Mat & Recept

Maten tillhör en av de viktigaste sakerna, inte bara när man är ute och paddlar. Alla behöver mat för att överleva, och ändå har matproducenter (lantbrukare) sorgligt låg status bland många. Till frukost pratar vi om vad vi ska ha till lunch, till lunch vad middagen ska innehålla, och till middag snackar vi om vad vi ska äta imorgon. Vi har utvecklat våra matvanor i fält från att ha varit räksoppa med makaroner till mer normal mat som man lagar hemma. Vilket har resulterat i att vi ofta har med recept, kryddor, flytande smör, olivolja, torrmjölk, socker, mjöl mm. Man vet ju aldrig vad man kan råka på, och då måste man kunna fixa till en festmåltid, eller hur? 🙂

Men vi försöker undvika måsten och krav även här så ibland blir det riktigt snabblagat med påsmat och energikaka 🙂

Just maten kan vara hur enkel eller hur krånglig som helst beroende på ork och intresse, för en hel del är maten det viktiga och paddlingen mer ett sätt att ta sig till nya matplatser och för andra är maten endast energipåfyllning. För många varierar det beroende på tur, ibland vill man paddla långt och då blir det kanske mindre tid för matpysslandet medan ibland vill man matkrångla och hinner inte paddla så mycket.

Ett exempel är när vi var i Fjällbacka och paddlade förbi en fiskare som hade färska nykokta havskräftor. Och gruppen lyckades få ihop aioli, romsås, nykokta potatisar, smörstekta brödskivor och såklart kräftorna… Vilken måltid!

Under en period samlade vi ihop en del av våra recept och laminerade dem för att de skulle tåla lite fukt. Och sen satte ihop dem i en ring för att inte slarva bort dem. Funkade riktigt bra och recepten blev i princip outslitliga 🙂 Numera kör vi mer på känn och så har vi som regel alltid tillgång till nätet och kan hitta våra recept och andras 🙂

Några av våra recept kommer från böckerna; Torka Mat, Friluftsmat, Kokbok för friluftskockar, Utekokboken, Bortom frystorkat och Laga mat i fjällen. Det finns även många duktiga kockar på internet som lägger ut sina recept. Kolla t.ex. på www.utsidan.se/mat

I stort sett går det att laga precis det som lagas hemma även ute. Visst är det lite mer utmanande med saker som ska tillagas i ugn men det går att lösa med kastruller och det finns även friluftsugnar typ Omnia och reflektionsugnar.

 

Lite mattips:

Pasta a la Christian, pasta med blåmögelost och creme fraiche,
gärna lite sallad till. Koka upp pastan, skiva i osten och en sked
creme fraiche. Snabbt och mycket gott.

Detta kan ätas både som lunch och middag tycker jag.

En annan lunch variant är pasta, gärna färsk, med en redan
färdig sås från tex kavli. Rekommenderar deras kantarellsås.

Det finns även färdiga rätter som bara ska kokas upp i
vatten, eller varför inte varma koppen, där du redan till frukosten
kokar upp extra vatten och häller på termosen. Med nån
macka till.

Under en veckas paddling kan maten bli rätt trist i slutet av veckan,
om man inte handlar mat under veckan. Ett sätt att lösa detta
på är att torka en del mat hemma. T ex köttfärs,
tomater, lök, paprika mm. Allt går att torka! Och det tar inte
mycket plats. Eriks köttfärssås dag 7 på paddlingen,
är bland det godaste jag ätit!

Slå en kik på lite recept här: www.kajak.nu/recept

Kommentera