Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

SM – Single Malt Whisky

Att just Single Malt Whisky skulle vara det mest nödvändiga/viktigaste för kajakpaddling är kanske att ta i, men faktum är att det är mycket fint med en liten whisky vid lägerelden, i tältet eller på en klipphäll framåt kvällningen. Kanske i kombination med en bit mörk choklad (eller varför inte skumgodis!!)…

För er som redan provat SingleMalt känns det förmodligen helt självklart att ha med sig en liten flaska ut på kajakturen. För er som inte provat rekommenderas det verkligen. Det ger en ny dimension åt kajakpaddlingen och även till övriga livet 😉

Några av mina favoriter är t.ex. Laphroaig, Highland Park, Glenmorangie, Lagavulin, Ardberg m.fl.

Är man, eller vill försöka vara, riktigt Single Malt Whisky-nörd ska man dricka ur ordentliga glas. Dessa är lite svårpackade (ömtåliga) för kajaken, men jag tog ett gammalt whiskyrör och kapade i lagom längd. Insidan, botten och toppen täckte jag med liggunderlag så kunde glasen följa med ut på tur utan att gå sönder.

Men sen ett par år har jag lagt ner försöken att leka whiskynörd 😉 Dricker fortfarande whisky, men nu i lite smidigare och lättare trämuggar som jag hittade i norge. Är väl egentligen snapsglas men det går alldeles utmärkt om man vill. Eagle products har en del fina träprylar.

Whiskyglas

Vill du köpa egna whiskyglas finns det t.ex. hos Mackmyra Svensk Whisky om man vill ha svenskaklingande glas. Annars så har de flesta destillerier trevliga glas, de som är mest hållbara är de med kort och knubbig fot, de med lång och smal går lätt av… Har dock inte hittat några lexanwhiskyglas, det finns vin- och ölglas men det saknas nåt. Sen är det ju så att en liten slatt direkt ur flaskan går alldeles utmärkt 😀

Och visst kan man ta med glasflaskorna ut, men smidigare är att hälla över drycken på mer lämpliga och kanske mindre flaskor. På bilden nedan två flaskor för friluftsbruk, den stora för favoriten och den lilla för halvfavoriten och så den lilla trämuggen. Redo för vildmarken!

Små friluftsvänliga flaskor

I Orust Kajaks Ordlista för kajakpaddlare kan man läsa följande: ”Whisky Kajakbränsle, härstammande från Skottland eller Irland, beroende på om man frågar en skotte eller en irländare.”

Vill man nörda ner sig mer om whisky kan man börja här: www.whiskyforum.se och tycker man internet är för modent kan man köpa en bok, det finns massor. En som jag kan rekommendera är  Skotsk Whisky – Allt Om Maltwhisky : Historia, Tillverkning, Destillerier av Per Ellsberger, en mycket bra bok som innehåller det mesta om Skotsk Whisky.

3 svar på ”SM – Single Malt Whisky”

  1. Tack för artikeln. De där plastflaskorna gillar jag verkligen. Någon idé om var man får tag på sådana? Jag brukar hålla utkik efter småflaskor men dessa/liknande har jag inte sett. Bra storlek, ser riktigt täta ut, och genomskinliga!

    Svara

Lämna ett svar