Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Planerad reträtt

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Många kustnära kommuner tar upp kampen mot stigande havsnivåer genom att satsa på murar och skydd. Men man kan också göra tvärtom och i stället backa tillbaka, för att ge plats för vattnet. Det är vad ”planerad reträtt”, en annorlunda form av klimatanpassning, går ut på. Det handlar också om insikten att framtiden är öppen, och om att de beslut vi tar idag styr hur de stigande haven påverkar oss på lång sikt.

Det här med planerad reträtt är intressant. Mycket pekar på att vi kommer behöva lämna (stora) områden för att erosion, höjda havsnivåer och ökade vattenmängder ställer till det. På vissa platser kommer man kunna bygga vallar och andra lösningar och på så vis behålla beboliga markområden medan på andra platser kommer det bli för kostsamt och områden behöver lämnas tillbaka till naturen. Kan vara surt på en del ställen men kan samtidigt bli riktigt fina naturområden.

Det pratas även om försäkringar. Framöver kanske skador av naturen inte kommer täckas av normala försäkringar eftersom det kommer bli vanligare med översvämningar, erosion med mera. I Tyskland vid en stor översvämning hade under 50% av de drabbade valt naturskydd som tillval till sin hemförsäkring. Kan man inte försäkra lär det bli svårare (och till och med omöjligt) att låna. De flesta långivare kräver idag hemförsäkring för att låna ut till bostäder och säkert andra fastigheter också. Kan bli en spännande prisutveckling i områden som kan bli översvämmade i framtiden.

På senaste tiden har det varit en del skriverier i skånska medier om Axeltofta koloniområde som ligger lågt, nära havet söder om Landskrona som kan bli ett av de första områdena som överges genom planerad reträtt. Tråkigt för de drabbade såklart men i detta fallet är det ändå ”bara” ett koloniområde även om en hel del visst bor där permanent. Längs Skånes kuster och blandade vattendrag tar vattnet på kusterna och i vintras var det rejäla översvämningar här och där.

Läskigt att det gått så långt. Det här med ökande havsnivåer och ökande nederbördsmängder har man väl pratat om senaste femtio åren eller mer. Men det tar vi sen…

https://urplay.se/program/232440-besserwisser-planerad-retratt

https://www.forskning.se/2023/05/30/planerad-retratt-kan-skydda-invanare-vid-klimatforandring/

Lämna ett svar