Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kajak

en ganska viktig pryl…

Kajak är en ”ganska” väsentlig del när det gäller kajakpaddling 😉 Att välja kajak kan vara väldigt enkelt, men kan också bli hur svårt som helst och en livslång uppgift… Paddling kan man komma igång med utan några större slantar men det går också att handla på sig hur mycket prylar som helst. (Läs Vad kostar det att paddla kajak).

Köp kajak hos Outdoorexperten eller Outnorth

Det enklaste – Köp en kajak och var nöjd

Ett sätt som man kan tillämpa när man ska köpa kajak är att bara köpa första bästa som inte är extrem på något vis, lagom lång och bred. Och sen paddlar man den och är nöjd i massor av år… Om man vill alltså. På detta viset kan man komma igång snabbt och så kan man fundera på nästa kajak medan man paddlar. Nog faktiskt ett av de vettigaste sätten att börja paddla kajak på och komma igång snabbt. Efterhand kommer man på hur och var man vill paddla och om/att man vill ha en annan typ eller en kajak till! Läs Köp första kajak du ser och sätt igång med paddlingen.

Många kajaker på "parkeringen"
Många kajaker på ”parkeringen” på Stockenträffen
Paddla, campa, surfa
Paddla, campa, surfa

Lusläs allt och provpaddla
Sen kan man göra det här med kajakval väldigt svårt och det kan ta låång tid. Man kan börja med att läsa igenom alla tekniska specifikationer och på så sätt försöka hitta rätt kajak.

Det bästa för att hitta rätt kajak är nog att provpaddla så många olika som möjligt, de flesta försäljare och uthyrare kan låna ut eller hyra ut kajaker för provpaddling. I kajakklubbar, på kajakträffar kan man ofta få prova andras kajaker. Paddla helst både med och utan packning om det hinns med och gärna i olika vind och sjöförhållanden. Ju fler kajaker man paddlar och ju mer man paddlar desto säkrare blir man nog på vilken typ av kajak man vill ha och vilken typ av paddling man vill hålla på med.

Oftast stämmer första intrycket av en kajak och håller över tiden, men jag tycker ändå det tar ganska många turer i en kajak, med olika mängd last och olika vind- och vågförhållanden innan jag lyckas bestämma mig om jag verkligen gillar den eller inte.

Ska man provpaddla sig igenom alla möjliga kajaker som finns så lär det dock ta en hiskelig tid och förmodligen kosta en bra slant, men det är andra sidan ett angenämt nöje!

Bra andrahandsvärde
En fördel med kajaker är att de sjunker ganska lite i pris. Så om man vill byta förlorar man som regel inte så mycket ekonomisk på det. Man kan alltså köpa en kajak, paddla med den en säsong och sen byta till nästa utan att det kostar skjortan.

Köp där du är nu!
Klart vettigast för de allra allra flesta är att köpa en kajak som matchar där du är idag. Som du känner dig stabil och trygg i. Köp inte en för rank kajak som du tror du kommer bemästra om ett par år. Det kommer troligtvis inte ske då 🙂 Bättre att köpa rankare eller svårare kajak på annat sätt när du är där. De flesta köper ju inte kläder som man tror sig komma i om ett par år 😉

Tips från andra
På t.ex. Facebook, fikabordet, parmiddagen, utsidan.se osv. kan man följa diskussioner om vilken som är den bästa kajaken och även läsa recensioner av en del kajaker. Vissa klubbar har sidor där medlemmarna har sagt vad de tycker om sina kajaker (t.ex. Tjörns Kajakklubb). Fördelen med dessa uppgifter är att de är från vanliga paddlare som inte har något eget ekonomisk intresse i att nån annan köper just en sådan kajak. Uppgifter på vissa tillverkares/försäljares sidor ska man i vissa fall ta med en (stor) nypa salt. Det kan vara så enkelt att de rekommenderar en viss kajak bara för att de har bäst marginaler på just den modellen 🙁 eller för att de är den enda de säljer.

Man bör förvisso ta uppgifter även från andra användare med en stor nypa salt; många hävdar att just deras modell är bäst utan att ha provat så mycket annat. Och detta gäller som bekant inte bara kajaker utan det mesta. Man vill försvara, och få bekräftat, sitt val helt enkelt.

Och för att en kajak passar mig bra betyder det inte att den passar dig bra… Sen är det väldigt många som bara tittar på priset och anser att ju lägre pris (eller högre) desto bättre måste det vara. Så är det ganska sällan.

Och på forum är det periodvis vissa som hörs mest, på utsidan är det t.ex. inte ovanligt att några bråttompaddlare rekommenderar alla att paddla med vingpaddel och motionskajak för det är ”bäst”. Eller att några roll & vågtroll hävdar att just deras kajakmärke och modell är bäst osv… en Bäst är att försöka få råd och tips från någon som funderar i samma banor som en själv och som använder prylarna ungefär som man själv tänkt sig.

Skädda eller roder?
är en frågeställning som dyker upp på alla kajakdiskussionsforum med jämna mellanrum. Och som man ofta får väldigt bestämda svar på, men dessvärre är svaren som regel inte samstämmiga.
Vad man själv väljer får man prova sig fram till; vissa klarar sig inte utan roder, medan andra absolut inte vill ha ett. Själv var jag helt övertygad om att roder var ett måste när jag köpte min första kajak. Numera paddlar jag oftast kajaker med reglerbar skädda och trivs alldeles utmärkt med det. Men om en kajak ska ha roder eller inte beror ju inte enbart på tycke och smak från paddlaren, det är ofta så att kajaken är konstruerad för att paddlas med roder eller konstruerad för att inte behöva ha roder.

På utsidan.se’s forum diskuteras detta med skädda eller roder ganska ofta, ibland dyker det upp en del roliga kommentarer, t.ex. ”att paddla en kajak med roder är som att cykla med stödhjul” eller ”att paddla kajak utan roder är som att cykla en cykel utan styre”.

Chris Duff, som bland annat paddlat runt Irland, Storbrittanien, Nya Zealands sydö m.m. paddlade turen runt Nya Zealands sydö (dryg 2500km) i en kajak utan vare sig roder eller skädda. Och de förhållanden som han paddlade i där är nog bland de besvärligaste man kan tänka sig så med bra teknik och en bra kajak klarar man sig långt utan vare sig roder eller skädda.
Men det är klart; ska man långt och/eller  vill förflytta sig snabbt så är ett roder bra, då kan all energi läggas på att driva kajaken framåt.

För egen del har jag nog börjat vekna lite i roderfrågan. Med vingpaddel och/eller i förhållanden med vind utan vågor hade det varit skönt då och då.

Sittbrunn
En sittbrunnsöppning är bra att ha så att man kan komma i kajaken, men hur stor ska öppningen vara? Här finns alla varianter från 40x40cm (extremt liten) till 45x100cm (gigantisk). Den extremt lilla sittbrunnsöppningen är givetvis svårare att komma i (och ur) än vad den jättestora är.

De stora öppningarnas fördel är just att det är lätt att komma i och ur kajaken och de små öppningarnas fördel är att när man väl sitter på plats så trillar man inte ur så lätt och har dessutom lättare att få bra kontakt med kajaken. En annan fördel med stor sittbrunn är att man då kan jobba mer effektivt med benen, en anledning till att motions och tävlingskajaker oftast har stor sittbrunn. En stor fördel med en liten sittbrunn är att man kan ha kartan eller kartfodral fäst under däckslinorna framför sittbrunnen och se kartan bra utan att behöva böja sig fram alternativt dra kartan bakåt. Detsamma kan gälla för godispåsen och/eller dricksflaskan. Med liten sittbrunn går det ofta att ha knän och ben både i mitten och utåt sidorna för skön variation.

Bra kontakt med kajaken för höfter, knän och fötter är en stor fördel (i stort sett ett måste) om man vill lära sig manövrera kajaken lite bättre och t.ex. lära sig eskimåsväng och andra lite mer avancerade och roliga paddeltag.

Men det finns även stora sittbrunnar där man kan få bra kontakt med kajaken för att håll sig kvar vid eskimåsväng och avancerade manövrar. Även här gäller; prova, testa och prova igen för att se vad som passar bäst.

Tyvärr är det många kajaker som har mittimellan-storlek på sittbrunnen där man blir väldigt låst i sin sittposition. Kan vara bra om kajaken ska manövreras och rollas mycket. Men för de flesta ägnar man ju mer än 95% av tiden åt att paddla framåt och då är det lite synd att sitta låst i grodposition och inte kunna variera sig. Tror många hade gillat en riktigt stor sittbrunnsöppning där man ändå kan hålla sig fast om det behövs istället för de lite tramsiga varken-eller-sittbrunnarna a la nyckelhål.

Storlek
Det finns kajaker i alla möjliga storlekar och varianter. De flesta 1-manskajaker ligger runt 5 meters längd, men det finns de som bara är 4 meter och det finns de som är drygt 6 meter.

Bredden kan oxå variera ordentligt; de flesta har en bredd på cirka 55cm, men allt mellan knappt 50cm och uppåt 70cm finns.

Sen kan kajaker vara mer eller mindre höga också. Ju högre de är desto mer vind fångar de och desto mer packvolym har de.

Hur stor kajak man ska ha är också en sak man bör bestämma. Ska man bara paddla kortare dagsturer alt. helgturer finns det ingen anledning att skaffa en kajak med gigantisk packvolym. Jag tycker oftast det är roligare med en lite mindre kajak eftersom den är lättare att hantera både i vattnet och på land.

Många (de flesta) köper en kajak som ska klara flerveckorsturer och sen är man bara ute på nån enstaka övernattningstur; resten av tiden släpar man runt på massa tom volym som man inte har någon nytta av. Och det är ju så att all den där volymen som man fyller med bra-att-ha-prylar blir helt plötsligt ganska tungt att paddla runt med och gör den lättmanövrerade kajaken betydligt mer tungmanövrerad…

Det har också blivit ganska populärt med grönlandskajaker eller kajaker som är väldigt låga och har väldigt låg volym. Riktigt roliga att rolla med och fungerar även okej för vanlig paddling. Dock rätt så obekväma för de flesta och så är det inte så himla skönt att vara blöt om midjan hela tiden. Fast som andra eller tredje lekkajak är de inte helt fel 😉

Stabilitet
Två saker som spelar in när det gäller en kajaks stabilitet är skrovformen och bredden. De flesta, både nybörjare och erfarna, gillar som regel en stabil kajak som gör att man känner sig trygg både på plattvatten och vågor. I en stabil kajak kan man släppa paddeln, ta fram kameran och kikaren utan problem. Jag tycker det känns bra med en kajak som känns någorlunda stabil även med lite (i stort sett ingen) packning eftersom jag ofta paddlar med bara dagsturspackning. Att behöva barlasta sin kajak varje gång man ska ut utan packning tycker jag känns helt galet, men det finns vissa som gör det och tycker det verkar vettigt…

Sits & kontakt
Det är väldigt viktigt att man sitter bra i sin kajak. Tanken är att man ska kunna paddla många timmar utan att behöva få ont i kroppen. De flesta sitsar kan man dock fixa till med liggunderlag och skummaterial för att passa perfekt. Att köpa första bästa kajak som man sitter bra i kan vara ett bra drag. Att fixa bra stöd och kontakt om man vill går oftast även det med liggunderlag, skum eller annat.

Vid knän kan vara lite besvärligare att fixa om man har för stor sittbrunn, men det går att sätta dit egna ”vingar”.

Fotstödet kan vara lite besvärligt att fixa själv, speciellt om kajaken har roder, men även här går det mesta att ordna. På kajaker utan roder har man ofta fotstöd precis ute vid skrovsidan (keepers) och får sitta lite grodlikt med benen men det finns andra varianter, i de flesta motionskajaker har man bra fotstöd i mitten av kajaken. Viktigt är att fotstödet är rejält och inte sviktar för att kunna få en så pass effektiv paddelteknik som möjligt.

Skott och Luckor
De flesta kajaker som tillverkas/konstrueras för att användas i havet har vattenäta skott och luckor. Om man skulle tippa runt och behöva gå ur kajaken så är det bara sittbrunnen som blir vattenfylld. Detta gör det mycket lättare att tömma ut det vatten som kommer in jämfört med när hela kajaken är helt öppen framåt och bakåt från sittbrunnen. Det känns oftast betydligt tryggare att paddla en kajak med vattentäta skott än en utan.

Jag tycker själv det är krångligt att packa en kajak utan skott och luckor. Det är mycket enklare & smidigare att packa genom luckor i däcket, men det är förvisso en vanesak.

En del kajaker har fikaskott, som oftast är ett litet vattentätt utrymme precis bakom sittbrunnen som packas genom en liten lucka. Det går att komma åt innehållet under färd, i alla fall om det inte går alltför mycket sjö. När man är ute på kortare tur (dagstur) får man plats med allt i fikaskottet; fika, ombyteskläder, termos, toaspade, toapapper, vattentät påse med plånbok, mobil m.m. Allt ligger då stilla i kajaken även om det går högre sjö eller om man vill öva rollar eller annat som gör att kajaken lutar på ena eller andra hållet. Annars är det lätt hänt med lite packning i kajaken att sakerna far omkring om de ligger i ett stort skott.

En nackdel med fikaskott kan vara att man inte kan packa de riktigt stora och tunga sakerna närmast sittbrunnen och att kajaken blir tyngre samt att man har en extra lucka som är i vägen.

De senaste åren har det blivit vanligare med fikalucka både fram och bak, så en kajak kan alltså ha fyra luckor. Kan förvisso vara bekvämt men dels så ser det ju skumt ut, nästan mer luckor än däck på en kajak och så väger det såklart mer, är en lucka till som kan läcka osv.

Hur stora luckor vill man ha då? Det här är också en vanesak. Vi har de flesta varianter och man vänjer sig rätt fort. Kommer man från kanadensare så tycker man såklart alla luckor är små 🙂 Det är smidigt med en stor lucka för lite större prylar men annars anpassar man lätt storleken på packpåsar med mera. En fördel med små luckor är att de eventuellt håller emot bättre om det blir riktigt stor sjö, men de flesta av oss är ändå inte ute på vattnet då.

Alla kajaker är Kompromisser
Men alla kajaker får man kompromissa med något, det finns ingen kajak som är optimal under alla förhållanden. Det optimala hade klart varit en kajak som är bäst på allt; snabb, lättmanövrerad, extremt riktningstabil, sväljer oerhört med packning, väger i stort sett ingenting, tar ingen vind, lättsurfad, lättrollad osv… Men den finns inte…ännu 😉

Ur boken ”Kayaker’s little book of Wisdom” kommer följande citat som jag tycker är bra: ”There is no one tool for every job. The same applies to kayak designs”. Med andra ord ”behöver” man flera kajaker 😀

Material
Kajaker kan byggas i alla möjliga material, de vanligaste om man köper en färdig kajak är att den är gjord i glasfiberarmerad polyesterplast (kallas oftast glasfiberkajak) eller i polyetenplast (kallas oftast plastkajak, ibland av de elaka, hinkplastkajaker). Polyetenplastkajaker blir mer och mer vanliga och de är oftast billigare än glasfiberkajaker.

Bygger man själv kan man bygga med träribbor, skumribbor eller plywood som kläs med glasfiberväv och epoxi eller varför inte bygga som de gjorde (och fortfarande gör) på grönland med ett träskelett som täcks med duk.

Bygger man själv blir kostnaden lägre så länge man inte räknar sin egen arbetstid. Räknar man egen arbetstid blir det nog avsevärt billigare att köpa en färdig kajak. Den stora fördelen med att bygga själv är att man kan anpassa kajaken precis så som man vill ha den och så blir de oftast mycket fina, speciellt om man bygger med träribbor eller fin plywood.

Färg
En del tycker inte färgen spelar någon roll och andra tycker det är bland det viktigaste. Även här finns det massor av åsikter. För egen del gillar vi färgade prylar, gärna finfärgat(orange, grönt, och blått) såklart. Tycker det är snyggt med klara färger överlag och dessutom syns de klara färgerna bra vilket är bra om man inte är alltför hemlig av sig och inte vill ha stora båtar ovanpå sig. En del tycker att man absolut inte kan ha en kajak med vitt däck för då blir man bländad. Så är det kanske om man är väldigt ljuskänslig men vi har haft 2-3 helvita kajaker som paddlades ganska mycket och aldrig tänkt på det som ett problem. Det är nog värre med reflektioner från vattnet då och så finns det ju solglasögon.

Övrigt
För egen del tycker jag det är otroligt roligt med en kajak som är lättmanövrerad och som ger bra ”utdelning” när man lutar och kantar kajaken.

Men hur en kajak ska vara i slutändan beror ju helt på hur man ska använda den, är man ofta ute på riktiga lååångturer med massvis av packning och ska paddla långt varje dag då ska man kanske satsa på en kajak med gigantisk volym, som är extremt riktningsstabil, snabb har roder osv….

Läs också Vad kostar det att paddla kajak.

Jag har lagt upp lite text om våra kajaker här

Bra läsning om att välja kajak finns hos Björn Thomasson där det även finns massa annan info om paddling, bygge och paddling i största allmänhet.

Hos Orust Kajak finns en sida om ”Olika sätt att bygga kajak” som kort tar upp olika material som används för kajakbygge.

Länkar till kajakförsäljare, byggsidor och annat finns under länkar.

Köp kajak hos Outnorth

Hyfsat välfylld kajakparkering på Valö. En kajak fyller inte en ö men flera kan göra :)
Hyfsat välfylld kajakparkering på Valö. En kajak fyller inte en ö men flera kan göra 🙂