Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Plåtis med långbäddar

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Vi har inte kommit längre i husbilandet, är bara wannabees fortfarande.

Vi börjar nog bli mer och mer inne på att en Plåtis är modellen för oss. Kanske en plåtis med långbäddar, finns flera varianter t.ex. Adria Twin 640, Karmann David 620, Pössl Roadcruiser, Westfalia, Knaus, LaStrada, Vantourer med flera. Ja, i princip alla tillverkare har en eller flera plåtisar med långbäddar i sortimentet. Många har båda sexmeters och många har såklart i längden 636cm.

Planlösningen verkar liknande på de flesta, nedan Adria Twin 640 SLX 2016. Plåtisar har inget regelrätt garage för förvaringen men däremot skapligt med plats under sängarna. För transport av större föremål kan bädden/bäddarna fällas upp och det ryms massvis därbak. Långbäddarna fungerar som enkelbäddar om man vill men kan även bäddas upp till en riktigt bred dubbelsäng. Som dubbelsäng är bädden gigantisk, nästan 2x2m även om den ena bädden som regel är ett snäpp kortare.

adria-twin-640-slx

Varför Plåtis då? Är det inte bättre med större?

Vi tror ofta på Less Is More 😉

När det gäller husbil, bobil, utflyktsbil så känns en mindre vettigare för oss då den borde vara mer lättkörd, en plåtis är mer som än vanlig bil, en plåtis är troligtvis mer krocksäker osv. Med en mindre bil tar man sig också lättare fram på mindre vägar, ner till mindre fricampingar. Många plåtisar bygger på Fiat Ducato och finns i flera längder. De flesta med långbäddar är 636cm långa men det finns även långbäddar i 6m bilar. En Plåtis är som regel 205cm bred medan många andra vanliga husbilar är 20cm bredare.

En annan riktigt stor fördel med plåtbilarna är att de har två stora öppningar. För oss som gillar att vara ute lockar det mycket att kunna vakna och öppna bakdörrarna och ligga och sprattla med tårna mot skogen, horisonten och soluppgången eller kanske sova med öppna dörrar för mer utekänsla. Samma gäller med den stora skjutdörren på sidan som man kan ha öppen och det känns nästan som att sitta ute fast man sitter inne 🙂

De stora öppningarna borde även göra det enkelt att lufta ur bilen och underlätta bra ventilation vid matlagning.

Den stora nackdelen med mindre husbilar är såklart platsen. Det säger sig själv att det blir trångt. Fördelarna kanske överväger den nackdelen? Vi får väl se. Utomlands verkar mindre husbilar och plåtisar i synnerhet vara mycket populära.

 

Lämna ett svar