Fler...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pingst i Misterhult

Foto av författare

By Erik Sjöstedt

Misterhult skärgård med Helsingborgskanotisterna. 5-9 juni Jag, Pia & Magnus körde mot Misterhult på torsdagskvällen, eftersom vi jobbade (fattiga och desperata? 😉 )till ganska sent var vi inte framme i Klintemåla förrän strax efter 01.00 på fredagens morgon.
Vattnet utanför Klintemåla låg spegelblankt och det var stjärnklart, vi packade kajakerna i pannlampornas sken och paddlade ut mot L Bergö; våra träpaddlar av grönlandstyp gick ljudlöst i vattnet och vi fick en mycket fin natttur.
Väl framme på Lilla Bergö började det ljusna, vi tog en SM på klipporna innan läggdags och gick till bädds vid 4-snåret. Stefan och Camilla från Linköping hade kommit ut till l Bergö på torsdagskvällen och låg och sov i sina tält. Vi hade ju räknat med mottagningskommité på hällarna, men så blev det inte 😉
Vid 7-tiden tyckte jag det var dags att gå upp och ta ett morgondopp, det var faktiskt riktigt varmt i vattnet, men så ligger också Ramsfjärden skyddad och är ganska grund.

Framåt 8-tiden började det röra sig inne bland tälten (efter viss påverkan av SMS) och de andra kom ut efterhand.
Magnus kom ut pigg och utvilad och tyckte ”nu kan man ta lunch direkt när man sovit så här länge”, när jag då påpekade att klockan var 07.52 blev han trött igen 😉 och ville nog helst krypa tillbaka i tältet.
Förmiddagen ägnades åt lite roll och badövningar och det gick fint. Stefan lyckades dock bryta sin grönlandspaddel, men det är sånt som händer, tur för honom var att jag hade med en extra som han kunde låna så att han slapp paddla med ”kanadensarpaddel” 😉

Efter lunch tog vi en sväng runt de närmsta öarna, Älö, L Bergö m.fl. Lite senare på eftermiddagen kom Olle paddlandes, han hade stannat till i en vik vid Älö och dragit upp 10-talet aborrar som han senare stekte.

Vid 22.30 kom Christian och Johan, de låg en bra bit före resterande Helsingborgare som ännu inte anlänt Klintemåla.
Efter midnatt började vi bli lite fundersamma på var resten av gänget blivit av då de inte anlänt ännu så jag paddlade in mot Klintemåla för att se om jag kunde hitta dem. Jag mötte dem halvvägs till Klintemåla, och de var på rätt spår, de hade bara tagit det lite lugnt på vägen.

Väl tillbaka vid Lilla Bergö blev det ganska snart läggdags efter att en SM intagits på klipporna.
Efter frukost och lägerrivning paddlade vi förbi Älö fiskeläge, väster om St Bergö och sen bort mot Svinskär där vi lunchade, Olle drog upp en riktigt stor aborre strax innan Svinskär. Från Svinskär rundade vi St. Korsholmen och sen tillbaka till Svinskär för att därefter sikta på Örö. På Örö fastnade några och åt glass medan några andra paddlade in västerut.

Jag, Olle och Johan gick iland på Brändö och spanade på Orkideerna och sen paddlade vi runt Brändö för att sedan träffa de andra vid Nötgårdsö där läger höll på att skapas.
Efter middagen, som för övrigt, och som vanligt bjöd på alla möjliga kulinariska läckerheter kom det lite stänk från ovan, men det var inga större mängder.

Söndagens morgon bjöd på strålande sol. Thomas halkade när han skulle ta morgondoppet och skadade foten, han kunde knappt gå, Kristine lindade om den och han bestämde sig för att i alla fall ta sig ut till Örö.
Kristine och Thomas paddlade mot Örö, Stefan och Camilla stannade kvar på Nötgårdsö och tog det lugnt medan resten tog en tur norröver. I det smala sundet öster om Brändö träffade vi på ett gäng kajakister från Kalmar; de bodde på Örö över helgen.

Vi paddlade upp och rundade St. och L. Förö och sen ut till Örö, på Örö hade vi beställt lunch hos Wiströms. 25 kajakister (skåningar & kalmariter) lunchade tillsammans och det bjöds på strömming, aborre, lamm, älg m.m.m.m Massor av otroligt god mat med kaffe och ostkaka till efterrätt.

Efter lunchen orkade vi knappt röra oss, men lyckades efter ett tag ta oss samman och bege oss mot kajakerna. Olle hade gett sig av mot Klintemåla för vidare färd mot skåne. Thomas och Kristines kajaker var lastade på fiskebåten för att även de ta sig in till Klintemåla. Thomas fot var inte bra så de fick avbryta turen.
Vi andra 10 gav oss iväg mot Svinskär och därifrån vidare mot Strupö, vi slingrade oss fram i den täta skärgården norr om Strupö och sen in mot Strupö fiskeläge. Från Strupö satte vi av mot fyren Vinökråkan och vidare förbi Ekö för att slå nattläger på Käringskär. Efter att ha tömt kajaken och fått upp tältet tog jag en sväng runt ön med lite rollövningar på vägen; betydligt svalare än inne vid L Bergö.

På måndagens morgon lovade väderprognosen ökande vind och vridande till sydväst/väst, men vid frukosten var det lugnt. Vid 09.30 märktes en markant ändring i vinden; den ökade rejält och vred åt det håll som utlovats.
Vi paddlade rakt mot vinden och kom snart i lä inne vid fastlandet. Sista lunchen intogs vid Skrakvik innan vi tog de sista paddeltagen in till Klintemåla för att avsluta turen.

Som vanligt en mycket fin tur. En av de absoluta höjdpunkterna var utpaddlingen på natten/morgonen från Klintemåla till L Bergö och givetvis lunchen på Örö!

Med på turen var: Erik, Pia, Magnus H, Olle, Lars-Åke, Lena, Kristine, Thomas, Christian, Johan, Svante, Stefan & Camilla.

Lämna ett svar