Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mat & Recept

Maten tillhör en av de viktigaste sakerna, inte bara när man är ute och paddlar. Alla behöver mat för att överleva, och ändå har matproducenter (lantbrukare) sorgligt låg status bland många. Till frukost pratar vi om vad vi ska ha till lunch, till lunch vad middagen ska innehålla, och till middag snackar vi om vad vi ska äta imorgon. Vi har utvecklat våra matvanor i fält från att ha varit räksoppa med makaroner till mer normal mat som man lagar hemma. Vilket har resulterat i att vi ofta har med recept, kryddor, flytande smör, olivolja, torrmjölk, socker, mjöl mm. Man vet ju aldrig vad man kan råka på, och då måste man kunna fixa till en festmåltid, eller hur? 🙂

Men vi försöker undvika måsten och krav även här så ibland blir det riktigt snabblagat med påsmat och energikaka 🙂 Dessutom behöver man inte alls fixa sin egen mat det finns ju restauranger nästan överallt. Detsamma gäller affärer, de är ofta bara 1-2 timmars paddling bort. Samtidigt gillar många att klara sig själva och gillar att fixa med sin egen mat.

Mataffärspaddling

I många av våra svenska skärgårdar är det bara en kort omväg till en affär så vill man kan man såklart handla både en och flera gånger per dag.

Restaurangpaddling

Paddlar man i svenska skärgårdar är det dessutom i många fall bara nån timmes paddling till närmsta restaurang så det går att lösa maten på det viset 🙂

Just maten kan vara hur enkel eller hur krånglig som helst beroende på ork och intresse, för en hel del är maten det viktiga och paddlingen mer ett sätt att ta sig till nya matplatser och för andra är maten endast energipåfyllning. För många varierar det beroende på tur, ibland vill man paddla långt och då blir det kanske mindre tid för matpysslandet medan ibland vill man mest hänga i läget och matkrångla och hinner inte paddla så mycket.

Under en period samlade vi ihop en del av våra recept och laminerade dem för att de skulle tåla lite fukt. Och sen satte ihop dem i en ring för att inte slarva bort dem. Funkade riktigt bra och recepten blev i princip outslitliga 🙂 Numera kör vi mer på känn och så har vi som regel alltid tillgång till nätet och kan hitta våra recept och andras 🙂

Några av våra recept kommer från böckerna; Portionen under tian – Äta ute, Torka Mat, Friluftsmat, Kokbok för friluftskockar, Utekokboken, Bortom frystorkat och Laga mat i fjällen. Det finns även många duktiga kockar på internet som lägger ut sina recept. Kolla t.ex. på www.utsidan.se/mat

Laga samma mat som hemma
om du vill alltså. I stort sett går det att laga precis det som lagas hemma även ute. Visst är det lite mer utmanande med saker som ska tillagas i ugn men det går att lösa med dubbla kastruller som vid pizzabak, fältugnar och det finns även friluftsugnar typ Omnia och reflektionsugnar. I princip alla rätter du lagar hemma går att laga ute. Visst, man har kanske inte tillgång till fyra plattor, ugn och mikro men det kommer fungera finfint. Det mesta kan stå och dra i en kastrull för att bli färdigt istället för att stå på köket osv.

Vad ska jag äta efter några dagar?
Är ni bara ute en helg, fredag-söndag, eller långhelg, torsdag-söndag, fungerar det fint att äta färsk mat hela tiden. Frys all mat som går och stoppa i kylväskor/frysväskor. Frys även vatten, öl, vin, sprit och ha som kylklampar, skippa vanliga kylklampar. Öppna inte kylväskorna i onödan och ha de inte öppna i onödan, ställ dem i skuggan. Precis som kylen/frysen hemma hålls kylan kvar bättre i en kylväska om den är stängd. Packa maten i kylväskorna i ordning så går det snabbt att plocka fram utan att kylan smiter. Största delen av året är värmen inget problem, står kylväskan på botten i kajaken kommer vattnet hålla maten rimligt kyld.

Torka mat
För dag 4-5 och framåt är det inte lika lätt med färsk mat, i alla fall inte mitt i sommaren. Det går utmärkt att torka det mesta. Finns massor att läsa om på nätet och även t.ex. i Boken Torka Mat. Torka i ugnen, över elementen, i spisen, i solen osv. Förutom att torka själv finns det skapligt med färdigtorkat att köpa. Torkad mat kan såklart även användas på kortare turer, funkar till det mesta och även hemma. Torkat mat håller sig nästan oändligt länge. Går utmärkt att torka enskilda ingredienser så som grönsaker och annat men även kompletta måltider eller delar av. Torkad hemmagjord köttfärs är till exempel supergott.

Konserver
Det finns konserver och tetraförpackningar och liknande med innehåll som passar de flesta. En del tror att det bara finns äckliga konserver för att de fick käka osmaklig burkskinka som barn eller läskig leverpastej när de låg i lumpen. Det finns dock hur mycket som helst. Utvidga vyerna från din vanliga butik så hittar du ännu mer.

Färskt som håller länge
Det finns även en hel del färskt som håller länge, t.ex. potatis, lök, morötter, vitkål. Rotfrukter överlag. Ägg är också ett superlivsmedel.

Frystorkat
Frystorkat är perfekt. Lätt att ha lite påsar hemma och då är det bara att ta med vatten och några påsar för en utflykt. Perfekt för att alltid vara redo för utfärd och lätt kunna sticka ut med kort varsel.
Vi har nästan alltid ett par påsar med ut. Ofta(st) hänger de med hem igen men tycker det är kanon om vi inte är sugna på att laga till nåt. Kan vara för att vi är trötta, vädret är sämre eller vilken annan anledning som helst 🙂 Vi gillar Real Turmats frystorkade bäst av de vi provat men smaken är som sagt som baken.

Lite mattips:

Kokosmjölk, ris & grönsaker. Konservbruk med kokosmjölk, Konservburk med wokgrönsaker, ris, lök. Fräs lök & grönsakerna, häll på kokosmjölk och lagom mängd röd chilipasta. Funkar såklart med färska grönsaker med så som kål, ingefära, morötter osv. Serveras med ris, pasta, matvete eller vad man nu gillar. Kokosmjölken kan såklart bytas ut mot cremefraiche eller annan fraiche/mjölkprodukt/fraichersubstitut.

Pasta a la Christian, pasta med blåmögelost och creme fraiche, gärna lite sallad till. Koka upp pastan, skiva i osten och en sked creme fraiche. Snabbt och mycket gott. Lite rivna morötter och tomater i eller andra grönsaker gör susen. Detta kan ätas både som lunch och middag tycker jag.

Kantarellpasta. En annan lunch variant är pasta, gärna färsk, med en redan färdig sås från tex kavli. Rekommenderar deras kantarellsås.

Det finns även färdiga rätter som bara ska kokas upp i vatten, eller varför inte varma koppen, där du redan till frukosten kokar upp extra vatten och häller på termosen. Med nån macka till.

Slå en kik på lite recept här: www.kajak.nu/recept

Spana kokböcker hos Amazon

Men jag vill inte hålla på med maten ute alls men vill ändå vare ute ett par dagar. Hur gör jag då?

Det behöver man såklart inte. Enklast är kanske att få tag på en kompis eller partner som gillar att fixa med mat 😉 Eller nöja sig med vatten, knäckebröd, mjukost på tub och lite jordnötter. Finns många varianter och för kortare turer på några dagar är det inte så noga. Ett par burkar jordnötssmör överlever man nog också på 🙂 Det går också utmärkt att ta med sig färdigbredda mackor för en långhelg eller ta med ett par lådor med pastasallad, potatissallad eller andra matiga sallader. Tror de flesta kan hitta en lämplig nivå.

Lämna ett svar