Tidigare kajaker

Här lite om de kajaker vi haft och paddlat tidigare. Läs om våra nuvarande kajaker här.

2007-2007 Surfski, en kopia av en Fenn Mako XT. Pinnade på rätt bra även med oss i. Svänger rejält med det underliggande rodret. Men det är inte skönt att sitta blöt alltid. Surfski är nog skönast i varmare vatten. Kanske ska ha en “vanlig” motionskajak istället? Surfskin såldes hösten 2007 till ny ägare i Stockholm.

2003-2006 NDK Romany I mars 2003 köpte vi en begagnad Romany från Nigel Dennis Kayaks. Det är en kortare, och även i övrigt, mindre kajak än t.ex Buccaneer och användes mest för dagsturer och kortare övernattningsturer.
Romanyn blev paddlad ganska flitigt och var med på en hel del turer, för längre turer än 4-5 dagar krävs det dock att man tänker igenom packningen en extra gång, eller kanske 2. Romanyn är som sagt mycket trevlig att paddla, den är lätt att manövrera, rolla och leka med och samtidigt uppför den sig väldigt väl i de flesta typer av sjö. Den är väldigt låg bakom sittbrunnen och detta, i kombination med att man sitter lite längre fram i sittbrunnen än på många andra kajaker, gör det väldigt lätt att luta sig bakåt när man t.ex. rollar. Den är även låg framtill vilket gör att man paddla med väldigt låg paddelföring om man vill det. Både jag & Pia trivdes väldigt bra i den, men den har fått lämna plats åt annat.

Pia i NDK Romany i Bohuslän, oktober 2003
Pia i NDK Romany i Bohuslän, oktober 2003

2004-2006 WF Kayaks Qaanaaq 512 I början av maj 2004 provpaddlade vi Qaanaaq 512 och köpte en helsvart sådan med liten sittbrunn. I dagsläget den kommersiella kajak som är mest lik en riktig grönlandskajak. Den känns definitivt rolig. En mycket livlig kajak som reagerar snabbt på kroppens och paddelns rörelser. Perfekt för rollar, lek och annat kul. För övernattningsturer får man dock packa väldigt snålt, men det ska nog gå det med. Läs vad Björn Thomasson tyckte efter sin första provpaddling här. Kajaken byggs av WaterField Kayaks i Japan och säljs i Sverige av Orust Kajak. Eftersom vi tyckte den paddlades alldeles för lite sålde vi den i januari 2006, förhoppningsvis får den komma ut på vattnet lite mer med den nya ägaren.

Pia i Qaanaaq, Skälderviken, maj 2005
Pia i Qaanaaq, Skälderviken, maj 2005

2004-2005 NDK Romany Explorer
En Explorer ingick ett år i samlingen. Den kändes väldigt bra och uppför sig mycket bra i de flesta typer av sjö. Kajaksport-luckor gör att det alltid är heltorrt i packutrymmena. Snedställt aktre skott i sittbrunnen gör den väldigt lätt att tömma. Snyggt med integrerad Silva-kompass. Denna kajak är storebror till vanliga Romany. Pia tycker den känns för stor för henne. Jag trivdes dock bra i den, och har paddlat den en hel del. Explorern fick ge plats till en Clapotis våren 2005.

Erik i NDK Explorer, St Anna, maj 2005. Foto: Magnus Henriksson
Erik i NDK Explorer, St Anna, maj 2005. Foto: Magnus Henriksson
Pia paddlar NorthShore Mistral i Fjällbacka
Pia paddlar NorthShore Mistral i Fjällbacka

2002-2004 NortShore Mistral Under sensommaren 2002 provade vi en NorthShore Mistral på Orust. Och den fann både jag och Pia tilltalande. Vi köpte en sådan och trivdes bra med den, rolig att paddla, lättsvängd och relativt lättrollad. Dock svårt att få rum medlångfärdspackning, men 4-5 dagar klarade man med lite god packdisciplin. Tanken var dock att ha den mest på dagsturer och kanske kortare övernattningsturer. Under vinterhalvåret fick den vara med och bada bassäng med jämna mellanrum. Efter att kompisar provat Mistralen undrade de om den var till salu, vilket slutade med att den försvann i februari 2004.

2002-2004 Pyranha Inazone I december 2002 köptes även en begagnad forskajak, en Pyranha. Använde den i bassäng ett par gånger och i en liten å hemmavid. Men jag satt kass i den oxå, så vi sålde den vidare.

1999/2000-2003/2005 NorthShore Buccaneer.
Ja, helt plötsligt hade vi 2 engelska kajaker istället för 2 svenska. Detta bytet gjorde att paddlandet fick en helt ny dimension och paddlingen blev avsevärt mycket roligare. Med de nya kajakerna var även paddlingen rolig, de gick att svänga genom att man rörde sig, lutade kajaken, tog ett styrtag osv..
I Buccaneeren satt vi bra och hade bra kontakt med kajaken. Den är lättmanövrerad och går att svänga runt snabbt genom att man kantar den. Buccaneren är stabil både med och utan last. När vi bytte tyckte vi det var en liten kajak, och att packvolymen minskade med ca 70 liter märktes vid första veckoturen. Nu har vi insett att Buccaneeren är en stor kajak med gott om plats och det är inga problem att få ner packning för längre turer. Buccaneeren stampar en del i motsjö och har ett ganska stor och hög för som kan göra den ordenligt vindkänslig. Den ena såldes 2003 till förmån för en NDK Explorer. Den andra Buccissen såldes 2005 och ersattes av en Ellesmere.

2000-2004 Kavat Under 2000 byggde jag mig även en Kavat efter ritningar från Björn Thomasson. Det är en trevlig kajak som är väldigt stabil, hyfsat lättmanövrerad och lättdriven. Anledningen till att jag paddlade den alldeles för lite var bl.a:

  • Inga skott och luckor (vilket jag ångrar att jag inte byggde in)
  • Jag gjorde en dålig sits (en baggis att göra en ny, men jag fick inte fått tummarna loss)
  • Jag har dåligt stöd för mina knän (ska sätta i “vingar” i sittbrunnen, men har inte kommit loss med det heller)
  • Skulle jag byggt en Kavat idag skulle jag gjort sittbrunnen mindre, typ 65x40cm istället för 80x40cm.

Kavaten såldes i mars 2004, den låg tyvärr mest och samlade damm; hoppas den får komma ut på vattnet lite mer med sin nya ägare.

Min hemmabyggda Kavat väntar på att få komma ut på en vinter påVästersjön
Min hemmabyggda Kavat väntar på att få komma ut på en vinter påVästersjön

2002-2002 Silhouette Våren 2002 hittade jag en begagnad Foster Rowe Silhouette och tänkte att det kunde vara en lämplig kajak för mig. Efter en kortare provpaddling köpte jag den. Jag paddlade en hel del med den men blev aldrig riktigt kompis med den varför den såldes under sommaren. Jag tyckte den kändes “vippig” initialt, sitsen och ryggstödet var dåligt. Det är dock mycket bättre på nuvarande Foster-kajaker och kvaliteten har nog blivit mycket bättre nu när de tillverkas av Seaward Kayaks. Den enda begagnade kajaken som vi sålt med vinst 😉

Silhouette på Svinskär i Misterhults skärgård
Silhouette på Svinskär i Misterhults skärgård

2000-2001 Prijon Alien 2000 hittade jag en forskajak, Prijon Alien, på annons, tyckte det lät som en rolig leksak så den inhandlades. Dessvärre satt varken jag eller Pia bra i den så den var bara med på några bassängträningar innan den såldes igen.

1998-1999/2000 VKV Offshore
Vi köpte oss varsin (våra första egna kajaker!!) VKV OffShore våren 1998 och var oerhört nöjda med dem, de är välgjorda och rymmer massvis med packning och de är lätta att få upp hyfsad fart i.

VKV OffShore på Immeln
VKV OffShore på Immeln

Vi paddlade dem i 2 säsonger, sen fick Pia prova en NorthShore Buccaneer vid en tur med Näsets Paddlarklubb och tyckte den kändes mycket bättre än OffShoren. Vi köpte då en sådan till henne.
Eftersom Pia inte paddlade så mycket på vintern så fanns det gott om tillfällen för mig att testa hennes Buccaneer. När våren (2000) kom köpte jag mig oxå en Buccaneer och sålde OffShoren.
VKV OffShore är en välbyggd och välgjord kajak, men för många är det dock en ganska stor kajak, speciellt om man inte har mycket last i den. I och med den stora volymen och höjden kan den, trots roder, vara besvärlig att hantera i vind och sjö. Och det är inte en kajak som är lättmanövrerad.

Till våra nuvarande kajaker

(080218)