Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Potatis- och purjolökssoppa

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

ca 6 portioner

Innehåller ungefär:

• 10-12 ”standard”-stora potatisar
• 1 purjolök
• 1-2 morötter
• 2 msk smör eller olja
• 5 dl mjölk
• 8 dl vatten
• 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tärning fiskbuljong (1 grönsaksbuljong räcker, men fiskbuljongen piggar upp)
• 2 dl grädde (om man vill)
• Salt och vitpeppar

Skala och dela potatis, vi brukar dela i små tärningar. Skölj, skiva och hacka purjolök och nåt liknande med morötterna. Fräs purjon i en gryta med smör/olja lagom länge. Tillsätt mjölk, vatten och buljong. Koka i 25-30 minuter på medelvärme. Tillsätt grädde. Mosa en del potatis med en potatisstöt (eller låt bli om du vill ha lite mer bitar), men mosandet gör att soppan reder sig själv. Smaka av med salt och vitpeppar.

Kan käkas varm eller kall, men varm är godast.
Grymt gott och värmande. Enkelt och snabbt.

Lämna ett svar