Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fenn mako xt surfski

Erik i Surfski med plattpaddel, skulle klart varit med vinge... ;-)
Erik i Surfski med plattpaddel, skulle klart varit med vinge… 😉

Vi köpte en surfski för att testa lite. Den vi hade var en kopia av en Fenn Mako XT kanot. Kopian var byggd i Sverige av Magnus Siverbrant. Vi köpte den av Erik Wildenstam. Paddlade den mest på Västersjön här hemmavid.

Den är cirka 580 lång och cirka 50cm bred, jag har för mig att den vägde runt 17 kilo eller nåt sånt, så den var lätt att hantera på/av bilen.

Det är en snäll surfski, stabil och trygg även för oss som är vana vid stabila havskajaker. Känns även lättdriven även med oss slöpaddlare i.

Men jag tror inte vi hade varit så tuffa i den när vågorna blivit lite större än de små knappa halvmetersvågor vi upplevt i sjön.

Vi sålde den vidare till Fredrik Wangler eftersom vi inte paddlade den så mycket. Tycker det blir ganska obekvämt att sitta med vatten runt rumpan hela tiden. Säkert mycket skönare vid varmare breddgrader. Dessutom är det sällan det blir surfskivågor i svenska farvatten.

Ett argument för Surfski är ibland att det är så lätt att ta sig ur/av kajaken upp igen efter en eventuell vurpa och det är ju såklart bara att hoppa upp igen, sätta sig och paddla vidare. I alla fall i teorin, i praktiken lär det kanske gå lite vågor och vara stökig sjö och då tror jag inte det är så himla lätt längre… Men man ser sällan surfskipaddlare i sverige i vågor, de flesta har det nog mest som motionskajak på plattvatten eller som en ren badleksak.

Eftersom man sitter i en vattenpöl när man paddlar surfski och att de i sverige inte används särskilt med mycket för surfing kallas de även BIRK – blötirumpankajak 😉

Massor med mer info om surfskipaddling finns på www.surfski.info

Mer om Om Fenn Kayaks finns på: www.fennkayaks.co.za