Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Karta och sjökort för kajakpaddling

Calazo Tyvekkartor över Blekinge
Calazo Tyvekkartor över Blekinge

Någon form av karta eller sjökort vill man oftast, och kanske även bör man, ha med sig när man är ute och paddlar. Terrängkartan (gröna kartan) och Sjökort är de klart vanligaste bland paddlare. Båda sorterna har för och nackdelar. På sjökorten och båtsportkorten finns alla prickar, leder, fyrar, fyrsektorer, bottenförhållanden som inte finns på landkartorna. På terrängkartorna finns mer landinformation; hus, byar, höjdkurvor med mera.

Som så mycket annat blir det gärna en antingen-eller-diskussion där det ena är det enda som går att använda och det andra nästan helt oanvändbart 🙂 För paddling funkar båda alldeles utmärkt och det handlar mer om en vanesak vilket man väljer. Jag tror dock att många har lättare för terrängkartorna eftersom det som regel är lättare att hitta lägerplatser på dem och se var det är/inte är hus, dessutom håller de flesta även på med landaktiviteter och har därmed vana vid landkartorna.

Största fördelen med sjökorten är i områden där det finns mycket prickar & fyrar och annat som hjälper till för navigeringen. Djup- och grundmarkeringarna kan man förvisso ha nytta av för att se var det kan tänkas bli stökigt men annars räcker det som regel med att det är markerat som vatten så går det att ta sig fram med kajak… För mer avancerad och noggrann navigering är det givetvis bättre med så mycket info som möjligt och då är det kanonbra med fyrsektorer, fyrkaraktärer med mera.

både sjökort och landkarta
När vi är ute har ofta en av oss sjökort och den andra terrängkarta. Det blir en bra kombination där båda kan hjälpa till med navigeringen och vi får med fördelarna från de olika typerna.

laminera
Vi har tidigare kört ut en hel del kartor från terrängkartan på cd där vi lagt in en del lägerplatser, vattenställen och annat. Dessa har vi skrivit ut dubbelsidigt på a3 som vi sedan laminerat, de håller skapligt länge då och är enkla att ha under däckslinorna direkt utan fodral. Ganska smidigt, men nu har vi mer och mer gått över till större Tyvekblad.

skala
Vilken skala ska man ha då? Terrängkartan och de flesta sjökort är som standard i skala 1:50000. Alltså 1cm på kartan är 500 meter i verkligheten. Det räcker väldigt långt och man får med mycket detaljer. Det finns mer detaljerade kartor, men de behövs knappast annat än för speciella förhållanden. Det finns även grövre kartor, skala 1:100000 är ganska vanligt och det kan räcka långt, speciellt vid längre paddlingar där man kanske inte snirklar inne bland de minsta öarna och kanske inte vill ha med sig eller byta kartblad hela tiden.. Jag tycker en översikt i skala 1:250000 är bra för grovplanering. Sen är det skönt om de kartor man använder mest har samma skala så man slipper fundera på det. En snabb blick på kartan och man vet ungefär hur långt det är till nästa udde utan funderingar och mätningar.

tåliga tyvekkartor
Senaste 5-10 åren har det kommit en hel del kartor i plastmaterialet Tvyvek. Tyvek är tokigt hållbart även i tunna tjocklekar och går nästan inte att slita sönder. Tyvek tål även att vikas nästan oändligt många gånger. Numera finns både sjökort och landkartor över stora delar av Sverige. Utekartan har haft Tyvekkartor ett bra tag och Calazo har precis kommit igång. Vi har haft våra Tyveksjökort över hela västkusten i 4-5 år tror jag det är och de håller kanonbra. Det är ganska stora blad så de får vikas för att få ner i kartfodral. Som regel är det tryckt kartor på båda sidorna vilket gör att man täcker in riktigt stora områden på varje blad vilket ger både färre kartblad att ta med ut, men även mindre hyllmeter hemma 🙂

nätkartor
Nu går det även att skriva ut detaljerade kartor från t.ex. Hitta.se och Eniro.se. Med lite pyssel kan man här täcka stora områden. Eniro har även sjökort. Kan dock vara lite väl pyssligt att få till rätt skala och så, men för kortare turer eller som översikt kan det definitivt räcka bra.

kartfodral
Om kartorna inte är laminerade behöver de skyddas i nån form av fodral. Det finns alla möjliga storlekar och varianter på det temat. Vi använder fodral som är lite drygt a3 i storlek. De som vi använder nu är från Sealline och känns skapligt rejäla, men även Ortlieb och NRS gör fina kartfodral (som dock gulnar ganska fort). Vi har även som regel Tyvekkartorna i fodralen, inte för att de behöver skyddas med det är lättare att hålla ordning på dem där än under däckslinorna. På kartfodralen finns bra fästpunkter som gör dem lätta att fästa och plocka bort.

Kolla efter kartor hos Outdoorexperten

5 svar på ”Karta och sjökort för kajakpaddling”

  1. Hej
    En suverän uppsättning kartor jag har liggande, är hopp i landkartan, en gammal sak tryckt 1977. Men tyvärr tror jag den är svår att få tag i gavs ut av Liber kartor.

    Svara
    • Finns en del riktigt bra äldre skärgårdskartor. Vi har en gammal (15år) som jag tror heter just Skärgårdskarta över Misterhult. Där är både landinfo, en hel del sjöinfo, toaletter, vattenpåfyllning, dass och lite annat med. Suverän.

      Svara
  2. Hej! Ni skriver att ni haft tyveksjökort i flera år. Menar ni riktiga sjökort? Jag hittar bara förenklade av typen Utekartan, Calazo etc.

    Svara

Lämna ett svar