Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fotpump i kajak – pumpa med fötterna så kan du paddla och stötta samtidigt

Fotstöd med inbyggd fotpump i Clapotis. Förvaringsnät under däck
Lyxvarianten; fotstöd med inbyggd fotpump i Clapotis. Förvaringsnät under däck

En klart underskattad pryl i kajakkretsar är en fast monterad pump i kajaken. Speciellt om man ska ut själv eller ut med andra där det är lite busigare. Med en fotpump är det lättare att tömma sittbrunnen själv utan att behöva påkalla hjälp från andra. Med en fotpump kan man även paddla och/eller stötta samtidigt som man pumpar vilket är troligt att man behöver kunna (är ju någon anledning till att man fått gå ur eller fått sittbrunnen full med vatten).
Vet faktiskt inte varför fotpump är så pass ovanligt. Det är många som släpar runt på en vanlig kajakpump, och de funkar helt okej, men det är varken lätt eller roligt att försöka pumpa ur en sittbrunn med en vanlig länspump för kajak samtidigt som det blåser och går lite vågor.

Men det är ju bara att stoppa ner den vanliga pumpen innanför kapellet säger många!! Jovisst, det låter ju bra i teorin, och funkar kanonfint på plattvatten, men i praktiken har många ett tajt kapell som gärna släpper totalt om man försöker lossa lite vid kanten och där bara väller det in vatten. Och inne vid kroppen har många ofta ett tätt kapell och ofta också en flytväst som sitter tajt och gärna överlappar kapellet vilket gör att det inte är nåt kul alternativ alls. Finns kapell med liten lucka frampå (så kallad pungkliarlucka) om man tvunget vill ha en handpump.

Så mer fotpumpar helt enkelt. Och jo, jag vet att ni som tycker er ha en bomb-proof-roll så är detta såklart helt onödigt 😉 Men jag tror också att det är väldigt många som tror sig ha en hundraprocentigt säker roll som kanske kommer få simma en dag och då är fotpumpen kanon.

Och varför kom jag att tänka på det nu då? Jo, för att jag har paddlat min Clapotis med fotpump i ett par år nu och det är ju så himla smidigt. Dessutom har ju Clapotisen ett toksmidigt fotstöd och fotpump i ett som dessutom är justerbart, kika på det ni som säljer och/eller tillverkar kajaker, lite nytänkande gör inget 😉

Men, just det, har ju paddlat vår oranga Dex lite och den nya Whiskyn och där är ju ingen inbyggd pump, så då har jag tagit med mig en vanlig handpump, och det är ju jättetramsigt att ha den liggande på vägen på däck, både fult och krångligt. Och Pia har dessutom fotpump i sin gröngröna Dex så där är jag lite avundsjuk.

Okej, jag vet, en nackdel med fotpump eller annan fast monterad pump är att kajaken blir anpasassad till paddlare av viss längd, men det gör väl inget, bör ju finnas några till i samma längd om man måste sälja.

Och en annan nackdel är ju om man är ute med andra som inte har pump, men då får man väl få ur vattnet i deras kajaker på annat vis. Fotpump är klart modellen.
Sen finns det ju elpumpar oxå, kan göra samma jobb som fotpumpen om elen funkar och man hittar strömbrytaren, men nog inte lika pålitligt.

Fotpump i Skim Dex
Fotpump i Skim Dex. Än så länge är pedalerna kvar, men de ska väl ersättas med en skumplatta eller så runt pumpen.

9 svar på ”Fotpump i kajak – pumpa med fötterna så kan du paddla och stötta samtidigt”

 1. Bra inlägg!

  Om man nu vält med kajaken trots att den var tom på vatten och man hade paddeln i handen så vet jag inte hur man ska klara sig i en vattenfylld kajak utan paddel i handen och samtidigt pumpa =)

  Vilken modell är det på pumpen i Dexen?

  Svara
 2. Vilken bra placering av pumpen i Skimen! Drömläge när det är dags för service. Imponerande utsug! Borde kunna suga ut mindre fiskar och annat.

  Svara
 3. Kanonbra placering, det är liksom bäst att ha en fotpump vid fötterna 😉
  Och små fiskar kommer nog oxå ut, är det för litet utsug får man ju pumpa timmavis, så kuligt är det inte.

  Svara
 4. Vet du fabrikatet på pumpen i Clapotis. Mittskenan liknar den som sitter i den gamla Caribou, Vore gott att ha i K2an som tar in otroligt mycket vattten vid en tipp.

  Svara
 5. Hej alla fotpumpsnördar!
  Pumpsystemet i clapotis har jag jobbat fram i ett par generationer. Skenan i botten kommer mycket riktigt från Marstrands kajaker. Hela pumpen som utgör fotstöd är steglöst flyttbar i längsled och låses fast med en excenterrulle på samma sätt som fotstödet i Caribou kajaken.
  I övrigt består systemet av två egenutvecklade glasfiberdelar och en standard länspump som modifierats.

  En annan bild finns här:

  Svara

Lämna ett svar