Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mat & Recept

Maten tillhör en av de viktigaste sakerna, inte bara när man är ute och paddlar. Alla behöver mat för att överleva, och ändå har matproducenter (lantbrukare) sorgligt låg status bland många. Till frukost pratar vi om vad vi ska ha till lunch, till lunch vad middagen ska innehålla, och till middag snackar vi om vad vi ska äta imorgon. Vi har utvecklat våra matvanor i fält från att ha varit räksoppa med makaroner till mer normal mat som man lagar hemma. Vilket har resulterat i att vi ofta har med recept, kryddor, flytande smör, olivolja, torrmjölk, socker, mjöl mm. Man vet ju aldrig vad man kan råka på, och då måste man kunna fixa till en festmåltid, eller hur? 🙂

Men vi försöker undvika måsten och krav även här så ibland blir det riktigt snabblagat med påsmat och energikaka 🙂

Just maten kan vara hur enkel eller hur krånglig som helst beroende på ork och intresse, för en hel del är maten det viktiga och paddlingen mer ett sätt att ta sig till nya matplatser och för andra är maten endast energipåfyllning. För många varierar det beroende på tur, ibland vill man paddla långt och då blir det kanske mindre tid för matpysslandet medan ibland vill man matkrångla och hinner inte paddla så mycket.

Ett exempel är när vi var i Fjällbacka och paddlade förbi en fiskare som hade färska nykokta havskräftor. Och gruppen lyckades få ihop aioli, romsås, nykokta potatisar, smörstekta brödskivor och såklart kräftorna… Vilken måltid!

Under en period samlade vi ihop en del av våra recept och laminerade dem för att de skulle tåla lite fukt. Och sen satte ihop dem i en ring för att inte slarva bort dem. Funkade riktigt bra och recepten blev i princip outslitliga 🙂 Numera kör vi mer på känn och så har vi som regel alltid tillgång till nätet och kan hitta våra recept och andras 🙂

Några av våra recept kommer från böckerna; Torka Mat, Friluftsmat, Kokbok för friluftskockar, Utekokboken, Bortom frystorkat och Laga mat i fjällen. Det finns även många duktiga kockar på internet som lägger ut sina recept. Kolla t.ex. på www.utsidan.se/mat

Laga samma mat som hemma
om du vill alltså. I stort sett går det att laga precis det som lagas hemma även ute. Visst är det lite mer utmanande med saker som ska tillagas i ugn men det går att lösa med dubbla kastruller och det finns även friluftsugnar typ Omnia och reflektionsugnar.

Vad ska jag äta efter några dagar?
Är ni bara ute en helg eller långhelg fungerar det fint att äta färsk mat hela tiden. Frys allt som går och stoppa i kylväskor/frysväskor. Frys vatten, öl, vin, sprit och ha som kylklampar. Öppna inte kylväskorna i onödan och ha de inte öppna i onödan, ställ dem i skuggan. Precis som kylen/frysen hemma hålls kylan kvar bättre i en kylväska om den är stängd. Packa maten i kylväskorna i ordning så går det snabbt att plocka fram utan at kylan smiter.

Torka mat
För dag 4-5 och framåt är det inte lika lätt med färsk mat, i alla fall inte mitt i sommaren. Det går utmärkt att torka det mesta. Finns massor att läsa om på nätet och även t.ex. i Boken Torka Mat. Torka i ugnen, över elementen, i spisen, i solen osv. Förutom att torka själv finns det skapligt med färdigtorkat att köpa.

Konserver
Det finns konserver och tetraförpackningar och liknande med innehåll som passar de flesta. En del tror att det bara finns äckliga konserver för att de fick käka osmaklig burkskinka som barn eller läskig leverpastej när de låg i lumpen. Det finns dock hur mycket som helst. Utvidga vyerna från din vanliga butik så hittar du ännu mer.

Färskt som håller länge
Det finns även en hel del färskt som håller länge, t.ex. potatis, morötter, vitkål. Rotfrukter överlag.

Frystorkat
Frystorkat är perfekt. Lätt att ha lite påsar hemma och då är det bara att ta med vatten och några påsar för en utflykt. Perfekt för att alltid vara redo för utflykt och lätt kunna sticka ut med kort varsel.
Vi har nästan alltid med ett par påsar ut. Ofta(st) hänger de med hem igen men tycker det är kanon om vi inte är sugna på att laga till nåt. Kan vara för att vi är trötta, vädret är sämre eller vilken annan anledning som helst 🙂 Vi gillar Real Turmats frystorkade bäst av de vi provat men smaken är som sagt som baken.

Lite mattips:

Kokosmjölk, ris & grönsaker. Konservbruk med kokosmjölk, Konservburk med wokgrönsaker, ris, lök. Fräs lök & grönsakerna, häll på kokosmjölk och lagom mängd röd chilipasta. Funkar såklart med färska grönsaker med. Serveras med ris. Kokosmjölken kan såklart bytas ut mot cremefraiche eller annan fraiche/mjölkprodukt.

Pasta a la Christian, pasta med blåmögelost och creme fraiche, gärna lite sallad till. Koka upp pastan, skiva i osten och en sked creme fraiche. Snabbt och mycket gott. Detta kan ätas både som lunch och middag tycker jag.

Kantarellpasta. En annan lunch variant är pasta, gärna färsk, med en redan färdig sås från tex kavli. Rekommenderar deras kantarellsås.

Det finns även färdiga rätter som bara ska kokas upp i
vatten, eller varför inte varma koppen, där du redan till frukosten
kokar upp extra vatten och häller på termosen. Med nån
macka till.

Under en veckas paddling kan maten bli rätt trist i slutet av veckan,
om man inte handlar mat under veckan. Ett sätt att lösa detta
på är att torka en del mat hemma. T ex köttfärs,
tomater, lök, paprika mm. Allt går att torka! Och det tar inte
mycket plats. Eriks köttfärssås dag 7 på paddlingen,
är bland det godaste jag ätit!

Slå en kik på lite recept här: www.kajak.nu/recept

Spana kokböcker hos Amazon

Pizza i Omnia

Pizza är ju gott och det vill man såklart kunna äta överallt 🙂 Pizza i en Omniaugn är en smidig lösning för att göra Pizza

Kaneläpplen

Smörstekta äpplen med socker & kanel är verkligen ingen nyhet men så enkelt och så gott. Funkar finfint hemma eller på långexpeditionen eller äventyret eller

Bönröra med kajaker i bakgrunden

Bönsalsa

En väldigt snabb, enkel, god och om man vill vegetarisk rätt. Finns i princip redan färdig på tetra. Så himla praktiskt, när man är vrålhungrig

Bärremmar

Mycket bär ger godisremmar! Nu när det är, och har varit, bärsäsong är det perfekt att göra bärremmar! Bärremmar är perfekt utegodis oavsett om man

Jordnötskaka – energirik godsak

I somras, på Valöträffen, fick vi smaka på en liten godsak med jordnötter. Smakade grymt gott och bad om recept. Det visade sig att Jordnötskraft, som

Chokladmüsli från Real turmat

Chokladmüsli från Real

Vi äter ofta(st) hemmagjord frukostblandning när vi är ute. Fast ibland är det smidigt med färdiga alternativ. Chokkladmüsli från Real Turmat är en helt ny variant

PaddlingLight

Åtta enkla lunchidéer

PaddlingLight ställde frågan om lite nya enkla idéer för lunch på sin facebooksida och fick lite blandade svar. Här är en sammanställning, Tanken är/var enkla

Bönsallad med Halloumi

Denna rätt är superenkel och supergod. Och vegetarisk, för de som föredrar det. Och GI för de som föredrar det. Vet inte hur länge halloumi

Whiskytoddy i kåsa. Med skumgodisinslag!

WhiskyToddy

Alkohol och paddling hör kanske inte ihop. Men visst tusan går de att kombinera 🙂 Whisky är ju som bekant både ganska gott och nyttigt. Finns

Stekt bröd och lax :D

Cowboybröd

Förr var detta ett recept som ofta var med ut, och nu när jag hittade bilden så blev jag sugen igen. En kaka, bulle, macka

IMG_2834

Quesadilla med starka ostar

Perfekt om man vill ha en enkel förrätt eller en mindre middag. Mer för helgen än för en längre tur… Quesadilla kan göras på många

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på Pinterest

Kommentera

Kommentera