Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Point 65 XP18

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Point 65 XP18

Point 65 XP18 är en helt ny version av Point65 XP om jag fattat saken rätt. Point har fått hjälp av designern Magnus de Brito. Magnus de Brito har tidigare designat för bland annat Agipi Marine, Pirelli boat, Porsche med flera.

Så här beskiver Point 65 själva kajaken:

Född legend – Snabbare och stabilare, en slimmad brutal milslukare för dig som gillar fart. XP18 är först ut i en ny modellserie från Point65 som sätter en ny standard för motions- och långfärdskajaker.

Lagom blygsamt alltså 😉 Och kollar man på Points grafer över kajakens egenskaper så är XP18 i princip kanonbra på allt! Inget fel i att man tror på sina produkter, men när det blir för mycket säljtjöt (där allt bara är fantastiskt) tycker jag bara det blir jobbigt. Men detta är ju inget som är unikt för just Point och/eller kajakvärlden, det möter man på fler ställen.

Point 65 XP egenskaper

Nya XP 18 är 549cm lång och 54cm bred samt har tre luckor, två stora ovala samt en fikalucka bakom sittbrunnen. Färgmässigt har den ett fält med annan färg runt sittbrunnen vilket gör att den ser lite lagad ut. Lite som Tiderace, fast Tiderace har bara lagningen på sidan. 😀

Point 65 XP18 diskuteras lite i denna tråden utsidan.

Kajaken ska väga 25 kilo exklusive luckor och roder så det lär väl hamna runt 27-28 kilo i slutändan. Rätt tungt kan jag tycka.

Läs mer hos Point 65 och/eller hos Point-Richards blog.

8 svar på ”Point 65 XP18”

 1. Som både båtägare och kanotist så tycker jag färgvalet är helt förkastligt, frånsett det gula så borde man satsa på mera färg på den istället för den ganska mörka färg de har valt. Risken är att man inte syns så bra när man t.ex. korsar farleder etc.

  Svara
 2. Robert F.

  Gå in på Point 65’s hemsida så ser du att den finns i flera andra färgsättningar. Jag tycker att den är snygg och att det är kul att det finns några som vågar experimentera lite med utseendet och inte bara följer alla normer. Ser fram emot att prova den…

  Svara
 3. Har precis köpt en XP 18. Den är underbar att paddla, körde några mil i somras. Slår allt jag testat tidigare! Vi blev ett direkt!

  Svara
 4. Har paddlat många mil i min xp18 och har aldrig varit så nöjd med en kajak tidigare!Mycket havspaddling har det blivit men även ett par gånger i veckan hemma i sjön för träning! Jag upplever den snabb stabil ja kort och gott en jättebra och rolig kajak.
  /O

  Svara
 5. Köpte en XP18 i höstas.
  Den är inte snabbast, men den är mycket snabb för att vara en stabil havskajak. Funkar bra att motionspaddla i men inte att tävla med.
  Den är inte lekfull som en grönlandskajak, men den är fin att leka med i vågor och den svänger bra vid kantning. Paddlas helst utan roder eftersom den lyder styrtag mycket bra.
  Fångar endel vind men är lättpackad för en helgtur med god komfort.
  Funkar till allt utom fors och tävling.
  Kanske den bästa kajaken om man bara kan ha en kajak?

  Svara
   • Ja, det är svårt med bästa…..
    Kanske, kanske, den bästa just nu för mig. Troligen (förhoppningsvis) inte om något år när jag har andra krav med mer kunskap och styrka. Då vill jag troligen ha två kajaker…..

    Hursomhelst, den funkar mycket bra för mig. Jag är 175 cm och 85 kg med strl 42 och har en bakgrund som skidåkare. Mycket stabil för mig som paddlat sporadiskt sedan 2001. Var ute en dryg timme i cirka 10 sekundmeter med hela Vänern som låg på med mycket krabb sjö (motsvarar mycket svårare sjö i havet) utan några som helst problem.
    Inte paddlat varje år, men varit ute på några helg och veckoturer. Motionspaddlade sommaren 2001 till 2003 med klubb-motions-kajaker, kanske 50 ggr totalt i denna lite rankare (än havskajak) typ av kajak.

    Detta är en kajak som jag kan motionspaddla med utan att uppleva att det går jätte-trögt. Visst, en motionskajak är ju snabbare, men skillnaden är som mellan ett par välvallade längdskidor jämfört med att åka på tejp…… Samtidigt uppför den sig tydligt när jag håller på att lära mig styrtag och höga stöd och för sommarens projekt, att skaffa en hyffsat säker roll. Det är denna kombination som är styrkan med XP18.

    Jag är stel i baksidor och rygg, men sitter som gjuten i XP18, både med benen under vingarna och med uppdragna knän i mer aktiv position. Oavsett vilken kajak jag sätter mig i så domnar fötterna efter en stund, men i XP18 kan jag variera sittpositionen lite, och därmed sitta länge.

    Måste säga att Point 65 på Lilla Bommen varit mycket bra att ha att göra med.

    Provat flera andra havskajaker, och denna är en av de snabbaste. Andra snabba havskajaker som jag provat går oftast mer tydligt rakt fram, utan att ge så mycket tillbaka vid lutning och styrtag. Rekommenderar därför XP18 för dem med liknande bakgrund, ambitioner och storlek.

    Svara

Lämna ett svar