Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Liggunderlag

De liggunderlag vi själva använder för det mesta är: Exped Downmat 7 för svalare årstider och sen et par år tillbaka har vi finfärgade från SeaToSummit.  Ett halvt Exped Doublemat Evazote följer nästan alltid med som sittunderlag/extraunderlag oavsett om det är dagsutflykt eller flerdagastur.

Ja, vad ska man egentligen välja? Det finns ju massvis olika varianter på liggunderlag i prisklasser från några tior upp till flertalet tusenlappar.

Mycket handlar nog om hur bekvämt man vill ha det och hur känslig man är i kroppen. Har man sen barnsben legat på 1 cm tjockt ”vanligt” liggunderlag på turer året runt och tycker det är bekvämt och tillräckligt isolerande så finns det ingen anledning att släpa runt på ett mycket tyngre, klumpigare och tjockare, även fast det kanske är modernare, liggunderlag.

Med ett tjock liggunderlag ligger man mjukt även på klipporna.
Med ett tjock liggunderlag ligger man mjukt även på klipporna.

Det går att dela in liggunderlag på lite blandade vis, men några huvudgrupper är:

  • Liggunderlag i cellplast, skumplast. Från en halvcentimeter till några centimeters tjocklek. Här finns även äggkartongformade varianter för mer isolering och/eller lägre vikt. Väger som regel ganska lite och tar ganska stor packvolym.
  • Självuppblåsande liggunderlag. Här var det väl Thermarest som var tidigast ute. Nu finns det massor av märken och varianter. Egentligen är de inte självuppblåsande utan de har en skumkärna som sakta suger in luften. Ofta väl isolerade och tar liten packvolym.
  • Uppblåsbara liggunderlag eller luftmadrasser. Här finns också massvis. Allt från tunnatunna till tjocka deluxe. En del blåser man upp med munnen, andra med inbyggd pump och några med extern pump eller pumppåse. Kan bli supersmå beroende på hur lite isolerade de är.

I princip har liggunderlaget två huvuduppgifter; att göra så man ligger bekvämt och att hålla markkylan borta. Bekvämligheten fixas med hjälp av tjockleken på liggunderlaget. Ett tjockare liggunderlag gör det som regel bekvämare. Ett tjockare liggunderlag tar också upp ojämnheter bättre än ett tunnare. Isoleringsförmågan beror på liggunderlagets konstruktion och även här spelar tjockleken in och till viss del även längden och bredden.

Tyvärr är nog de flesta av oss lite klena i kropparna och bortskämda så vi behöver något tjockare än de tunna skumunderlagen som var det enda som fanns, och fungerade utmärkt, för 20 år sedan. Klarar man sig med ett tunt är det kanon men för de flesta blir det gärna att man vill ha lite tjockare med åren om inte annat.

Idag använder många någon typ av uppblåsbart liggunderlag, och bland de vanligaste är Thermarest & Exped, det finns dock massvis med märken.

Vi har använt, och använder lite olika varianter:

  • Vanligt tunt skumunderlag i olika varianter och tjocklekar, helt ok, lätt, tåligt, men ganska obekvämt.
  • Vanlig luftmadrass, bekväma, jobbiga att blåsa upp och vägde rätt mycket, men de gjorde jobbet och fanns redan i familjen. Höll ingen värme.
  • Thermarest uppblåsbara i olika tjocklekar och längder. Funkar kanon och håller bra.
  • Thermarest Z-rest. äggkartongliggunderlag 😉 Som extraunderlag på vintern och som sitt- och uteunderlag för det mesta. Tar mycket plats, men är lätt och tåligt.
  • Expeds dun- och syntetfyllda i olika tjocklekar och varianter. Grymt varma och bekväma. Lite pyssel att blåsa upp. För oväsen när man vänder sig på dem.
  • Thermarest Neoair. Tokigt lätt och litet men ändå väldigt bekvämt. Trodde det skulle vara prassligt att ligga på eller bredvid, men ingen fara. Jobbigt att blåsa upp.

Mycket handlar som sagt om vana. Vänjer man sig vid 9 cm liggunderlag är det nog svårt att gå tillbaka tillbaka till 1 cm skumunderlag sen 🙂

Kort, normalstort eller extra stort
I liggunderlagssammanhang är normalstorlek cirka 180x50cm, ungefär alltså, det varierar lite mellan fabrikaten pcj säkert också tillverkningsår. Hur stort vill man ha då? Det beror såklart också på. Ligger man bekvämt, varmt och skönt på ett superkort och supertunt och supersmalt är det kanon, då behöver man inte släpa med sig ett stort och extra tungt. Många köper Large, XL, extra långa och stora liggunderlag och det kan ju klart behövas om man är två meter lång, tokbred eller inte kan ligga still 😉 Generellt tror jag standardstorlekarna (180×50) räcker långt för de flesta. Snurrar man och/eller rör sig mycket kan dock större varianter vara att föredra. När det är svalare kan det också vara skönt med ett bredare och längre liggunderlag så inte markkylan kommer upp så lätt längs sidorna.

R-värde

R-värde eller R-value är en standard för att ange hur mycket ett liggunderlag isolerar.

Vanligast är att vi har med oss varsitt uppblåsbart Exped Downmat 7, alltså 7 cm tjockt och dunfyllt. De är väldigt sköna. Att det blev med dunfyllning är för att vi ibland är ute när det är svalare (eller kanske rättare sagt skulle vilja vara ute då). Och så har vi med ett ”vanligt” som vi har som sittunderlag ute. Det vanliga är som regel ett halvt Doublemat Evazote från Exped. Tidigare hade vi ofta med ett Z-rest från Thermarest, alltså ett sånt där äggkartongsliknande eller ett supertunt från Jysk bäddlager. De vanliga underlagen använder vi som extra under de uppblåsbara de få gånger vi är ute på vintern.

Är det varmare hänger oftast ett par finfärgade från SeaToSummut med ut. 

Jag tycker det är väldigt skönt/bra att ha med ett sovunderlag för tältbruk och ett extra för utebruk, i alla fall när vi paddlar och har gott om plats. Det är trist att släpa in ett halv-eller helblött liggunderlag som dessutom är smutsigt och daggigt och sen rulla ut sin rena sovsäck på det… Mycket bättre att låta det uppblåsbara ligga i tältet och sen ha ett annat sittunderlag eller skumunderlag ute. Lite mer att ta med, men inte lika kladdigt i tältet.

Inte för att vi är några vandrare av rang men ibland får vi för oss att vi vill packa lättare (jo, vikten spelar såklart roll även vid paddling) eller mindre och då är verkligen Thermarest NeoAir en höjdare. Helt galet litet och väldigt bekvämt. Har dock inte använt det när det varit svalare än 7-8 plusgrader ännu. Vi har även ett trekvartslångt tunt Thermarest som även det tar liten plats. Ofta räcker det trekvartslånga bra, men är det mycket klipptältning så är det kanske i snålaste laget.

Fler liggunderlagsmärken: SeaToSummit, Urberg, Exped, Thermarest, Mammut, Bergans m.fl.

Fem i rad med nötter och liggunderlag
Äggkartongsliknande underlag har sina fördelar – fem i rad med nötter och liggunderlag.

2 svar på ”Liggunderlag”

  1. Köpte Exped 7lw höll i 6 nätter sen punka 3 hål jäklig tunt material, hade thermarest i 10 år inga problem

    Svara

Lämna ett svar