Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Friluftskök – varm mat vill man ha

Friluftskök, stormkök, kastruller och sånt där. Varm mat vill man oftast ha.

Ett friluftskök som funkar ute i naturen behövs, i alla fall om man tänker vara ute lite längre än en dagstur.

I och för sig klarar man sig långt med termos, mattermos och mackor 😉 Fast de flesta tycker nog det är rätt praktiskt att kunna tillaga nåt varmt mellan mackorna, termosdrycken och energikakorna.

Precis som med det mesta annat finns det massor med alternativ när det gäller kök och brännare. Några frågor man kan ställa sig är:

  • Markstående/Fristående eller toppmonterat kök?
  • Superlätt eller jättetungt?
  • Bränsle? Gas, t-röd, bensin, gas, ved?

Här kommer en kort genomgång av några av de olika varianter som finns.

Toppmonterade brännare
De superlätta små toppmonterade gasbrännarna väger ofta under 100 gram. De blir lätt lite instabila, speciellt på en stor gastub, men har man plant underlag och/eller extra gasflaskben funkar det bra. Främst lämpade för mindre grytor, oftast lite svårt att få till vettigt vindskydd. Perfekt som reservbrännare eller extra-”platta”. Några exempel på brännare i denna kategori är Primus Firestick, Optimus Crux & MSR Pocket Rocket.

Toppmonterade vattenkokarkök
Vattenkokarköken består av en kompakt gasbrännare, oftast en liten  kastrull under litern (men ibland upp till 1,5 liter) med värmeväxlare. De har som regel inbyggd tändning, lock medföljer och man får plats med liten gasbehållare, spork och brännaren i köket. Lite elakt att kalla dem vattenkokarkök för de går faktiskt att laga mat på också även om kastrullerna som regel är ganska smala. Här var Jetboil först ut och har flera modeller men nu har även Primus ETA-lite, MSR har Windburner & Reactor. Smidig allt-i-ett-lösning men som kanske främst lämpar sig för dryck och påsmat.

Fristående markkök
Kallas ibland spindelkök, är alltså en brännare med 3-4 ben som fälls in/ut. En del gasbrännare har inbyggd tändare andra inte. En del har bred brännare andra smal. Bred brännare är att föredra då det värmer en större yta på kastrullerna. Bland de fristående köken finns både gas, flytbränsle, multibränslekök och rena bensinkök. De markstående köken är egentligen de som känns mest flexibla. Här är det enkelt att plocka den brännare man vill ha och kombinera med olika kastruller till.

Klassiskt Trangiakök. Fungerar oftast utmärkt i alla typer av väder
Klassiskt Trangiakök. Fungerar oftast utmärkt i alla typer av väder

Stormkök
De allra flesta har nog kommit i kontakt med ett klassiskt svenskt stormkök från Trangia. Med Trangia har man allt i ett, brännare, vindskydd, kastruller, tage/tamoj/handtag. Kör man i originalutförande med t-spritbrännare är det nog också ett av de mest driftsäkra alternativen. Man kan tycka Trangia är lite klumpigt och då finns det massor av andra alternativ. Trangia finns även med gasbrännare för smidigare lösning. Och även olika materialalternativ och storlekar. Dessutom otal kopior av blandad kvalisort.

Vedeldade kök och vattenkokare
Vedeldade kök är ofta bara några plåtbitar som vindskydd/kastrullstöd och så eldar man i mitten. Ganska o-tech och lite skoj. Fast i längden rätt trist att leta eller fixa massa pytteved. Vi hade en KellyKettle ett tag, det är en vedeldad vattenkokare kan man säga. Rätt kul faktiskt och fungerade riktigt bra, är lite sugen på en sådan igen. Även med Kelly blir det lite pyssel med ved- och kottsamlandet och sen luktar man konstant rök. Det finns även hightech vedkök med inbyggd USB-laddning för telefon m.m. Nu när buschcraft är lite på modet har små vedeldade kök blivit lite inne.

Tablettkök
Små tabletter antingen Meta eller numera Esbit (Esbit står för övrigt för Erich Schumms Brennstoff in Tablettenform). Oftast ganska enkla kök. Används oftare som nödkök än som förstakök.

Optimus Nova - tåligt bensinkök
Optimus Nova – tåligt och beprövat bensinkök

Olika bränslen

  • T-röd. Det klassiska stormköks & Trangiabränslet. Sämre effekt än t.ex. bensin och diesel. Lätt att få tag på i sverige och norden. Smakar illa om man får det i maten, men det är överlag onödigt att hälla köksbränslet i maten. Ren t-röd sotar ordentligt. T-röd är desutom ett biobränsle och inte fossilt vilket kan vara en intressant aspekt när fler och fler börjar tänka på klimat och miljö.
  • Gas – högt energiinnehåll. Inget slabbande med vätskor, lätt att reglera. Fungerar sämre vid kyla, men då sitter de mesta av oss inne i soffan ändå. Lite tråkigt med engångsbehållare.
  • Bensin. Högt energiinnehåll och rimligt lätt att få tag i. Skippa bilbensinen den är onödigt smutsig. Ren bensin är renast och kostar mest. Alkylatbensin (för gräsklippare, motorsågar och sånt) funkar kanon. Och tydligen ska även Alkylatbensinen ha lite smörjande effekt som kan vara bra för vissa kök.
  • Fotogen – Lätt att få tag på, luktar mer när det brinner än bensin. Lite svårare att tända än bensin.
  • Diesel – funkar i flertalet multifuelkök men undvik, det är förvisso lätt att få tag på nästan överallt men skitar ner ordentligt.
  • Ved – pinnar, kottar, löv, ja vad man nu hittar. Inget extra att släpa på men kan bli lite letande innan man hittar.

Spara bränsle
Om man, som vi, oftast bara är ute kortare turer är kanske inte bränsleåtgången hela världen men på längre turer kan det vara vettigt att spara lite på bränslet. Några spartips är:

  • Kör inte brännaren på full effekt! Här går massor sidan om och så himla bråttom är det ändå ingen som har.
  • Använd lock! jomensåklart, det har nog alla hört sen barnsben 🙂
  • Blötlägg i förväg och låt stå på eftervärme.
  • Vindskydd. Gör stor skillnad. Både naturligt vindskydd och ett som man har med sig.
  • Värmeväxlare på kastrullerna. Sparar soppa men tar mer plats.
  • Mat i mindre bitar tillagas snabbare. Koka 4 kilos julkinka tar tid.
  • Termos är alltid bra, håller både mat och dryck varmt så man inte behöver värma igen.

Kastruller, stekpannor och sånt
Köper man ett Trangia eller ett vattenkokarkök är oftast kastrullerna med men annars får man fixa själv och kan välja det man helst vill ha. Det finns alla möjliga varianter här med såklart. En smidig lösning tycker vi det är att ha ett litet kastrullset om man ska ut själv och sen ett lite större när man är flera. Det är också smidigt att ha en kastrull med belagd inneryta typ teflon eller motsvarande material som gör att det inte fastnar så lätt när man steker.

Nu finns det ganska mycket kastruller med värmeväxlare under. Det är i princip veckad plåt som sparar upp till 30% bränsle. Värmeväxlarkastrullerna väger mer och tar mer plats men kräver alltså mindre bränsle. En avvägning det där, vi kör oftast med vanliga kastruller utan värmeväxlare, tycker det är klart smidigare.

Som enpersonskit eller om vi bara är ute en kortis med mest vattenkokning har vi två enliters Trangiagrytor. En i titanmaterial och en med teflonyta. Då har man en för vattenkokkning och en man kan steka smidig i. För tvåpersoner, det som vi använder mest har vi två kit, ett med Trangia 1,7 liter i Titan och Trangia 1,5 liter med teflonyta. Det andra är ett Primus-kit med två kastruller och lock.

Vet vi att vi ska steka mycket tar vi med en separat stekpanna, där har vi en Primus med infällbart skaft.
I vardera kastrullseten har vi förutom tage/handtag/tamoj lite kryddor, tändare eller tändstickor så att det är klart att använda direkt.

Reservkök
Friluftskök är som regel mycket driftsäkra, men visst kan de strula och till och med gå sönder. Slangar och kopplingar kan börja läcka, gängor kan gå sönder osv. En reservbrännare/reservkök är inte dumt att ha med. En kompakt toppmonterad gasbrännare märks knappt i packningen men kan rädda en måltid och göra att man slipper paddla in till närmsta by för att leta nytt.

Köp friluftskök hos Outnorth 

Paddlarscones tillverkas på gastrangia.
Paddlarscones tillverkas på gastrangia.
Soto Muka på fina klippor
Soto Muka bensinkök på fina klippor på Håkanskär. Modernt och effektivt friluftskök.
Jetboil. Vattenkokarkök. Ett av de första i den klassen
Jetboil. Vattenkokarkök. Ett av de första i den kategorin

Lämna ett svar