Flytväst – så slipper man sjunka

Flytväst Hiko Chuckle i Fänforsen
Flytväst Hiko Chuckle i Fänforsen

Kolla flytvästar hos Prisjakt

Flytväst ser vi, och de flesta andra paddlare, som en självklarhet, det finns ingen anledning att vara utan. Och jag tror faktiskt att de flesta håller med. Visst träffar man på en del utan flytväst, men det är ganska få. Några har flytvästen under däckslinorna och räknar med att sätta den på sig om de trillar i vattnet, de flesta med det upplägget har troligtvis inte testat att sätta på sig västen i vattnet och insett hur svårt det kan vara, framförallt när det går lite vågor eller är kallt. Näe, det är lika bra att ha västen på kroppen, trillar man i behöver man den extra flytkraften med en gång och den värmen som västen ger! Om man tycker det är besvärligt med flytväst måste det bero på att man har en flytväst med dålig passform. Det finns flytvästar som passar alla, oavsett längd, bredd, klädsel osv…

Vissa tycker inte man behöver flytväst när man har torrdräkt, utan menar på att det är tillräckligt med flytkraft i plaggen. Här håller jag nästan med, men man kan ju faktiskt få en reva i en jacka och i en torrdräkt oxå!!

Det finns massor av olika sorters flytvästar, i olika prisklasser och med olika utseende och funktion. Vissa har massor av fickor, fästpunkter och annat, medan andra i stort sett bara är till för att hålla bäraren flytande. Det viktigaste är såklart att västen ger den flythjälp som den är tänkt att göra. När det är uppfyllt kan man kika på resterande funktioner/finesser.

I princip alla flytvästar som är gjorda/tänkta för paddling medger full rörlighet för paddling. Sen kan man såklart ha olika behov av rörlighet beroende på om man paddlar långt och fort eller kort och långsamt.

Det är smidigt med massa fickor som man kan ha roliga och/eller bra saker i; kamera, kikare, godis, nödraketer. Och en massa fästpunkter för bogserlinor, vätskesystem, lampor, klockor, osv… Det kan dock vara värt att fundera på hur mycket alla de påhängda prylarna väger och hur de påverkar rörligheten både i kajaken och vid ett evetuellt dopp… Att ha en lätt väst med hög rörlighet och smidighet är väldigt skönt, speciellt om man inte själv är ett under av smidighet.

Men det har oxå sina fördelar att ha en större väst med plats för lite mer saker, ibland är det vettigt att ha saker lättillgängligt, detta gäller kanske främst för de som paddlar mycket i tuffare vatten och i grupper. Där man ofta behöver ha fram bogserlinan, cow-tailen, nödraketerna med mera. Att ha en drickapåse på ryggen och dricka ur slang är smidigt; men räkna med minst 2 kilo extra som ryggen ska bära. Dessutom upplever jag det som om jag dricker onödigt mycket när jag har drickat “för” tillgängligt. Och det är väl egentligen inget problem utom när man vill snåla på vattnet på aningen längre turer och att man får lätta på blåsan lite oftare.

Vid uppgång i kajak från vattnet så är ju allt som hänger på västen i vägen och utgör lite extra pyssel för att det inte ska fastna i däckslinor, sittbrunnssarg. prylar-på-däck osv. En bra plan är att testa att klättra upp i kajak från vattnet med alla grejorna på flytvästen som man normalt har vid paddling, så man vet att det fungerar och att prylarna inte är i vägen för mycket.

Vi har två olika flytvästar som vi använder vid olika behov. Oftast har vi lite större västar med ficka för både mobil, kamera och kanske lite godis eller handskar. De mindre västarna har bara en ficka så då blir det oftast för mobilen. Vi har sällan varken bogser eller dricka i västen, däremot liten vattentät kamera och lite godis.

Drickaflaskan ligger oftast under nät på däck, likaså gör bogsersystemet. Som regel kan man ana att bogseret kommer att behöva eller att det är bra/smidigt att ha det tillgängligt och kan då sätta det runt midjan. Mycket skönare och lättare än att alltid ha det på sig.

För forspaddling och tokbus ska jag dock ha en väst till, med framförallt fäste för en cowtail så man snabbt kan koppla en paddel, kajak eller paddlare i buset. Den västen kan även vara aningen större så den värmer lite mer för vinterbruk.

Hiko Extreme Pro

En av mina gamla västar; Hiko Extreme Pro, med plats till både bogser, dricka, stor kamera och massa annat pyssel. Väger lätt 3-4 kilo mer än en mer “sansad” väst.

Läs även Vad kostar det att paddla kajak? Och slå en kik bland favoriterna!

Kolla flytvästar hos OutnorthSportamore, XXL & Prisjakt

Kommentera