Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Clapotis SeaKayak – en modern havskajak

Clapotis sea kayak

Clapotis – en kajak som inte är så vanlig. Våren 2005 fick jag chansen att köpa en (av 5) Clapotis Sea Kayak byggd och konstruerad Johan Linder. När detta skrivs har jag paddlat den relativt flitigt i drygt fem säsonger. Jag är mycket mycket nöjd. Ett tag önskade jag mig en till, det behövs inte längre för den finns nu i samlingen sen början av mars 2010.

Clapotis sea kayak konstruerad och byggd av Johan Linder
Men varför är den så himla bra då? För det första så är den väldigt välgjord, sen är den extremt lättmanövrerad med ett skrov med mycket rocker, sen är den lättdriven oxå. Detaljer som flushade luckor, inbyggd fotpump med bra fotstöd, rejäl sittbrunn för bra benarbete med mera. Här finns många detaljer att kika på de för de ”vanliga” kajakproducenterna! Måtten är: 520 cm lång, 54cm bred och totalvolymen är 380 liter. Reglerbar skädda. Vikten hamnade på 22 kilo vilket får anses mycket bra med tanke på alla däcksbeslag, integrerad sits, inbyggd fotpump med mera.

Det verkar som de flesta som har sett Clapotisen instämmer i att det är en oerhört genomtänkt kajak, och de (få) som fått chansen att provpaddla den verkar samstämmiga på den punkten oxå… Testa en om du får chansen!

Stor integrerad sittbrunn

Stor rejäl sittbrunn med inbyggd trasfövaring! sitsen är skottvägg bakåt vilket gör att i stor sett inget vatten blir kvar om man lyfter fören för att tömma. ”Sittbrunnen blir som synes stor, men inte av den fåniga ’nyckelhålssorten’ där man ofta inte kan jobba med knäna ihop i ’racing’ ställning för att det är för smalt.” skriver Johan i byggdagboken. Och att det går att sitta kvar i stor sittbrunn även i lite bus visas på bilden nedan…

clapotisstaende.jpg

Konstruktören visar att kajaken funkar även i vågor och i lite ovanligare positioner.

Fotstöd med inbyggd fotpump

Lättreglerat fotstöd med inbyggd fotpump. Dessutom inbyggd under-däck-förvaring för fika, handskar eller vad man nu vill ha tillgängligt.

Liten inbyggd kompass. Varför ha en stor, tung och klumpig långt fram? När man kan ha en liten smidig nära. Sticker dessutom inte upp särskilt mycket och är i vägen.

Många däcksbeslag finns det.

Läs mer om bygget och Johans tankar kring det här.

Clapotisen åkte vidare till ny ägare 2018, men den i kolfiber finns kvar.

Lämna ett svar