Mat & Recept

Maten tillhör en av de viktigaste sakerna när man är ute och paddlar. Till frukost pratar vi om vad vi ska ha till lunch, till lunch vad middagen ska innehålla, och till middag snackar vi om vad vi ska äta imorgon. Vi har utvecklat våra matvanor i fält från att ha varit räksoppa med makaroner till mer normal mat som man lagar hemma. Vilket har resulterat i att vi har med recept, kryddor, flytande smör, olivolja, torrmjölk, socker, mjöl mm. Man vet ju aldrig vad man kan råka på, och då måste man kunna fixa till en festmåltid, eller hur? 🙂

Men vi försöker undvika måsten och krav även här så ibland blir det riktigt snabblagat med påsmat och energikaka 🙂

Ett exempel är när vi var i Fjällbacka och paddlade förbi
en fiskare som hade färska nykokta havskräftor. Och gruppen
lyckades få ihop aioli, romsås, nykokta potatisar, smörstekta
brödskivor och såklart kräftorna… Vilken måltid!

Vi har samlat ihop en del av våra recept och laminerat dem för att de ska tåla lite fukt. Och sen satt ihop dem i en ring för att inte slarva bort dem.

Några av våra recept kommer från böckerna; Torka Mat, Friluftsmat, Kokbok för friluftskockar, Utekokboken, Bortom frystorkat och Laga mat i fjällen. Det finns även många duktiga kockar på internet som lägger ut sina recept. Kolla t.ex. på www.utsidan.se/mat

 

Lite mattips:

Pasta a la Christian, pasta med blåmögelost och creme fraiche,
gärna lite sallad till. Koka upp pastan, skiva i osten och en sked
creme fraiche. Snabbt och mycket gott.

Detta kan ätas både som lunch och middag tycker jag.

En annan lunch variant är pasta, gärna färsk, med en redan
färdig sås från tex kavli. Rekommenderar deras kantarellsås.

Det finns även färdiga rätter som bara ska kokas upp i
vatten, eller varför inte varma koppen, där du redan till frukosten
kokar upp extra vatten och häller på termosen. Med nån
macka till.

Under en veckas paddling kan maten bli rätt trist i slutet av veckan,
om man inte handlar mat under veckan. Ett sätt att lösa detta
på är att torka en del mat hemma. T ex köttfärs,
tomater, lök, paprika mm. Allt går att torka! Och det tar inte
mycket plats. Eriks köttfärssås dag 7 på paddlingen,
är bland det godaste jag ätit!

Pia (02-12-27)

Kommentera