Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kikare

kikare, kamakura 8×28Kikare är ofta trevligt och kul att ha med, för att kolla på fåglar, djur, natur, båtar eller vad man nu tycker är mest spännande. Att ha den lätt tillgänglig när man paddlar är ett klart plus. Det finns mängder av kikare så det är inte helt lätt att välja rätt, det är dock ingen större idé att välja en med alltför stor förstoring då det bara är svårt att hålla still i kajaken.

För egen del tycker jag kikaren bör vara vattentät, annars vågar man knappt ha den framme eller måste stoppa undan den så fort det börjar regna eller kommer lite sjö. Vilken man ska välja är till stor del beroende av hur mycket pengar man vill lägga ut och vilka krav man har. Precis som mycket annat är kikare en hel vetenskap som kan bli precis hur krånglig och svårt som helst 😉

De allra bästa kikarna görs av Zeiss, Leica, Swarowski och några till, snäppet under dessa i både kvalitet och pris ligger t.ex. Kamakura. Och sen finns det massvis med andra, några exempel, Nikon, Canon, Minolta, Zenith, Bushnell, Focus, Brunton, Silva m.fl.

Vi har använt lite blandande kikare och vi har slitit ut en hel del. För vår del känns inte toppskiktet aktuellt, så stort intresse har vi inte av kikarspaning och då är det för många slantar som ska upp. De som är vattentäta är inte alltid så tåliga mot saltvatten, fast det gäller ju inte bara kikare som vi märkt tidigare. De som oftast hänger med ut nu är en Pentax vattentät och så en liten superkompakt Brunton Echo Pocket Scope. Brunton är en monokikare som är väldigt liten och smidig och funkar till enklare spaning.

Brunton Echo Pocket Scope
Brunton Echo Pocket Scope

Tidigare hade vi ibland med större kikare, typ 8×50 men nu har vi ingen sådan längre, tyckte det blev onödigt klumpigt. Hemomkring har vi en hyfsat rejäl tubkikare men den hänger sällan med i kajaken men kul att spana lite djur och natur hemma.

En bra kikaråterförsäljare är GoFoto de har oxå en bra guide för att välja kikare.

Kolla efter kikare, priser och omdömen hos Outnorth