kändes sådär 😉

2006/2007- Hilleberg Akto
Vi ville ha ett lättare enmanstält och då snubblade vi på ett begagnat grönt Akto som inhandlades hösten 2006. Många verkar väldigt nöjda med detta; vi får se hur det blir för oss. Efter första nätterna var jag så pass nöjd att vi beställde ett rött och sålde Aktot i den trista gröna färgen. Har använt det ett par nätter till och det känns lovande. Väldigt liten packvolym och låg vikt, bra rymd i tältet och rejäl absid för matlagning. Ventilation verkar bra på grund av rejäla öppningar i kortändarna. Lite svårt att få det riktigt välspänt kan jag tycka.

2005- Outdoordesigns Bivy.
Goretexkondom. Detta kan nog inte räknas som ett tält egentligen, men det ersätter faktiskt ett om man tar det med. Har bara använt det 6-7 nätter. Funkar riktigt bra och tar knappt nån plats. Denna modellen är utan båge, men det går enkelt att fixa lite höjd med hjälp av t.ex. en paddel.

goretexkondom

Goretexkondomen uppspänt med hjälp av en paddel.

2005-2009 The North Face VE-25
Vårt mest stabila, mest tysta och rymligast tält och med garanterat bäst innemiljö när vädret är lite sämre. Fin rymd i innertältet i och med att stängerna spänner ut det. Inte den ”hängiga” stilen som man får inuti Hilleberg och andra liknande där inner- och yttertält hänger ihop när man sätter upp det. Var lite oroliga för hur det skulle fungera att sätta upp innertältet först när det regnar, men det har gått bra i både rejält regn och även kombinationen vind/regn. Visst kan innertältet bli lite fuktigt på utsidan men det torkar snabbt.
Och tältet är mycket tyst även i lite mer vind och står kanonbra. Suverän ventilation!! Nackdelar; tungt och lite små absider och lite halvpyssligt att sätta upp! Vi gjorde oss av med det då vi tyckte det var lite väl kämpigt att få upp ibland när stångkanaler eller stänger var lite fuktiga och vi lite kalla.

The North Face VE-25 på en fin ö i Blekinge
The North Face VE-25 på en fin ö i Blekinge

Vi är väl ganska nöjda med tältsamlingen just nu, men vi tittar oss omkring hela tiden, det finns säkert lösningar/kombinationer som passar oss bättre.

Men ett mellanting mellan vårt Marmot Aelos 2P och NorthFace VE-25 då? Eller ett Hilleberg Tarra med GT-absid likt nya Saitaris!! Det borde ju vara perfekt; 2-mans, hyfsat självstagande, bra ventilation och kanske 3,5 kilo. Eller finns det redan? Tips mottages tacksamt.

MSR har kanske nåt… Sen har ju Tarptent en hel del fräcka lätta tält om man vill packa lätt.

Nedan lite om de tält vi använt och ägt tidigare

2006-2007, 2015- Hilleberg Nallo 3GT

2005-2007 Hilleberg Jannu
Införskaffades november 2005. Tanken var ett litet och lätt tält när vi vill spara vikt eller plats som dessutom var någorlunda självstagande. I första hand för K2:an eller på andra turer när vi ville spara lite vikt och plats. Första intrycket var att ventilationen var rätt kass, men sen inbillade vi oss att den var ok ett tag, men det höll inte måttet; halvtaskig ventilation och en (1) liten och väldigt sluttande absid gjorde att det såldes vidare.

Hilleberg Jannu på Arpökalven i Blekinge
Hilleberg Jannu på Arpökalven i Blekinge

2005-2006 The North Face Tadpole 23
Mycket lovande tält för 1 person, för 2 tycker vi det definitivt är i minsta laget. En sover dock kanonbra i det och ventilationen är mycket bra och det tar hyfsat liten plats packat. Står stabilt och tyst även när det blåser. Och som många andra amerikanska tält är innertältet väl utspänt.

2005-2006 Moskoselkåtan Tåpp 5 Varrie
Vi sålde den gamla Moskoselkåtan och bytte upp oss ett par årsmodeller. I princip samma som Tåpp 5 Combi. Förbättrat är; fler ventialationsöppningar nedtill, innertältsgolvet går att öppna upp mer/bättre så man kan ställa saker på backen, bra vid matlagning, skitiga skor m.m. Numera heter de Tentipi! Kåtan såldes nåt år senare till förmån för mindre tält…

Moskoselkåta Tåpp 5 Combi och Hilleberg Staika på Arnö i Blekinge skärgård

2004-2005 Robens Fortress.
På utsidans forum dök det upp en tråd om Robens tält. Hade aldrig hört talas om dem innan men efter att ha besökt deras hemsida blev jag lite sugen på deras modell Fortress. Det visade sig att de såldes i Falkenberg så när vi hade vägarna förbi var det bara att svänga in, prova att sätta upp det och sen shoppa. Vi använde detta tält cirka 30 nätter under 2004 och var mycket nöjda hela tiden. Priset är ungefär hälften mot motsvarande Hilleberg. Det är ett ganska stort tält med en rejäl absid och stort innertält, med högt i tak. Vi köpte ett extragolv från Hilleberg som vi skar till och sydde så det passade både under innertältet och i absiden, det blev lyxigt värre. Står bra i vind, men fladdrar en del. I teorin självstagande, men kräver i praktiken ett par pinnar för att spänna ut det. Intrycket är att man får mycket tält per krona om man köper Robens, men det är ju enklare i både konstruktion och vävar. Liksom många andra tält slår man upp inner- och yttertält tillsammans, men innertältet går att plocka ur.

Pia utanför Robenstältet på Vallerö

2004-2005 Golite Hex 3. Vi ville ha ett tält som tog liten plats packat och fastnade då för denna minikåta. Med ytter och innertält med golv, mittpinne och tältpinnar är vikten precis över 2 kilo. 2 personer med en del packning och kläder är inga problem. Har inte haft det uppställt i några kraftiga vindar, men det klarar det nog helt okej. Kräver bra underlag. Tar man bara yttertältet är man nere under kilot. Vi sålde det sommaren 2005 till förmån för ett TNF Tadpole 23.

Golite Hex 3 på Ljungskär i Blekinge

2001-2005 Moskoselkåtan Tåpp 5 Combi.
Efter ett par år i Staikat kände vi att vi ville ha lite mer plats. Det blev en kåta. Denna modellen har ”vanlig” tältväv i yttertältet och ett innertält med golv. 5 i namnet antyder att man kan sova 5 i den. Vi använde den dock oftast för 2 personer och då har man gott om plats för prylar och sig själv. Inga absider utan man får ha allt inne men i och med den stora ytan är det inga problem att ha blöta saker i en hörna, laga mat i en hörna osv. Skönt med högt i tak. Blixtlås i golvet gör att man kan ställa köket på marken. På senare årsmodeller kan man öppna upp golvet ännu mer. Vi har använt den en hel del, sista tiden mest under den svalare delen av året. Extra gött när det är kallt ute att kunna gå in i kåtan och stå upp och byta om. Och så kan man samlas 5-8 stycken och sitta inomhus. Kräver 8 bra fästpunkter för att stå upp, klarar vind bra. Denna byttes mot en Tåpp 5 Varrie Combi under 2005 se ovan.

1995-2005 Hilleberg Staika
Självstagande kupoltält. Vi använde detta ganska många nätter under knappt 10 år. De första åren mer eftersom det var det enda tältet vi hade. Det funkar fint att vara 2 personer i det, vid sämre väder är det lite trångt och absiderna är lite små för både packning och matlagning när man är 2. Oftast användes det som ett 1-manstält de sista åren vi hade det. Lätt att sätta upp, tål vind bra men fladdrar en del. Om det regnar och yttertältet är öppet regnar det in på nederdelen av innertältet. Jag skulle gärna sett ett lättviktsStaika, typ 2,5 kilo och gärna med smartare ingång så man slipper blött innertält. (det sistnämnda finns ju nästan nu i och med Allak).

1994-1994. Tatonka (eller vad de nu var för märke)
När Intersporttältet började bli slitet, 1994, körde vi till Naturkompaniet i Malmö och skulle köpa ett ”riktigt” tält. Hittade ett som verkade kanonbra, tror det var ett Tatonka, kostade 2500:- det tyckte vi var skitdyrt, men det kunde det ju vara värt. Kupoltält, med hyfsad absid. Vi var mycket nöjda med detta tältet de två första nätterna som det användes. Tredje natten regnade det och då regnade det in som attan; inget kul! Vi la över en presenning så det funkade men inte riktigt som vi tänkt oss. Lämnade tillbaka tältet när vi kom tillbaka hem. Bestämde att vi skulle köpa ett bra tält nästa gång.

1991-1994 Intersport budgetmodell.
Inköptes 1991 när jag och en kompis skulle till Roskildefestivalen. Kravet var att det skulle hålla den helgen och sen slängas. Det kostade 199:- har jag för mig. Kupoltält, 2x2m, inga absider, grotesk färg. Klarade festivalen trots mycket ihärdigt regnande. Höll sedan tätt i fler år och ganska många nätter. Inte särskilt vindtåligt, men regnet och markfukten höll det ute med bravur. Man inser att för det mesta klarar man sig lätt men enkla prylar som inte behöver kosta skjortan.

Massor av tältande kajakister, Kajaksymposiet Stockenträffen på Orust 1999. Alla möjliga sorters tält.

Ja, det finns många olika sorters tält, under länkar finns massa olika tillverkare. På t.ex. utsidan går det att hitta en del diskussioner och recensioner av tält.

Kolla tält hos Outnorth, Outdoorexperten & Amazon